Nicolae Ciucă își lansează cartea “Un ostaș în slujba țării”. El e acuzat că și-a plagiat doctoratul
Nicolae Ciucă, președintele PNL, a anunțat luni pe site-ul său personal că în iunie își lansează cartea “Un ostaș în slujba țării”. Volumul va apărea în luna iunie 2024 la editura RAO și toate încasările vor fi donate către inițiative caritabile, potrivit anunțului de pe site-ul lui Nicolae Ciucă.
Reamintim că Nicolae Ciucă e acuzat că și-a plagiat doctoratul, potrivit unei investigații a jurnalistei Emilia Șercan. Cu toate acestea, o serie de decizii ale justiției au împiedicat un verdict definitiv în acest caz.
”Paginile acestei cărți sunt despre mine. Nu despre funcțiile pe care le-am ocupat, nu despre imaginea mea publică, nu sunt bilanț și nici program electoral. Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic. Sunt despre viața mea, cea din spatele pupitrului, a microfonului sau a televizorului”, se arată în anunțul oficial.
Nicolae Ciucă e în plină campanie electorală, chiar dacă nu fost anunțat formal drept candidat al PNL la alegerile prezidențiale din acest an. Bannere cu șeful PNL sunt afișate în toată țara, iar clipurile sale sunt promovate de PNL pe rețelele sociale.
Nicolae Ciucă e general în rezervă. Imediat după intrarea în rezervă, el declarase pentru Radio România că nu va intra niciodată în politică, dar a devenit ministru al Apărării, apoi senator PNL și președintele PNL.
Reamintim că și Klaus Iohannis, actualul șef al statului, și-a lansat o carte în 2014, imediat după alegerile prezidențiale. Cartea autobiografică ”Pas cu pas” și a fost urmată de un al doilea volum intitulat ”Primul pas”.
Și Mircea Geoană și-a lansat o carte intituală ”Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”. Deși Geoană nu și-a anunțat formal candidatura la prezidențiale, el a lăsat constant de înțeles că va intra în campania pentru prezidențiale.
Context
Controversele din jurul tezei de doctorat a premierului Ciucă au început în luna ianuarie 2022, după ce jurnalista Emilia Șercan a prezentat pe site-ul pressone.ro, multiple dovezi care arătau că o mare parte din lucrare, susținută în 2003, la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”, a fost plagiată.
După acest moment, au avut loc mai multe momente suspecte care conturează existența unei intenții de a tergiversa/mușamaliza analiza lucrării, inclusiv cu sprijinul unor instituții ale Statului:
- Ciucă a declarat public că dorește ca teza să fie verificată de Comisia de Etică a Universității de Apărare, deși aceasta nu poate retrage titluri de doctor
- Parchetul General a demarat o anchetă penală cu obiectul încălcării drepturilor de autor în teza lui Ciucă și a ridicat toate actele aflate în această speță la CNATDCU – singura instituție abilitată, la acel moment, să propună retragerea unui titlu de doctor. CNATDCU primise sesizările de plagiat de la Unitatea Executivă, conform procedurii
- Jurnalista Emilia Șercan a acuzat faptul că a fost ținta unei campanii de discreditare, la care părtașe au fost Poliția Română și Ministerul Afacerilor Interne;
- Două completuri ale Curții de Apel București au suspendat și, apoi, anulat efectele înregistrării sesizărilor de plagiat, în condițiile în care acestea reprezintă formulare cu rubrici fixe, în care petenții trebuiau să-și menționeze numele, alte date personale, dovezile/link-urile în sprijinul acuzațiilor. În cazul Ciucă, Unitatea Executivă, care are rol de registratură (analiza punctuală revenind CNATDCU), a primit, după dezvăluirile lui Șercan, nouă sesizări, admițând doar trei – cele anulate pe 21 iunie 2022 de Iosif. Dacă decizia lui Iosif va rămâne definitivă, CNATDCU nu va mai avea pe rol un caz Ciucă. Chiar dacă, în variantă ipotetică, Înalta Curte de Casație și Justiție va admite posibilul recurs al Ministerului și al Unității Executive, acest lucru va avea loc cu mult după ce premierul va respecta înțelegerea cu PSD
și, în mai 2023, va preda acest portofoliu PSD. Astfel, în cazul în care Iosif va motiva decizia din 21 iunie până la data la care va ieși la pensie, Ministerul și Unitatea vor avea termen de a depune recurs în august 2022. Conform portalului Înaltei Curți, pentru un dosar ajuns la secția responsabilă de spețe gen Ciucă, primul termen se acordă peste minimum un an; în cazul 2826/2/2022 – august 2023; - În situația dosarului în care Ciucă a obținut, inițial, pe 1 martie 2022, suspendarea efectelor înregistrării sesizărilor, motivarea nu este redactată nici în prezent, la aproape 4 luni de la pronunțare. Un fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii observa, pe 4 aprilie, că acesta era singurul dosar nemotivat din lista celor aflate la judecată în completul în care s-a aflat pe masă dosarul lui Ciucă. Judecata a avut loc tot la Curtea de Apel București, magistrat fiind Ionela Tudor. Lipsa motivării împiedică Unitatea Executivă și Ministerul Educației să depună recurs.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii