G4Media.ro

Nicola Sturgeon: Scoţiei trebuie să i se permită organizarea unui nou referendum…

Nicola Sturgeon: Scoţiei trebuie să i se permită organizarea unui nou referendum privind independenţa

Scoţia trebuie să primească autorizaţia de a organiza un nou referendum privind statutul său în Regatul Unit după victoria zdrobitoare a naţionaliştilor în alegerile parlamentare desfăşurate joi, a declarat vineri lidera executivului scoţian Nicola Sturgeon, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Sondajele de opinie indică faptul că Partidul Naţional Scoţian (SNP) va câştiga 55 dintre cele 59 de mandate alocate Scoţiei în parlamentul Regatului Unit.

„Există acum un mandat pentru a le oferi scoţienilor alegerea cu privire la viitorul lor. Este o dorinţă clară şi o confirmare că Scoţia nu trebuie să fie ancorată de un guvern Boris Johnson şi nu trebuie să fie desprinsă de Europa împotriva voinţei noastre. Boris Johnson poate are un mandat de a scoate Anglia din Uniunea Europeană, dar el nu are un mandat solid de a scoate Scoţia din Uniunea Europeană. Scoţia trebuie să aibă o opţiune privind propriul nostru viitor”, a subliniat Sturgeon.

Un sondaj de opinie publicat duminică de Sunday Times indica faptul că Scoţia ar vota pentru independenţă dacă Regatul Unit iese din Uniunea Europeană, dar s-ar opune independenţei dacă acesta ar rămâne în interiorul blocului comunitar.

Sondajul arăta că 51% dintre scoţieni ar sprijini independenţa Scoţiei dacă Regatul Unit părăseşte UE, iar 49% ar vota împotriva independenţei. Totuşi, dacă Regatul Unit ar rămâne în interiorul Uniunii Europene, 58% din scoţieni ar vota contra independenţei Scoţiei, iar 42% în favoarea acestui scenariu.

La referendumul din iunie 2016, Regatul Unit a votat în proporţie de 52% pentru ieşirea din Uniunea Europeană. În ceea ce-i priveşte, 62% dintre scoţieni au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Partidul Conservator, condus de premierul Boris Johnson, a câștigat categoric alegerile anticipate din Marea Britanie, potrivit numărătorii oficiale parțiale prezentate de presa britanică. Conservatorii pro-Brexit au obținut cel mai bun rezultat din 1987 până acum și sunt pe cale să obțină majoritatea absolută în Parlament, ceea ce va ușura obținerea votului legislativului pentru acordul negociat de Boris Johnson cu UE pentru ieșirea din blocul comunitar la 31 ianuarie 2020.

Partidul laburist, condus de Jeremy Corbyn, a suferit cea mai grea înfrângere din 1935 și până în prezent, potrivit The Telegraph, iar liderul său a anunțat că va demisiona din funcție.

Foto: Facebook Nicola Sturgeon

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Asteptata aceasta victorie a premierului Boris, chiar daca nu la o diferenta atit de mare . Ce urmeaza ? Victoria zdrobitoare aduce automat in fata natiunii britanice doua mari probleme imediate numite independenta Scotiei si granita cu Irlanda de nord . Abia de aici in colo incepe greul . Brexitul era oricum decis . Timp de trei ani UE a stiut foarte bine acest lucru . Planurile sunt facute deja . Ce va face M.B. , va accepta un parteneriat economic cu SUA in defavoarea UE ,cu riscurile deja aratate sau va accepta un nou tratat economic cu UE ce ii va permite functie de acceptabilitati un parcurs unitar ca natie . Cine stie poate accepta si una si alta . Deocamdata sa vedem prima declaratie a lui Boris dupa investitura si atunci vom sti noul drum al M.B.

    • Ordinea de actualitate a problemelor ar fi inversă: frontiera irlandeză, mai întâi, intenţia de secesiune a Scoţiei întâmpinând dificultăţi chiar şi în Scoţia.

      Pentru că, în cazul că ar obţine independenţa, Scoţia nu ar avea viaţa uşoară, cel puţin pe perioada în care Scoţia nici nu va fi admisă încă în UE, şi nici nu va mai avea punţile de integrare economică cu restul UK. Iar admiterea în UE, dacă se va obţine, nu se va obtine uşor, întrucât o asemenea reuşită post-Brexit a Scoţiei ar încuraja şi alte mişcări secesioniste din interiorul statelor UE. Spania, spre exemplu, nu ar fi foarte nerăbdătoare să voteze admiterea Scoţiei în UE, date fiind problemele pe care Spania le are cu Catalonia.

      De altfel, un sondaj de opinie foarte interesant arată că desprinderea de UK are un suport mai degraba fragil. Astfel:

      1) dacă UK părăseşte UE, atunci 51% dintre scoţieni ar sprijini independenţa Scotiei, iar 49% ar vota impotriva independenţei.
      2) dacă UK ar rămâne în interiorul UE, atunci 58% din scoţieni ar vota contra independenţei Scoţiei, iar 42% în favoarea acestui scenariu.

      Este adevărat că acest tablou de vot s-ar putea schimba (pe perioada de dupa Brexit şi până la depăşirea dificultaţilor rezultate din desprinderea efectivă a UK de UE) dar, cel puţin deocamdată, susţinerea ideii de secesiune a Scoţiei este abia la limită.

    • Problemele raman de actualitate si una si cealalta , modalitatea de rezolvare este alta discutie . Sa nu confundam ceea ce exista in interiorul UE , cu obtinerea apartenetei la UE . Catalonia este parte a UE si a Spaniei ,iar Scotia dupa brexit are alt statut . Nimeni nu stie ce va fi , dar este bine ca brexitul se produce rapid ,sau macar asa ar trebui .

  2. Prima declaratie a premierului scotian contine deja o cerere de independenta prin aparitia unui referendum in acest sens .

  3. Logic ca doresc sa ramana in Uniune. Si o vor face. Iar irlandezii se vor uni. Iar batranica, va ramane regina Angliei. Daca are noroc, poate prinde si Tara Galilor.
    Asa e, cand votezi fara sa te intereseze consecintele votului tau.

    Scotieni, irlandezi de nord, galezi, va asteptam inapoi in Uniune. Englezi, drum bun, ramanem prieteni.