Nicola Sturgeon: „Regina Scoției” își anunță retragerea din funcția de șefă a executivului fără să se afle sub o presiune politică. Campania pentru independență suferă o grea pierdere
Nimeni nu se aștepta la demisia anunțată miercuri de Nicola Sturgeon din funcția de lideră a Partidului Naționalist Scoțian (SNP), urmând a se retrage și din funcția de prim ministră – șefă a executivului scoțian, odată ce va fi ales un succesor în fruntea partidului de guvernământ.
În conferința de presă organizată în pripă la Edinburgh, Sturgeon a declarat că retragerea ei nu are legătură cu evenimente recente. O lege adoptată de parlamentul de la Edinburgh care permitea schimbarea de sex de la 16 ani, fără aprobarea părinților, ca și invalidarea de către Curtea Supremă a Regatului Unit a inițiativei de convocare a unui nou referendum pentru independența Scoției fără aprobarea guvernului de la Londra au constituit eșecuri personale pentru Sturgeon.
Circa 30.000 de membri au părăsit recent SNP, deranjați mai ales de atitudinea față de schimbarea de sex, care a provocat și un scandal public atunci când un violator condamnat care făcuse o operație de schimbare de sex a fost trimis într-o închisoare de femei, măsură ulterior anulată.
Sondajele de opinie au arătat că alegătorii au ca priorități Serviciul Național de Sănătate (NHS) și creșterea costului vieții, iar schimbarea de sex și chiar independența Scoției nu figurează la loc de frunte. Mai mult, cel mai recent sondaj de opinie a arătat un avantaj de 12% în favoarea respingerii independenței, cea mai mare diferență față de aprobare din ultimii cinci ani.
În conferința de presă, Sturgeon a precizat că se gândea de mai multă vreme la retragere, spunând că nu știa cât mai poate continua în funcție. Ea a devenit șefă a executivului scoțian în noiembrie 2014, succedându-i lui Alex Salmond după referendumul în care propunerea de independență a fost înfrântă cu 55% la 45%. Este prima femeie care conduce executivul de la Edinburgh și cea mai longevivă în această funcție.
Ea a condus SNP la două victorii în alegerile pentru parlamentul de la Edinburgh frizând majoritatea absolută: 64 de mandate în 2016 și 63 în 2021 din totalul de 129 (majoritate absolută 65). În același timp, în alegerile pentru parlamentul de la Londra, SNP a obținut 56 de mandate (din 59 alocate Scoției) în 2015, 35 în 2017 și 48 în 2019, devenind al treilea partid ca mărime după Conservatori și Laburiști.
Sturgeon, în vârstă de 52 de ani, este în politică de peste 35 participând ca activistă la campania electorală din 1987, motivată de opoziția ei îndârjită față de prim ministra de atunci a Marii Britanii, Margaret Thatcher. Ea a fost aleasă deputată în 1999, la primele alegeri pentru parlamentul de la Edinburgh, a fost vicelider și adjuncta lui Alex Salmond în fruntea executivului din 2007 până în 2014 și de atunci conduce executivul Scoției.
Sondajele de opinie arată că este de departe nu doar cel mai popular politician din Scoția, ci și din întreg Regatul Unit. SNP, chiar dacă în scădere, rămâne de departe cel mai popular partid al Scoției. Deja se pune întrebarea dacă există vreun politician care să poată conduce cu tot atâta pricepere și însuflețire campania pentru independență, cu atât mai mult cu cât toți liderii politici din Scoția par niște pigmei comparați cu ea. Sturgeon a spus că nu se va retrage din politică și că independența Scoției rămâne pentru ei principalul obiectiv politic.
Retragerea ei din prima linie a politicii, practic în plină putere și popularitate, urmând exemplul prim ministrei Noii Zeelande, Jacinda Ardern, arată că mai există și politicieni care nu se agață de putere. Sturgeon, care a pierdut o sarcină în 2011 și nu are copii, spunea în conferința de presă că uneori simte nevoie să facă o plimbare departe de presiunile zilnice ale politicii. Un lucru la care ar trebui să reflecteze și alți politicieni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii