G4Media.ro

Nicaragua refuză să îl primească pe ambasadorul UE: „În faţa hărţuirii permanente…

Sursa foto: Pixabay / Pete Linforth

Nicaragua refuză să îl primească pe ambasadorul UE: „În faţa hărţuirii permanente împotriva dreptului poporului nostru la suveranitatea naţională, nu îl primim” pe ambasadorul „unei puteri înrobitoare”

La şase luni după expulzarea ambasadoarei Uniunii Europene în Nicaragua, relaţiile dintre Bruxelles şi guvernul preşedintelui Daniel Ortega au cunoscut marţi o creştere a tensiunii, odată cu refuzul autorităţilor de la Managua de a primi un nou ambasador, ca reacţie la o declaraţie făcută de Bruxelles considerată „insolentă”, scrie AFP, citată de Agerpres.

„În faţa hărţuirii permanente împotriva dreptului poporului nostru la suveranitatea naţională, nu îl primim” pe Fernando Ponz, ambasadorul „unei puteri înrobitoare”, a declarat ministrul nicaraguan de externe, Denis Moncada, denunţând „ingerinţa, impertinenţa şi insolenţa” UE.

Cu câteva ore mai devreme, Uniunea Europeană denunţase „reprimarea sistematică” a opozanţilor în Nicaragua de la manifestaţiile din primăvara anului 2018 care au cerut demisia preşedintelui Ortega şi au fost reprimate sângeros.

Pe 28 septembrie 2022, guvernul nicaraguan a expulzat-o pe ambasadoarea UE, Bettina Muscheidt. Ca măsură de reciprocitate, Uniunea Europeană a declarat-o persona non grata pe Zoila Muller Goff, reprezentanta statului Nicaragua la instituţiile europene.

Amnesty International a denunţat marţi într-un raport „noile metode” de încălcare a drepturilor omului folosite de guvernul nicaraguan, la cinci ani de la protestele din primăvara anului 2018.

„Politica de represiune a guvernului nicaraguan de a limita vocile disidente şi orice formă de critică continuă să se înăsprească”, a afirmat organizaţia într-un raport intitulat „Un strigăt pentru justiţie: cinci ani de opresiune şi rezistenţă în Nicaragua”.

Amnesty denunţă „folosirea excesivă a forţei de către poliţie”, „mii de arestări arbitrare”, dar şi cazuri de „tortură, dispariţii forţate, execuţii extrajudiciare”.

Sute de opozanţi au fost închişi în cadrul represiunii care a urmat manifestaţiilor împotriva lui Daniel Ortega, aflat la putere din 2007 şi reales constant în scrutine contestate.

Tulburările din 2018 şi reprimarea acestora s-au soldat cu peste 350 de morţi, potrivit ONU.

Arestarea opozanţilor a continuat de atunci şi, pe 9 februarie, autorităţile au eliberat din închisoare 222 de deţinuţi politici pentru a-i expulza după ce le-au confiscat toate bunurile şi i-au deposedat de naţionalitate.

În zilele care au urmat, alţi 94 de opozanţi, care fugiseră în exil, au fost şi ei lipsiţi de naţionalitate.

Guvernul preşedintelui Ortega a chemat la un marş în capitala ţării, Managua, pentru a marca „Ziua păcii” cu ocazia celei de-a cincea aniversări a manifestaţiilor din 2018, care, în opinia autorităţilor, au fost o tentativă de lovitură de stat pusă la cale de Washington.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ortega a luptat împotriva unei dictaturi și a ajuns el însuși un dictator. Chiar mai sângeros decât cel înlocuit. O să-i vină și lui rândul.