G4Media.ro

Nicuşor Dan: Am semnat autorizaţia pentru restaurarea Palatului Ştirbei

Sursa foto: Facebook / Nicușor Dan

Nicuşor Dan: Am semnat autorizaţia pentru restaurarea Palatului Ştirbei

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că a semnat autorizaţia pentru restaurarea Palatului Ştirbei de pe Calea Victoriei, clădire monument istoric construită în 1835, relatează Agerpres.

„Proprietarul privat al clădirii o va renova pe cheltuiala proprie, urmând să păstreze toate elementele arhitecturale, dar şi să reconstruiască corpul dispărut al fostei remize de trăsuri. Este pentru prima oară după 1989 când o clădire de patrimoniu care a fost demolată va fi reconstruită. Precizez că nu va fi permisă nicio altă construcţie modernă, care să afecteze din punct de vedere urbanistic palatul şi zona adiacentă”, a scris Nicuşor Dan, joi, pe Facebook.

El a adăugat că imobilul reprezintă unul dintre palatele-simbol ale Bucureştiului şi că a fost ridicat de Barbu Ştirbei înainte de a ajunge domnitor al Ţării Româneşti şi folosit în timpul domniei drept reşedinţă de protocol.

Dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe a cumpărat clădirea în 2019, dar abia acum s-a ajuns la obținerea autorizației care permite inițierea procedurii de licitație pentru selectarea antreprenorului general.

Cu o investiție care se va ridica la circa 20 milioane euro conform estimărilor, clădirea palatului va fi consolidată și renovată în întregime, păstrându-se proporțiile și regimul de înălțime, iar fațadele și elementele decorative exterioare și interioare vor fi restaurate, urmărind linia proiectului inițial. Imobilul este clasat drept monument istoric de clasă A, fiind considerat unul dintre cele mai valoroase și reprezentative construcții pentru patrimoniul arhitectural, cultural și istoric al Bucureștiului, a anunțat compania într-un comunicat, scrie Economedia.ro.

H Stirbei Palace, așa cum a fost numit, va fi primul proiect al Hagag Development dedicat spațiilor de retail. Proiectul prevede și reedificarea corpului anexă al fostei remize de trăsuri, construcție care va respecta volumetria și raportul plin-gol al corpului inițial, prin modelarea golurilor fațadei către Palat, realizat într-o arhitectură și cu materiale contemporane.

„Palatul Știrbei este una dintre cele mai impresionante construcții din București. Arhitectura, elementele decorative neoclasice și proporțiile sale erau impunătoare în 1835, atunci când a fost construit, și la fel de spectaculoase sunt și acum, în 2022 – chiar dacă imobilul se regăsește astăzi într-o stare avansată de degradare. Pentru noi, ca investitor și dezvoltator imobiliar cu experiență extinsă pe segmentul de proiecte de regenerare urbană prin reconversia clădirilor vechi, este în egală măsură o plăcere și o onoare să deținem o altfel de proprietate în portofoliul nostru local. Ne bucurăm să fim noi cei care, la aproximativ 200 de ani de la inaugurarea construcției originale, vor scrie un nou capitol din istoria acestei clădiri monument, atât de reprezentativă pentru oraș.”, spune Yithzak Hagag, Co-fondator și acționar Hagag Development Europe.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Si apa calda cand o sa avem?

    Sunt carcotas pt ca in zona Dristor curge, doar ca de la ora 14 este plina de rugina.

  2. Bucureștiul când îl restaurați? E cea mai urâtă capitală din Europa și plina de țiganii cocalari. E foarte aproape de New Delhi ca asemănare. O mizerie de oraș.

    • De acord!

      Singurul moment respirabil in bucuresti a fost de paste cand au plecat toti bucurestenii acasa.

  3. Salvați Bucureștiul și redati-l bucureștenilor, nu unui grup restrâns de oameni de afaceri sau institutii care sa aibă acces la clădirile monument ale orașului.
    Palatul Mihail din Craiova este al tuturor craiovenilor .
    Palatul Cantacuzino din București este o ruina și o rușine pentru toți administratorii capitalei .
    Palatul Ghica , vis a vis de Palatul Stirbei , este o comoara de care nici un bucureștean nu se poate bucura .
    Salvați Bucureștiul pentru noi toți . Succes .