Nicolae Ștefănuță, în Parlamentul European: Nu e posibil ca în Europa să nu împărtășim aceleași scheme de tratament / În timp ce în Belgia rata de supraviețuire la ATI pentru bolnavii de COVID este la 65%, la Sibiu este abia 25%
Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță (grupul Renew Europe) a declarat, marți, în plenul Parlamentului European că banii pentru sănătate din noul program EU4Health trebuie atent chibzuiți și a adus în discuție situația de la spitalul din Sibiu, afirmând că nu este posibil ca statele membre să nu împărtășească aceleași scheme de tratament pentru COVID-19, fiind diferențe mari de supraviețuire a bolnavilor internați la terapie intensivă.
„Ieri, un articol despre terapia intensivă din orașul meu, Sibiu, a șocat și îndurerat Europa și România. În timp ce în Belgia, rata de supraviețuire la terapia intensivă pentru bolnavii de COVID este undeva la 65%, la noi rata de supraviețuire la ATI este de-abia 25%. Nu e posibil ca în Europa să nu împărtășim aceleași scheme de tratament, mai ales cele ami eficiente pe acre le știm deja. Trebuie să ajutăm spitalul din Sibiu și altele ca el, așa încât să nu trimită medicii rezidenți în prima linie a bătăliei împotriva Covid”, a declarat Nicolae Ștefănuță la dezbaterea raportului privind noul sistem pentru sănătate al Uniunii Europene, EU4Health, ca raportor al Comisiei pentru buget.
Șefănuță a spus că, deși bolile sunt identice, tratamentul pe care îl primesc cetățenii europeni este diferit.
„Nu putem lăsa ca în două orașe înfrățite și, poate că vocea îmi tremură pentru că este o chestie la care țin foarte mult, în Sibiu și în Luxemburg, din 10 cetățeni să se vindece la terapia intensivă 7 în Luxemburg și abia 3 în Sibiu”, a mai declarat europarlamentarul USR PLUS.
Potrivit acestuia, noul program poate îndrepta inegalitățile din sănătate și, de aceea, este important ca banii din EU4Health, 5,1 miliarde de euro, să alocați strategic.
„Trebuie să-i chibzuim ca pe ultima rezervă a omenirii, pentru că ei sunt investiția noastră în sănătate”, a spus Șefănuță.
Europarlamentarii dezbat ,marți, programul EU4Health în valoare de 5.1 miliarde de euro (2021-2027), care vizează o mai bună pregătire a sistemelor de sănătate din Uniunea Europeană pentru amenințările viitoare.
Dezbaterea va fi urmată de un vot privind acordul provizoriu la care s-a ajuns cu Consiliul la data de 14 decembrie 2020.
Potrivit textului de compromis, programul UE pentru sănătate (EU4Health) va aloca bani pentru mai multe domenii, cum ar fi amenințările transfrontaliere la adresa sănătății, sporirea disponibilității și accesibilității medicamentelor și a dispozitivelor medicale, precum și sprijinirea creării unui „spațiu european al datelor privind sănătatea”.
Un lucrător medical de la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Sibiu a acuzat faptul că pacienții cu COVID ar fi legați de paturi, cu răni la mâini din cauza feșelor și sedați cu Midazolam, Propofol și Fentanyl, anestezice și sedative extrem de puternice pentru a nu se mai agita.
”Pe un om cu insuficiență respiratorie dacă îl sedezi, moare. Pentru că în insuficiență respiratorie nu se dă de dormit și seara. Se face terapie. Se face oxigeno-terapie. (…) Și eu am omorât oameni, pentru că am lucrat acolo. Chiar dacă din toate puterile mele am încercat să fac totul să nu încarc acele seringi cu sedare”, povestește sub anonimat cadrul medical pentru publicația sibiană Turnul Sfatului, într-o anchetă publicată luni.
Sursa foto: Captură video
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii