UPDATE Nicolae Robu, fostul primar al Timișoarei, audiat la DNA în calitate de suspect într-un dosar care privește emiterea unei autorizații de construire / ”La mine nu intra un document dacă nu avea semnăturile prealabile. Primarul nu poate verifica toate dosarele, vă dați seama”
UPDATE, ora 11.43
DNA anunță într-un comunicat de presă că s-a început urmărirea penală a fostului primar Nicolae Robu și a altor trei funcționari din Primăria Timișoara. Cei patru sunt urmăriți pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
”În cursul anului 2018, cu încălcarea prevederilor legale, suspecții Robu Nicolae, Ciurariu Emilian-Sorin, Borcsi Gabriela-Violeta și Croitoru Lucreţia, în calitățile menționate mai sus, împreună cu alți funcționari din cadrul primăriei municipiului Timișoara, ar fi emis o autorizație de construire a unui imobil cu nerespectarea condițiilor stipulate în certificatul de urbanism.
Prin emiterea acelei autorizaţii ar fi fost creat un prejudiciu persoanelor vătămate din dosar, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit beneficiarilor imobilului vizat de autorizația de construire”, se precizează în counicat.
Comunicatul DNA:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
ROBU NICOLAE, la data faptei primar al municipiului Timișoara,
CIURARIU EMILIAN-SORIN, la data faptei arhitect – șef al municipiului Timișoara,
BORCSI GABRIELA-VIOLETA, la data faptei șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Dezvoltare Urbană,
CROITORU LUCREŢIA, la data faptei consilier în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Dezvoltare Urbană,
pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2018, cu încălcarea prevederilor legale, suspecții Robu Nicolae, Ciurariu Emilian-Sorin, Borcsi Gabriela-Violeta și Croitoru Lucreţia, în calitățile menționate mai sus, împreună cu alți funcționari din cadrul primăriei municipiului Timișoara, ar fi emis o autorizație de construire a unui imobil cu nerespectarea condițiilor stipulate în certificatul de urbanism.
Prin emiterea acelei autorizaţii ar fi fost creat un prejudiciu persoanelor vătămate din dosar, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit beneficiarilor imobilului vizat de autorizația de construire.
Suspecților Robu Nicolae, Ciurariu Emilian-Sorin, Croitoru Lucreţia și Borcsi Gabriela-Violeta li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Informația inițială:
Nicolae Robu, fostul primar al Timișoarei, este audiat vineri dimineață la DNA, conform informațiilor G4Media.
Dosarul în care Robu ar avea calitatea de suspect se referă la emiterea unei autorizații de construire, conform PressAlert.
Totul a început în 2018, când un timișorean a constatat că noua construcție de lângă casa sa de pe Strada Muncitorilor din cartierul Fratelia, care ar fi trebuit să fie un „duplex cu două unități locative și două SAD-uri” s-a transformat treptat într-o clădire imensă, cu opt apartament, scrie PressAlert.
Acum, procurorul DNA responsabil de caz a dispus efectuarea urmăririi penale față de șase suspecți, nume importante din fost administrație, oameni care și-au pus semnătura pe autorizația de construire, mai scrie PressAlert.
Fostul primar spune că nu a văzut încă dosarul, însă se declară nevinovat, pentru că nu ar fi semnat niciun doument dacă acesta nu avea avizele de legalitate.
”Niciodată, dar niciodată nu am semnat un document care să nu aibă în prealabil toate semnăturile aparatului de specialitate cerute de lege și de procedurile interne drept garanție de legalitate și de conformitate sub toate aspectele. La cabinetul meu nici măcar nu intra. La mine acolo, nu intra un document dacă nu avea semnăturile prealabile. Primarul nu poate verifica toate dosarele, vă dați seama.
În calitate de suspect am fost citat. Nu am văzut semnătura, dar presupun că e semnătura mea acolo. Primarul nu poate verifica tot, în primul rând, primarul nu are expertiza pentru toate domeniile de activitate a unei primării Pe de altă parte, presupunând că dispune de această expertiză, nu are timpul fizic pentru asta, doar de aceea există un aparat de specialitate în instituție, să-și facă fiecare treaba, să răspundă fiecare pentru ce face.
O să văd dosarul, o să văd despre ce e vorba. Autorizații din 20188.. habar nu am despre ce este vorba. Eu sunt foarte liniștit pentru că știu că nu am comis nicio ilegalitate. Eu garantez pentru mine, fiecare trebuie să garanteze pentru el”, a declarat Nicolae Robu.
Fostul primar al Timișoarei spune că nu crede că acest dosar îi va afecta o eventuală candidatură la viitoarele alegeri.
”Eu cred că cetățenii pot evolua cu mintea domniile lor, cu sufletul domniilor lor și vor decide corect„, a transmis Nicolae Robu, menționând că nu crede că e ”un dosar politic” menit a-l îndepărta din campania pentru alegerile locale din 2024.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii