Nicolae Ciucă propune partidelor, societății civile și mass media „instituirea unui moratoriu” în anul 2023, pentru o „discuție așezată și rațională asupra viitorului României”
Premierul Nicolae Ciucă a propus partidelor politice, societății civile și mass media „instituirea unui moratoriu” în anul preelectoral 2023, pentru a putea avea „împreună, putere și opoziție, o discuție așezată și rațională asupra viitorului României”.
„De 1 Decembrie, ziua unității tuturor românilor, aș vrea să adresez un apel partidelor politice reprezentate în Parlament, societății civile și mass media să instituim un moratoriu, să încercăm cu toții să punem între paranteze caracterul pre-electoral al anului 2023. Haideți să folosim anul viitor pentru a ne lua un răgaz din competiția electorală, să avem împreună, putere și opoziție, o discuție așezată și rațională asupra viitorului României”, a spus Ciucă, în cadrul ședinței solemne comună a Camerei Deputaților și Senatului consacrată sărbătoririi Zilei Naționale a României.
Premierul a creionat și temele pe care ar trebui să se axeze viitorul proiect de țară pentru România:
- profilul economiei românești, în prezent și în viitor
- educația și soluțiile la problema demografică
- sistemul de pensii, de sănătate, reforma administrativ teritorială
- rolul României într-o lume în schimbare
La începutul discursului, Nicolae Ciucă a susținut că „tot ce a făurit bun România modernă a făurit atunci când poporul și elitele sale au avut împreunăm un obiectiv național major”.
„Haideți să credem mai mult în România. Un succes al României nu este doar al puterii, ci și al opoziției”, a mai spus primul ministru.
Alte declarații ale premierului Ciucă:
- Ca să îndeplinim aceste obiective de țară trebuie să facem trecerea de la politica măruntă la marea politică
- Trebuie să acționăm ca adevărați oameni de stat, cu înțelepciune, responsabilitate și moderație pentru a nu pierde un moment istoric unic pentru dezvoltarea României
- Cel mai mare pericol vine din promovarea unor viziuni politici limitate, populiste, iliberale, extremiste, prin care poporul este pus împotriva statului iar statul este decredibilizat prin minciună, manipulare sau știri false
- Un alt pericol mai puțin vizibil este acțiunea electorală în absența alegerilor
- Modernizarea statului nu se poate face dacă fiecare partid politic gândește în Funcție de procente și de conjuncturi trecătoare
Propunerea de moratoriu formulată luni de premierul Ciucă aduce aminte de Declarația de la Snagov, document semnat în 21 iunie 1995 de către liderii partidelor parlamentare din România, din putere și opoziție, și care marca acordul față de strategia națională pentru pregătirea aderării României la Uniunea Europeană.
Această declarație de la Snagov a fost numită de președintele de atunci, Ion Iliescu, ,,expresia cea mai luminoasă a politicii acestor ultimi 30 de ani’
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii