G4Media.ro

Newsletter Science+: Cele mai recente dezinformări privind războiul din Ucraina: terenurile agricole…

Sursa Foto: Alex Coman

Newsletter Science+: Cele mai recente dezinformări privind războiul din Ucraina: terenurile agricole deținute de americani, anularea beneficiilor pentru refugiați în Polonia, copiii ucraineni au prioritate în Bulgaria

Cel mai recent newsletter al proiectului SCIENCE+ și fundației Free Press for Eastern Europe, care scanează într-o rețea de publicații europene temele ce fac subiect de dezinformare și demontarea acestora cu argumente științifice, prezintă lista ultimelor narațiuni false privind războiul din Ucraina:

Nesiguranța alimentară

  • Firmele americane nu dețin terenuri agricole în Ucraina

Politicieni bulgari și străini răspândesc o afirmație falsă, potrivit căreia firme americane ar fi cumpărat terenuri agricole în Ucraina. Însă acest lucru nu este adevărat, potrivit Factcheck.bg. În realitate, terenurile agricole din Ucraina sunt deținute exclusiv de cetățeni ucraineni și de societăți cu capital integral ucrainean. Parlamentul ucrainean nu a autorizat vânzarea de terenuri agricole către firme americane. De asemenea, contrar unor articole publicate, în producția din Ucraina nu s-au folosit niciodată organisme modificat genetic (OMG).

Discursuri anti-refugiați

  • Polonia nu a anulat începând de anul viitor plățile pentru refugiații ucraineni

afirmație care circulă pe rețelele de socializare sugerează că, începând cu 1 ianuarie 2024, Polonia intenționează să suspende beneficiile refugiaților ucraineni, făcând trimitere pentru această decizie la un temei legal și la notificări trimise autorităților. Utilizatorii prezintă o captură de ecran dintr-o știre din 17 noiembrie 2023, de pe site-ul oficial al guvernului polonez, ca „dovadă” a acestei schimbări. Însă verificarea efectuată de FakehunterDetector Media, și StopFake arată că niciodată nu a apărut pe site-ul menționat o astfel de informație.

  • Copiii ucraineni nu au prioritate în școlile din Bulgaria

Pe rețelele de socializare au fost larg răspândite afirmații nefondate, potrivit cărora copiii ucraineni beneficiază de prioritate la admiterea în școlile din Bulgaria. Acest lucru nu este adevărat, explică Factcheck.bg. Copiii ucraineni au dreptul să meargă la școală în Bulgaria în temeiul protecției speciale acordate de UE refugiaților. Elevii ucraineni pot fi admiși atunci când există locuri libere sau dacă aceștia promovează un examen. E posibil ca unele școli private să rezerve locuri destinate copiilor ucraineni refugiați, însă asta nu depinde de guvern.

Propagandă de război

  • Nimeni nu a uitat de sprijinul pentru Ucraina

În noiembrie 2023, postări virale de pe rețelele de socializare au prezentat un videoclip care arăta un panou publicitar modificat al televiziunii ABC, înlocuind mesajul „Suntem alături de Ucraina” cu un slogan pro-Israel. Însă proprietarul panoului publicitar a confirmat că nu a fost publicat un astfel de mesaj. Imagini preluate de AFP (12) și alte entități media au confirmat că panoul publicitar promovează de fapt un film de animație.

  • Nu este vorba despre un atac ucrainean asupra unui camion polonez

De la începutul lunii noiembrie, camionagiii polonezi protestează la punctele de trecere a frontierei ucrainene, invocând concurența neloială ca urmare a deschiderii pieței UE pentru șoferii ucraineni. În acest context, o fotografie înșelătoare a circulat pe rețelele de socializare din Polonia susținând în mod fals că un camion polonez a fost incendiat în Ucraina, ca represalii la blocadă. Imaginea este însă din anul 2017 și arată un camion polonez aflat în Germania după un accident rutier, potrivit AFP și Demagog. Poliția ucraineană, ministerul polonez de externe și o importantă asociație a camionagiilor au confirmat că nu au existat recent atacuri asupra camioanelor poloneze în Ucraina.

  • NATO și S.U.A. nu i-au forțat pe ruși să lupte împotriva Ucrainei

Utilizatorii rețelelor de socializare distribuie un videoclip care înfățișează o mulțime de musulmani mergând și scandând „Allahu Akbar”. Videoclipul are o descriere înșelătoare: „NATO și Biden i-au trimis pe ruși la război în Ucraina, iar Moscova a fost populată de musulmani”. Delfi arată că realitatea este contrară acestei afirmații, deoarece Rusia, sub conducerea lui Vladimir Putin, a inițiat atacul împotriva Ucrainei iar responsabilitatea pentru gestionarea migrației revine exclusiv guvernului rus.

  • S.U.A. nu a anticipat capitularea Ucrainei

Propaganda pro-Kremlin, care citează experți pro-ruși din S.U.A., susține în mod fals că Ucraina va fi învinsă de Rusia în luptă și va accepta în cele din urmă demilitarizarea. Potrivit Veridica, acest punct de vedere nu este împărtășit pe scară largă de experții americani în domeniul securității și al relațiilor internaționale ci utilizează o tehnică obișnuită a propagandei rusești de a amplifica o singură opinie, pentru a sugera un consens mai larg.

  • Binele, răul și partea urâtă: Cum relatează presa din Ucraina războiul

Instituțiile media se confruntă cu provocări pe fondul invaziei rusești. Redacțiile de știri din Ucraina trebuie să facă față nu numai instabilității financiare și interesului în schimbare al unui public obosit de război, ci și posibilității de autocenzură și încercărilor de a minimiza anumite știri nefavorabile. HlídacíPes face lumină în privința modului în care organizațiile de presă supraviețuiesc în timp de război și arată care este riscul propagandei pozitive.

  • Ucraina nu este un stat falimentar

Potrivit Infosecurity, surse pro-Kremlin care se opun deciziei UE de a iniția negocierile de aderare a Ucrainei etichetează țara ca fiind „un stat falimentar”, în ciuda indicatorilor pozitivi privind percepția corupției și indexul democrației.

Autori: MAKSYM ERISTAVIPETER GEORGIEVMARIUS DAEA and KATERYNA SAVRANSKA

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează