Liderul scoțian Nicola Sturgeon confirmă că va demisiona
Prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon și-a confirmat miercuri demisia surprinzătoare, anunțând că vor avea loc alegeri pentru succesiunea sa la conducerea Partidului Național Scoțian (SNP), transmite AFP.
Deși a exclus demisia în urmă cu mai puțin de o lună, ea a declarat reporterilor: „În mintea și în inima mea știu că a venit acel moment”.
Ea va rămâne în funcție până când va fi ales un lider al SNP care o va înlocui în funcția de prim ministru
Anterior, BBC anunțase, citând surse, că Nicola Sturgeon va demisiona din funcția de prim-ministru al Scoției.
Sturgeon este prim-ministru din noiembrie 2014, când i-a luat locul lui Alex Salmond în urma referendumului pentru independență.
Ea a devenit apoi prim-ministrul Scoției cu cea mai lungă vechime în funcție.
Context
Guvernul britanic a blocat în ianuarie proiectul de lege privind reforma de gen din Scoția, într-o intervenție fără precedent pe care Nicola Sturgeon a descris-o drept un „atac frontal” asupra parlamentului scoțian, potrivit Sky News.
Downing Street are puterea de a împiedica legislația de la Holyrood să primească aprobarea regală – etapa finală a oricărui nou proiect de lege – dacă consideră că va avea un impact negativ asupra legislației la nivel britanic.
Secretarul de stat pentru Scoția, Alister Jack, a confirmat că va depune la Westminster un ordin în temeiul articolului 35 pentru a împiedica trimiterea legislației la rege pentru a primi aprobarea.
„Nu am luat această decizie cu ușurință”, a afirmat el într-un comunicat.
În cei 25 de ani de la descentralizare, niciun guvern britanic nu a mai făcut acest pas – până acum.
Într-un tweet postat ca răspuns la anunțul lui Jack, primul ministru a spus: „Acesta este un atac frontal asupra parlamentului nostru scoțian ales în mod democratic și asupra capacității sale de a lua propriile decizii în chestiuni descentralizate”.
„Guvernul scoțian va apăra legislația și va lua apărarea parlamentului scoțian. Dacă acest veto de la Westminster va reuși, va fi primul din multe altele”
Proiectul de lege privind reforma recunoașterii de gen a fost adoptat în decembrie de o majoritate de deputați, iar Sturgeon a salutat o „zi istorică pentru egalitate”.
Noua legislație ar reduce la 16 ani vârsta la care oamenii pot solicita schimbarea sexului, ar elimina necesitatea unui diagnostic medical de disforie de gen pentru obținerea unui certificat de recunoaștere a sexului (GRC) și ar reduce perioada de timp de care are nevoie un solicitant pentru a trăi în sexul dobândit.
Însă, deși proiectul de lege a fost salutat de militanții pentru egalitate, miniștrii britanici se tem că acesta ar putea duce la turism de gen și că persoanele care își schimbă sexul în Scoția ar avea un gen legal diferit atunci când se află în restul Regatului Unit.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii