G4Media.ro

Nicolae Ciucă își lansează cartea “Un ostaș în slujba țării”. El e…

Nicolae Ciucă își lansează cartea “Un ostaș în slujba țării”. El e acuzat că și-a plagiat doctoratul

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a anunțat luni pe site-ul său personal că în iunie își lansează cartea “Un ostaș în slujba țării”. Volumul va apărea în luna iunie 2024 la editura RAO și toate încasările vor fi donate către inițiative caritabile, potrivit anunțului de pe site-ul lui Nicolae Ciucă.

Reamintim că Nicolae Ciucă e acuzat că și-a plagiat doctoratul, potrivit unei investigații a jurnalistei Emilia Șercan. Cu toate acestea, o serie de decizii ale justiției au împiedicat un verdict definitiv în acest caz.

”Paginile acestei cărți sunt despre mine. Nu despre funcțiile pe care le-am ocupat, nu despre imaginea mea publică, nu sunt bilanț și nici program electoral. Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic. Sunt despre viața mea, cea din spatele pupitrului, a microfonului sau a televizorului”, se arată în anunțul oficial.

Nicolae Ciucă e în plină campanie electorală, chiar dacă nu  fost anunțat formal drept candidat al PNL la alegerile prezidențiale din acest an. Bannere cu șeful PNL sunt afișate în toată țara, iar clipurile sale sunt promovate de PNL pe rețelele sociale.

Nicolae Ciucă e general în rezervă. Imediat după intrarea în rezervă, el declarase pentru Radio România că nu va intra niciodată în politică, dar a devenit ministru al Apărării, apoi senator PNL și președintele PNL.

Reamintim că și Klaus Iohannis, actualul șef al statului, și-a lansat o carte în 2014, imediat după alegerile prezidențiale. Cartea autobiografică ”Pas cu pas” și a fost urmată de un al doilea volum intitulat ”Primul pas”.

Și Mircea Geoană și-a lansat o carte intituală ”Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”. Deși Geoană nu și-a anunțat formal candidatura la prezidențiale, el a lăsat constant de înțeles că va intra în campania pentru prezidențiale.

Context

Controversele din jurul tezei de doctorat a premierului Ciucă au început în luna ianuarie 2022, după ce jurnalista Emilia Șercan a prezentat pe site-ul pressone.ro, multiple dovezi care arătau că o mare parte din lucrare, susținută în 2003, la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”, a fost plagiată.

După acest moment, au avut loc mai multe momente suspecte care conturează existența unei intenții de a tergiversa/mușamaliza analiza lucrării, inclusiv cu sprijinul unor instituții ale Statului:

  • Ciucă a declarat public că dorește ca teza să fie verificată de Comisia de Etică a Universității de Apărare, deși aceasta nu poate retrage titluri de doctor
  • Parchetul General a demarat o anchetă penală cu obiectul încălcării drepturilor de autor în teza lui Ciucă și a ridicat toate actele aflate în această speță la CNATDCU – singura instituție abilitată, la acel moment, să propună retragerea unui titlu de doctor. CNATDCU primise sesizările de plagiat de la Unitatea Executivă, conform procedurii
  • Jurnalista Emilia Șercan a acuzat faptul că a fost ținta unei campanii de discreditare, la care părtașe au fost Poliția Română și Ministerul Afacerilor Interne;
  • Două completuri ale Curții de Apel București au suspendat și, apoi, anulat efectele înregistrării sesizărilor de plagiat, în condițiile în care acestea reprezintă formulare cu rubrici fixe, în care petenții trebuiau să-și menționeze numele, alte date personale, dovezile/link-urile în sprijinul acuzațiilor. În cazul Ciucă, Unitatea Executivă, care are rol de registratură (analiza punctuală revenind CNATDCU), a primit, după dezvăluirile lui Șercan, nouă sesizări, admițând doar trei – cele anulate pe 21 iunie 2022 de Iosif. Dacă decizia lui Iosif va rămâne definitivă, CNATDCU nu va mai avea pe rol un caz Ciucă. Chiar dacă, în variantă ipotetică, Înalta Curte de Casație și Justiție va admite posibilul recurs al Ministerului și al Unității Executive, acest lucru va avea loc cu mult după ce premierul va respecta înțelegerea cu PSD
    și, în mai 2023, va preda acest portofoliu PSD. Astfel, în cazul în care Iosif va motiva decizia din 21 iunie până la data la care va ieși la pensie, Ministerul și Unitatea vor avea termen de a depune recurs în august 2022. Conform portalului Înaltei Curți, pentru un dosar ajuns la secția responsabilă de spețe gen Ciucă, primul termen se acordă peste minimum un an; în cazul 2826/2/2022 – august 2023;
  • În situația dosarului în care Ciucă a obținut, inițial, pe 1 martie 2022, suspendarea efectelor înregistrării sesizărilor, motivarea nu este redactată nici în prezent, la aproape 4 luni de la pronunțare. Un fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii observa, pe 4 aprilie, că acesta era singurul dosar nemotivat din lista celor aflate la judecată în completul în care s-a aflat pe masă dosarul lui Ciucă. Judecata a avut loc tot la Curtea de Apel București, magistrat fiind Ionela Tudor. Lipsa motivării împiedică Unitatea Executivă și Ministerul Educației să depună recurs.

Citește și: EXCLUSIV Cum a fost direcționat dosarul premierului Nicolae Ciucă prin metoda ”coperta” către judecătorul Marius Iosif, care s-a pensionat imediat după ce a anulat sesizările de plagiat / Plus: Până anul trecut, Iosif și purtătorul de cuvânt al Guvernului au fost colegi în masonerie

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Un ostas special ce reprezinta romania:pensie speciala de 16 000lei NET/luna de la 48 de ani, sotioara la fel pensioara speciala, fara obraz intrand in politica din armata, fara un simt al mediului privat si compasiune fata de milioanele de oameni care ii platesc pensia speciala…”ostas” pentru mediu’public impreuna cu nea Kiolaku asta este Romania NORMALA
    La g u n o i cu ei dupa alegeri…

  2. Trebuia sa isi numeasca cartea „Un purcel in lupta cu gogosile”

  3. Pe model Iohannis, își lansează o carte în care își autoadresează laude.

  4. il asteptam pe rares penibilus bogdanel sa ne explice valoarea din continutul cartii: „a citit-o si fii-miu, dupa cum stiti el este mare schior iar domeniul de la Sinaia facut de Vlad – contele din Carpati, este cel mai bun din Romania. V-o spune fii-miu care e campion! iar cartea lui Nicu, e buna, da! vom lua 65% in alegeri, o sa vedeti”

  5. Iohannis a creat curentul de hai sa lansam o carte daca tot doresc sa ajung presedinte…Urmaresc cu atentie si ingrijoare anuntul de candidare la presedentie al lui Ciuca, un militar care ce s-a gandit, dupa ce se pensioneaza, sa isi traga si o slujba la stat degeaba ca sa isi rotunjeasca veniturile, pensie speciala cumulata cu salariu (nu inteleg cum astia cu pensii speciale reusesc sa se angajeze doar la stat si nu si la privat?). Sau poate Ciuca a vazut exemplul lui Iohannis primul turist presendinte al Romaniei si ce s-a gandit ca nu i-ar strica niste vizite exotice platite din bani publici.

    • “ nu inteleg cum astia cu pensii speciale reusesc sa se angajeze doar la stat si nu si la privat?”
      Ce nu intelegi? E angajat la stat… la stat degeaba! La privat trebuie sa munceasca, cine naiba sa il plateasca pentru facut nimic?
      Apoi, la privat trebuie sa faci dovada unor skills-uri, el ce sa dovedeasca? Am luat pozitia de drepti si am indeplinit ordinele si in armata si dupa aceea?
      El, ca multi altii, daca il scoti din mediul de stat nu poate fi angajat in mediul privat nici macar ca gunoier

  6. cel mai mult pare a fi luptat la ceaunul cu fasole, si la bagat pumnul in gura Emilie Sercan impreauna cu PNLSDUDMR-ul , si sa nu uitam de lupta pentur PENSIA SPECIALA

    • oare a scris-o autentic, asa cum vorbeste? si-l citez „aaa….aaa….aaaa..aaa”?

  7. N-a scris-o nici pe asta el. A dat ordin și specialiștii care scriu la comanda din PNL au executat. Nu pare genul sa știe sa citească prea bine, dar pai sa mai și scrie…doamne ce tara chinuita cu asemenea hahalere la conducere

  8. Cine ar citi asa ceva? Omul nu e capabil sa lege doua fraze coerente, cu atat mai putin sa scrie o carte. Daca erai in slujba tarii, stiind ca nu ai prea ai invatat si nu ai prea multe competente, aveai bunul simt sa lasi oameni cu advarat pregatiti sa dezvolte tara la adevaratul potential.

  9. Ca și teza de doctorat, nu avea timp să scrie o carte cat era în funcție. De excepționalele calități intelectuale nu mă îndoiesc.

    Tot vreun subordonat a scris-o și pe asta.

  10. Ce e val,că Valu trece,stați linistiți din octombrie nici Mefisto nu mai știe de Ciucă,cum nu mai știe de Cătălin Cîrstoiu.

  11. jalnici conducatori !

  12. Un titlu mai potrivit :
    „Un obez în slujba burții „

  13. Nea Ciuca, lasă-ne! Dezertează de la ,,datoria” de a distruge PNL și de a îngloda țara în datorii ! ca altceva nu prea știi să faci !

  14. Cică = un ostaș în slujba sistemului@Ficus&Ciordacu

  15. Asta e primul care in caz de razboi se rostogoleste (ca de alergat nu poate fi vorba) afara din tara. Asa da doctor, general

  16. crede cineva ca a scris el vreun rand din textul ăsta? as fi curios daca editura a cheltuit vreun leu cu publicarea…

  17. relax, la noi barba se tine cu pieptul iar dinastiile cu parale …multe parale 🤣

  18. Un ostas in slujba covrigarului!?

  19. Oare cati de „ā

  20. Generalu Parizer nu are în vocabular decât 5 cuvinte : a a a a a si scrie cărți . E rău când nu te ajută capul să -ți dai seama cat de penibil ești ! Da cam asta e imaginea țărișoarei !

  21. In traducere liberă: Un îmbuibat in sluja sistemului…
    Poate ne-a păcălit el Iohan dar a 2a oară nu ne mai păcălește nimeni cu aceeași “reteta” de mare autor contemporan. Ciucă mai bine revine cu picioarele pe pământ și dispare in neantul de unde a venit.

  22. „general” mai fals ca asta, mai rar

  23. „Un ostaș agramat”