G4Media.ro

Nicu Popescu: „Neutralitatea Republicii Moldova nu presupune demilitarizare, avem nevoie de o…

Sursa/Ministerul Apărării Republica Moldova

Nicu Popescu: „Neutralitatea Republicii Moldova nu presupune demilitarizare, avem nevoie de o armată puternică, bine dotată, care să poată apăra cetățenii”

Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a declarat miercuri seară că Guvernul este obligat în contextul actual de război la granițele sale să doteze armata națională pentru ca această să poată să îi apere pe cetățenii Republicii Moldova.

„Cooperarea cu SUA are loc în baza respectului total al statutului de neutralitate. Dar neutralitatea presupune cooperare internațională, dialog, fortificarea capacităților noastre de apărare. Orice stat, orice Guvern este obligat, nu este un drept, este o obligație să apere țara, oamenii, infrastructura, pacea”, a declarat Popescu.

El a mai afirmat că unele țări au ales să-și apere cetățenii prin intrarea în unele alianțe, cum ar fi NATO, în timp ce altele au ales să-și asigure securitatea prin neutralitate, iar Republica Moldova a ales neutralitatea înscrisă în Constituție în 1994.

Dar neutralitatea nu presupune demilitarizare, nu presupune autoizolare, nu presupune indiferență față de dreptul internațional, față de civili care sunt bombardați. Neutralitatea înseamnă că noi avem nevoie de o armată puternică, bine dotată, care să poată apăra cetățenii”, a spus Nicu Popescu.

El a mai precizat că securitatea națională nu vizează doar capacitățile de înarmare, ci și securitatea energetică și cibernetică.

Popescu a menționat că și Maia Sandu a menționat că sistemul de apărare este unul slab și că trebuie fortificat. Ea a afirmat atunci că deocamdată nu au existat discuții cu partenerii externi privind livrarea de armament militar pentru Republicii Moldova.

Cheltuielile destinate apărării naționale au fost majorate pentru 2022 cu 16,9%, până la 885 milioane de lei. Anterior aceste i majorări, Republica Moldova avea alocat circa 0,4% din PIB pentru sectorul armatei.

Pe 20 mai, Nicu Popescu s-a întâlnit cu omoloaga sa britanică, Liz Truss în marja ședinței ministeriale a Consiliului Europei de la Torino, după ce anterior cei doi oficiali vorbiseră anterior la întâlnirea G7 din Germania.

Tot pe 20 mai, Liz Truss declara pentru cotidianul britanic The Telegraph că dorește livrarea de armament în Republica Moldova pentru a proteja acest stat de amenințarea invaziei Rusiei.

Liz Truss a spus că au loc discuții pentru a se asigura că nu numai Ucraina, ci și apărarea Moldovei sunt „standardul NATO” pentru a descuraja orice atac viitor.

Ținând cont de riscurile crescânde din regiune, care se manifestă prin agresiune contra Ucrainei, Guvernul este obligat să caute modalități de a îmbunătăți capacitatea de apărare a țării. Când vorbim de fortificarea capacităților de apărare, nu ne referim doar la înarmare. Există și asistența non-letală, securitatea cibernetică, protecția infrastructurii critice. Dacă ești neutru, nu înseamnă că trebuie să fii vulnerabil. Din contra, statele neutre investesc mai mult în capacitățile de apărare, pentru că nimeni nu le oferă garanții de securitate”, a mai spus Nicu Popescu.

Foto: Militari moldoveni la un exercițiu. Sursa/Ministerul Apărării Republica Moldova

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu, presupune militarizare si sa te inarmezi pana in dinti, altfel nicio sansa la neutralitate, in specialintr-o tara asa de mica.

    • Exact, asa fac sau au facut si Elvetia si Suedia si Finlanda.
      Desigur, Moldova mai are si alte optiuni (NATO, unirea) dar, cu sprijin financiar de la noi si UE si militar de la Ucraina, ar trebui sa rezolve deja problema agenților rusi din Transnistria. Sunt doar 6000.

  2. Eu sunt complet chill cu privire la statutul de neutralitate a Moldovei. Si de acord cu faptul ca Moldova ar trebui sa aiba un minim de armata moderna, bine dotata. Cat despre Moscova, nu vad de ce ar avea resentimente. Nu o impiedica nimic sa contribuie la securitatea Moldovei, livrand echipamente, asa cum vor s-o faca SUA si UK. Presupunand ca rusii inteleg ca „neutralitatea” nu e doar un concept rusesc pentru un stat paralizat, lipsit de aparare. Neutru nu trebuie sa insemne slab.