G4Media.ro

Nicolae Ciucă: Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale! Dacă trebuie să fim…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicolae Ciucă: Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale! Dacă trebuie să fim egali la pensionare nu ar fi corect să fim egali și pe timpul vieții active?

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, critică includerea militarilor în categoriile pentru care Camera Deputaților a votat impozitarea cu 85% a pensiilor. Ciucă subliniază îndatoririle și îngrădirile pe care le presupune cariera militară și subliniază că „pensiile militarilor nu sunt pensii speciale”.

„Dacă trebuie să fim egali la pensionare nu ar fi corect să fim egali și pe timpul vieții active?”, conchide Nicolae Ciucă.

„Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale! De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor față de țară continuă și după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariați. Pe timpul activității, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viața departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane și, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituționale”, precizează ministrul Apărării într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Nicolae Ciucă, ajuns ministru după o carieră militară de vârf, amintește că militarii nu au voie să aibă încă un serviciu sau propria afacere, nu au dreptul să se asocieze în sindicate, nu pot face grevă, iar libertatea lor de circulație este restrânsă pentru că au nevoie de aprobări când părăsesc garnizoana sau țara. Spre deosebire de celelalte categorii de bugetari, militarii nu beneficiază de: libertatea întrunirilor, libertatea de exprimare și dreptul de a fi ales.

„Militarii sunt pregătiți să intervină în orice oră din zi sau din noapte în sprijinul populației la pace, pe timp de război sau în situații speciale și, dau aici un singur exemplu, situația pe care o trăim în prezent, generată de pandemia Covid-19”, adaugă Ciucă.

Ministrul Apărării precizează că nu pot fi schimbate regulile fără a analiza nici sistemul în sine: „Cred că este foarte important să înțelegem că nu putem schimba regulile fără să analizăm nici sistemul în sine, nici implicațiile, și nu mă refer aici doar la cele financiare, ci la întreaga funcționalitate și particularitate a sistemului, la resursa umană – pentru că specialiștii se formează în timp, cu efort și costuri – și, peste toate, impactul bugetar al acestei modificări nu este relevant în tot ansamblul financiar.”

Nicolae Ciucă precizează că fiecare militar este conștient că, atunci când depune jurământul, își asumă riscurile, își asumă responsabilitatea a ceea ce înseamnă apărarea ţării chiar cu preţul vieţii, ştie care sunt limitările, constrângerile şi, din nou, drepturile restrânse, că va avea o viață plină de privațiuni, pentru că asta este viaţa de militar.

„Militarii înțeleg situația dificilă generată de actuala pandemie, dar au încredere că țara îi respectă pentru sacrificiul lor. După ce am prezentat aceste informații, conchid cu o întrebare: dacă trebuie să fim egali la pensionare nu ar fi corect să fim egali și pe timpul vieții active?”, încheie ministrul.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

  1. Cine are peste 7000 lei pensie in sistem????Generali de carton, sindicalistii la politie care acum latra ca li s-auluat privilegiile, chestorimea din mai care nu au prins in viata lor un hot si nu au lucrat un dosar.Executantii tot pensii mici au, iar legea nu-i afecteaza!

  2. Da! Să fim uniti in salarizare si înainte de a ieși la pensie. Eu lucrez la forjă pe 30 de milioane si imi risc viata in fiecare zi. Pe bune. Un militar ar renunta a doua zi daca ar face ceea ce fac eu si colegii mei. Si eu stau zi de zi peste program si vin oricand ma cheamă patronul. Și încă ceva foarte important. Firma unde lucrez eu face export și aduce bani în țară și la buget, nu consumă precum militarii.

    • Face export, aduce bani la buget și nu toacă banii țării pe nimicuri ? Zic să se sesizeze Garda Financiară din oficiu, că o asemenea firmă reprezintă un real pericol…!
      PS. Respect…!!!

  3. In curand robotii subacvatici, dronele pitice , armele nano si bio-tehnologice vor lua locul omului fizic pe campul de lupta.

    Ce sa mai vorbim de inteligenta artificiala …

  4. De ce militarii ies la pensie la 45 de ani, cu ce sunt ei mai speciali fata de alti romani? E corect ca unii sa iasa la pensie lan 45 de ani si altii sa iasa la 65 si sa moara la 68 sa nu apuce sa se bucure de munca lor? Ba pe deasupra militarii, militenii , jandarmii (care ciomagesc populatia) si alte categorii privilegiate (care produc tineri pensionari) isi trag si pensii speciale. Ce, un roman care munceste in mina, fabrica, santier etc. nu isi risca viata in fiecare zi ca sa produca ceva? Numai militarii si milițienii isi risca viata? Nu ar fi corect sa fie o lege egala pentru toti? De ce unii sunt mai speciali decât altii?

  5. Domn Ciuca, ma lasi! Nu va e ma rusine sa va tot lamentati ca voi aveti drept la pensie, chichi „de serviciu” – de fapt tot speciala, si ca voi sunteti atat de oropsiti de viata? Adica voi sunteti speciali, iar noi ce suntem? Buni doar de munca sa va platim voua pensii speciale. Cu ce sunteti voi mai buni decat oricare dintre noi? Dimpotriva, cei mai multi dintre voi militarii, politistii si jandarii, suntteti cu mult inferiori noua din punct de vedere intelectual, al culturii generale, al studiilor (pe bune), al creativitatii tehnice si stiintifice, al folosului pentru societate. Si ce primim la schimb? Salarii la care voi strambati din nas, pensii de care voi va simtiti jigniti, munca timp de 40-47 de ani pana la pensie, sanatate subrezita, stres continuu, speranta de viata cu 20-30 ani mai mica decat voi (voi iesiti la pensie la 42- 50 ani, iar noi la 65 de ani). So noi restul poporului roman nu cerem pensii nemuncite. Pentru cine ceri Domnule Ciuca pensii nesimtite: pentru APV-stii (pe care pe multi i-am cunoscut in armata si ii cunosc si dupa) inculti, agramati, incompetenti, betivi, curvari, burtosi si lipsiti aproape total de patriotism (ati vazut cati dintre ei au impuscat oameni nevinovati la Revolutie), ba chiar sprijinind comunismul, dictatura si astazi PSD-ul? Mie mi-ar fi rusine sa fac ce faci dumneata!

    • Așa e bravo!!!

    • Salut !
      Gepeto, cu permisiunea dv, mai adaug ceva :
      Fiecare isi alege o traiectorie profesionala in viata, de capul sau sau, convins de parinti.
      Stie din start ce presupune cariera aleasa.
      Pai, daca stie si le-a acceptat, de ce se plange ca
      nu poate sa faca afaceri sau politica ?
      Pentru slujba aleasa, are o remuneratie, etc, din care traieste.
      Ma intreb: la ce+i trebuie 15000 pensie, ca nu are ce face cu ei, cred eu. Nici nu are timp sa-i numere intr-o luna!
      Trebuie si ei sa inteleaga ca sacul se goleste, dar, daca marii gloate de proletari nu le pui si lor ceva pe masa, vor deveni nervosi si s-ar putea ca purcoiul de bani sa-i faca insomnii, inainte sa remana fara nimic. Mu glumesc!
      Istoria se poate repeta!

  6. Vina apartine ticalosilor din parlament care au echivalat pensia militara cu pensiile lor speciale, care se fapt nu sunt pensii ci spagi, furt din buget in favoarea unor privilegiati alesi pe criterii murdare, neconstitutionale. Pensiile civililor sunt doar cele contributive, fie de stat fie prin contributii la pilonii de pensii private. Pensiile militare sunt pensii distincte, nu pensii speciale ci militare si sunt acordate de casa de pensii militare, care este separata de casa de pensii civile. Asa zisele pensii speciale ale parlamentarilor si ale CCR sau judecatorilor sunt furturi din bugetul de stat, hotie calificata, pentru ca nu au la baza contributivitatea.Pensiile lor contributive raman neatinse, acelea sunt drepturi imuabile ale cetatenilor. Aceste pomeni acordate unor privilegiati care isi fac singuri legi dupa iesirea din activitate, cu titlul de pensii speciale, sunt simple spagi acordate unor categori de personal care sa raspunda la chemarile de savarsire la nevoie a unor acte murdare, de aceea nu intamplator acestia sunt magistrati, judecatori CCR sau parlamentari. Pensiile militare nu sunt pensii speciale ci pensii militare. Nici judecatorii CCR, nici parlamentarii sau magistratii nu au dreptul la pensii militare, asa ca incetati cu diversiunea asta de a amesteca pensiile militare cu spagile primite de ticalosii de la CCR care-si acorda singuri pribilegii uriase nemeritate.

    • Las acest comentariu ca sa intelegi ca informatia prezentata de tine este apreciata. Probabil comentariul meu nu va fi publicat, insa. Ma mir ca al tau a fost publicat.

      Unde nu e vorba de prostie, e vorba de rea-intentie in ceea ce priveste abordarile acestui subiect – pensiile militare.

      Cu toate astea, prin raspunsul pe care il las si sper sa il poti vedea, doresc sa subliniez ca e apreciat efortul de a explica, insa probabil vei fi injurat, hulit de compatrioti mononeuronati.

  7. Să se scadă salariile gunoaielor profitoare din administraţia locală şi să crească salariile soldaţilor!

  8. Bă tu nu ești mai special ca mine care lucrez la privat, dacă nu-ți convine nu lucra la stat, nimeni nu vă obligă

  9. Nu-ti plac conditiile nu te baga militar. Din privilegiu in privilegiu pana la moarte pentru ce?

  10. Ciuca : ,,Îndatoririle legale ale militarilor față de țară continuă și după ce trec în rezervă, spre DEOSEBIRE de Orice alte Categorii de Salariați.”

    In caz de Razboi toate categoriile de pensionari barbati pot fi incorporate in Armata. Cu atat mai mult rezervistii care nu iau nici o Pensie Speciala de ,,Rezervist al Armatei” asa cum ar trebuii !.
    In principiu, in caz de Inceput de Razboi, nu se incorporeaza barbati la varste de peste 60 de ani pentru ca nu sunt suficiente alimente transportate / echipament ca sa mai sustii eficient niste luptatori de peste 60 de ani in Linia de Front.
    Dar in caz de nevoie se pot forma Divizii de Infanterie de Aparare Pozitionala la care se poate sa incorporezi la nevoie si barbati intre 60 si 70 de ani. In plus, Jandarmii pentru Securitatea de Interior al Teritoriului, in caz de Razboi, va fi organizata de catre pensionarii intre 60 si 65 de ani.

  11. Sigur ca da, sa fim egali si in timpul vietii active, perfect de acord. As fi totusi curios, toata armata a participat la „razboi”? Si au primit pe acea perioada numai salariul din grila? Si cati civili primesc hrana si imbracaminte ? Si multe altele. Si cati civili se pensioneaza inaintea implinirii varstei legale si apoi se reangajeaza, cu pastrarea pensiei, dovedind ca sunt perfect apti de munca?

  12. Mai lasa-ne dom’ general CIUCA!
    Din cate stiu statul român nu a fortat pe nimeni sa imbratisezecariera militara.Cei care au ales-o au facut-o pentru nemunca din sistem si avantajele enorme pe care le au.
    Ma asteptam de la asa mare general sa iesi in fata natiunii si sa ceri scuze poporului român pentru faptul ca brava armata pe care si Dvs.ati comandato a TRAS IN POPOR LA REVOLUTIE.

  13. Drepturi speciale? APV mânca gratis, îmbrăcați gratis, cazare gratis, și mai ales NU cotizau la sistemul de pensii.

  14. Ba ar fi chiar bine sa fim egali.
    Adica sa lucreze si militarii 10 ore pe zi, nu sa umfle carciumele.
    Si sa iasa si ei la pensie la 65. De la 45 la 65 pot foarte bine sa faca munca de birou sau sa ii instruiasca pe cei tineri, daca considera ca nu se mai pot plimba pe coclauri.
    Trebuie impozitati cu 90% de la 4000 in sus, nu cu 85% doar de la 7000.
    Hai ca sunt chiar nesimțiți!

  15. EU UNUL AS DESFIINTA ARMATA ROMANA.NU II VAD ROSTUL NICI PE TIMP DE PACE ,NICI PE TIMP DE RAZBOI DIN MOMENT CE NOI,CA TARA,NU CONTAM IN EVENTUALITATEA UNUI RAZBOI.LA PRIMA RAFALA NE-AM SI PREDAT.CONSUMA BANII AIUREA .AM PRIETENI CARE NU AU FOST CAPABILI SA ISI IA BACUL ,IAR CU O SPAGA AU INTRAT IN ARMATA.CE CREDETI CA FAC ACOLO?JOACA TABLE TOATA ZIUA.NO OFENSE…

    • Armata trebuie mentinuta, dar trebuie cu adevarat reformata. Aceasta reforma nu o pot face decat ofiterii pana in 40 de ani si fara sa fie absolventi de liceu militar, o scoala de indoctrinare de tip comunist, care nu mai exista in prezent in Europa. Nu poti face reforma cu generali gen Ciuca, formati in scolile comuniste, ceausiste, este ca si cum dupa al doilea razboi mondial Germania ar fi reformat armata, punand ca ministru al apararii un general din fosta armata hitlerista si mentinand in functii de decizie din ministerul apararii generali formati in scolile din perioada nazista.

    • @ Cosmin, Asta-mi amintesc si eu din cele 9 luni de armata TR, jucau table toata ziua sau dormeau ascunsi prin unitate, multi din ei, militarii lu’ mos Teaca.

  16. Tot ceea ce se plăteşte ca pensie şi nu se supune principiului contributivităţii, este pensie specială.

  17. Când îți moare mama şi nu poți să mergi că eşti în misiune, când ți se naşte copilul şi nu poți să-l vezi că eşti în misiune, când seara eşti la nunta ta şi dimineața scoți oamenii din zăpada sau inundați, să vedeți ce fain este. Plus multe restrângeri de drepturi constituționale.
    Ce vreau să comentez este vârsta de pensionare. Citind comentariile , o tot scoateți cu 40-50 ani, în realitate vă da-ți cu părerea cu ce ați auzit pe la unii.Exceptând cazurile medicale, nu se poate ieşi din sistem sub 54-55ani, asta este realitatea, nu bârfe .Citiți legea pensiilor militare

    • Pentru toate motivele invocate, trebuie platit salariu pe masura, iar salariul mare atrage pensia pe masura, in conformitate cu principiul contributivitatii. Dar este inadmisibil ca generalul Izmană să ia pensie speciala, pentru simplul fapt ca este generalul Izmană.

      Abandonati sentimentalismele iefine!

    • @@Un militar
      Generalul Izmana ia pensie speciala in calitate de politician, de parlamentar, pe langa pensia militara. Nu pensiile militare trebuie sa intre in discutie, pentru ca nu poate fi lasata armata fara pensii, ci adaosurile necuvenite si necontributive care se dau drept spaga politicienilor, CCR si magistratilor. De ce sa dai sporuri nemeritate unor oameni iesiti din activitate? Sporurile se dau in timpul activitatii iar acestea sunt cuprinse in veniturile pentru care se calculeaza pensia. Cum sa dai de doua ori sporuri pentru aceleasi motive, odata cand muncesc si apoi cand ies la pensie! Asta este furt facut pe fata in profund dispret fata de contribuabilii care asigura bugetul.

  18. Ciuca a dovedit de cand este ministrul apararii ca este un militar comunist. Format la scoala comunista: liceul militar, care in prezent nu mai exista in Europa decat in Romania, apoi scoala de ofiteri activi, de asemenea in perioada comunista. Ciuca nu a putut uita prima dragoste, adica scolile mentionate facute pe timpul lui Ceausescu. Studiile ulterioare, unele facute in SUA, nu l-au mai putut schimba. Reforma armatei romane nu poate fi facuta cu astfel de oameni, ci cu ofiteri capabili, care nu au depasit varsta de 40 de ani si nu au fost formati in licee militare, devenite in Europa anacronice, din moment ce au fost desfiintate. In Romania, dimpotriva, numarul liceelor militare a crescut de la 3 la 5. Ciuca este adeptul mentinerii si chiar a extinderii privilegiilor, este un militar retrograd, depasit de vremurile actuale.

  19. Nu intekeg de ce dintre comentatori nu se leaga nimeni de pensiile speciale ale CCR sau parlamentarilor, care sunt chiar nemeritate, pentru ca ei au pensii contributive. Rezulta ca multi dintre comentatori sunt de fapt reprezentantii capuselor grase din CCR, magisatratura si parlament care isi ascund hotia numita pensii speciale in spatele pensiilor militare. I-as replicae aluia care zice ca el munceste la privat, ca daca nu-i convine cat castiga in privat sa treaca la armata sa castige mai mult. Sunt sigur ca s-ar ascunde daca i s-ar pune problema sa fie incorporat. Astia sunt vitejii nostri cu gura.

  20. Buna ziua!La inundații,la cutremure,la incendii montane,inclusiv la revoluție și în această pandemie chemați armata!!!Acum aveti senzația că trupele de la Deveselu și Kogălniceanu, va apără!!!!Sa speram ca va fi așa!!!Cati medici cu salariul pe care îl aveau până în 2017 credeti ca ar fi tratat bolnavii cu Covid???