G4Media.ro

Nicolae Robu, după trimiterea sa în judecată pentru abuz în serviciu: ”Sunt…

sursa foto: Facebook

Nicolae Robu, după trimiterea sa în judecată pentru abuz în serviciu: ”Sunt ultracinstit; eu am semnat după ce alte 4-5 semnături îmi garantau că totul este legal”

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat, luni, referitor la dosarul DNA în care a fost trimis în judecată alături de fostul edil Gheorghe Ciuhandu şi de alţi angajaţi ai primăriei pentru abuz în serviciu privind retrocedarea mai multor locuinţe din fondul statului, că este „cinstit 100%” şi că nu are „nimic în comun cu vânzarea / retrocedarea de locuinţe valoroase, în zona centrală şi cu prejudiciul estimat de DNA la peste 9 milioane de euro”, el semnând după patru-cinci semnături anterioare, care i-ar fi garantat că totul este legal, informează Agerpres.

„Toată viaţa mea am fost un om cinstit – ultracinstit!, dăruit 100% interesului public în toate asumările – 14 ani prorector, 8 ani rector – ultimii patru dintre aceştia, simultan şi senator -, 7,5 ani primar -, din fiecare poziţie lăsând în urma mea realizări pentru care stau cu fruntea sus în faţa oricui, realizări pentru care eu am muncit enorm, cu pasiune, chiar cu fanatism aş putea spune, plătindu-le cu viaţă din viaţa mea! Eu nu ştiu ce au făcut ceilalţi acuzaţi în dosar, un dosar în care este vorba despre sute de locuinţe, locuinţe foarte bune, majoritatea situate în centrul vechi al oraşului şi nici nu mă interesează, dar ştiu ce am făcut eu. Eu am semnat, după ce patru sau cinci semnături anterioare îmi garantau că totul este legal, contractele de vânzare-cumpărare către / de către chiriaşi pentru două locuinţe ultramodeste, deloc centrale – una de 25 mp, alta de 50 mp -, locuinţe a căror vânzare nu a fost decisă de mine, ci de o comisie specială, înfiinţată pe vremea precedentului primar. Acuza adusă este că vânzarea s-a făcut în baza Legii 112, care statuează un mod de calcul al preţului avantajos chiriaşului, în condiţiile în care o cerinţă de aplicabilitate a acestei legi nu ar fi fost respectată. După ce am fost chemat la DNA, le-am cerut explicaţii celor din comisie şi mi s-a spus că ei au decis vânzarea în baza unei hotărâri de dinainte de a fi eu primar”, susţine Nicolae Robu, într-un comunicat.

Primarul Timişoarei menţionează că nu are nicio legătură cu prejudiciul estimat de DNA la peste 9 milioane de euro, în condiţiile implicarea sa în dosar vizează semnarea a două contracte pentru locuinţe de mică valoare, care nu sunt în zona centrală, după ce scoaterea la vânzare a acestora a fost decisă de o comisie înfiinţată de fostul primar Ciuhandu. Robu mai adaugă că, de fapt, în mandatul său au fost recuperate pentru domeniul public imobile ultracentrale care ajunseseră la clanuri.

„Cu mine ca primar nu s-a retrocedat nicio clădire, nicio locuinţă, nici către clanuri, nici către neclanuri, nici în centru, nici la periferie, dimpotrivă, cu mine ca primar, au fost readuse în domeniul public, prin instanţă, trei clădiri spitaliceşti ultracentrale, ajunse la clanuri, precum şi, după câţiva ani de lupte grele, toate cele opt foste cinematografe – două ultracentrale-, ţinute în stand-by pentru a se pune mâna pe ele de către unii-alţii. Sunt cinstit 100%, aşa cum am mai declarat şi când pretind asta, mă pot uita în ochii oricui!”, mai specifică Nicolae Robu.

Context. DNA a dispus trimiterea în judecată a nouă persoane pe care le acuză de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu vânzarea frauduloasă și la prețuri modice a unui număr de 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timișoara. Printre cei nouă acuzați sunt fostul primar al Timișoare, Gheorghe Ciuhandu, precum și actualul edil, Nicolae Robu.

Potrivit procurorilor, în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) au vândut, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului.

Legea 112/1995 dădea dreptul chiriașilor statului din locuințele naționalizate în perioada regimului comunist să cumpere respectivele locuințe dacă aveau contracte de închiriere și ocupau acele imobile la data intrării în vigoare a legii.

”Cu toate acestea, inculpații ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara ar fi vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu mai erau aplicabile acelor persoane”, susține DNA.

Foto: Nicolae Robu/ Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. #MAFIA PNL
    DNA SA VINĂ SA VA IA!
    FARA PENALI IN FUNCTII PUBLICE

  2. Ultracinstitul Robu, LoL!

  3. Astia sint primarii care considera ca daca a semnat secretarul pentru legalitate el poate semna fara grija . Cu atit mi mult daca au semnat 2-3-4-5-…-10 inaintea lui un document . Pentru a gindi si actiona in acest fel trebuie sa fii nesimtit , iresponsabil si inconstient . Iar un individ cu asemena ,,calitati ,, nu trebuie sa fie primar .

  4. Semnaturile subalternilor au valoare ZERO!
    In orice institutie publica TREBUIE sa raspunda ordonatorul de credite(primar, director general).
    Pentru ca ordonatorul de credite(primar,directorul general) angajeaza in subordine persoane nule dpdv profesional, persoane care vor semna cu ochii inchisi orice document si care vor deveni tzapi ispashitori.
    Mai mult, un director economic ce poate face daca are in subordine 45 de imbecili profesionali, angajati tori de catre directorul general? Poate acesta sa verifice orice virgulitza de pe zecile de mii de documente?

    • Poate fi blamat pentru că nu a lucrat cu oamenii potriviți! In rest., astfel de instituții sunt pline de acoperiți! In tara aceasta neregulile sunt instituționalizate! … Organizate și acceptate! Politizate! Securizate contrainformațivi! Daca nu te înrolezi ești … aranjat imediat de profesioniști!

  5. Politicianul ,,cinstit” e ca pisica lui Schrodinger din cutie.
    Daca-l urmaresti cu atentie in ,,cutia” egoului personal, e corect, dar in superpozitia cuantica, e cu mainile in buzunarele noastre.
    Observ ca la penelisti, o tovarasa ,,liberala” absenteaza de la comentarii.

  6. Bravo DNA. Timișorenii, smecheri de România în funcții publice, au fost cam evitați în a fi acuzați deși mass-media a tot sesizat derapaje clare de la lege. Vrem dreptate, nu smecherii financiare, funciare!

  7. D E L I C I U

  8. deci, cu alte cuvinte, robul a premeditat totul, inclusiv „alibiul”.