Nicuşor Dan: Amenda de 35 milioane de euro aplicată proprietarului terenului retrocedat din Parcul IOR a fost contestată. O să ne apărăm, evident. Ne-am pregătit pentru asta
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat, marţi, că amenda de 35 milioane de euro aplicată de Poliţia Locală proprietarului terenului retrocedat din Parcul IOR a fost contestată. El a menţionat că Primăria se va apăra în instanţă şi s-a declarat convins că autoritatea locală are dreptate, relatează Agerpres.
„O să ne apărăm, evident. Ne-am pregătit pentru asta, iar în acel litigiu, în care se va contesta amenda, o să avem nevoie şi de ONG-urile din zonă şi de oameni de acolo, care să ne susţină poziţia, ca martori. (…) Cred cu convingere că avem dreptate. Acum, ce-o să spună instanţa… Eu sunt optimist că o să înţeleagă argumentele noastre. Dar eu, ca persoană, sunt convins că aceasta este interpretarea: acolo era un spaţiu verde, adică era iarbă şi copaci şi oamenii se puteau plimba pe acolo. Acum este o suprafaţă nivelată. Este o diferenţă între a fi un teren cu iarbă şi copaci, spaţiu verde şi un teren nivelat pe care poţi să pui orice. (…) În opinia mea fermă, acela era un teren amenajat ca spaţiu verde, căruia i s-a schimbat destinaţia”, a explicat primarul, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la sediul PMB.
Potrivit acestuia, ONG-urile de mediu care în trecut atacau în instanţă planuri urbanistice zonale sau autorizaţii de construcţie care afectau spaţii verzi sunt „mult mai prudente” în a iniţia astfel de acţiuni. Acest lucru se întâmplă deoarece aceste organizaţii au început să fie „urmărite în instanţă”, cerându-se desfiinţarea lor sau sume mari de bani, ceea ce este „extrem de grav” pentru democraţia din România, a menţionat Nicuşor Dan.
„Din păcate, suntem în situaţia în care cele 10-12 ONG-uri de mediu care mai atacau fie PUZ-uri, fie autorizaţii care afectau spaţii verzi au început să fie urmărite în instanţă, să li se solicite fie desfiinţarea, fie membrilor lor să li se ceară zeci, sute şi uneori milioane de lei, pentru simplul fapt că au îndrăznit să atace dezvoltatorii imobiliari. Şi atunci ele au devenit mult mai prudente în a face acţiuni împotriva autorităţilor şi dezvoltatorilor care pot să le ceară cheltuieli de judecată, ceea ce, pentru democraţia din România, este extrem, extrem de grav. Pe de o parte, există dezvoltatori speculativi, care au investiţii speculative, nocive pentru oraş, de miliarde de euro. Pe partea cealaltă, nu există fonduri care să ajute tipul acesta de acţiuni”, a precizat primarul.
Conform acestuia, o situaţie similară s-a creat şi în cazul terenului retrocedat din Parcul IOR, în contextul în care au fost iniţiate „zeci de acţiuni în instanţă” împotriva primarului general sau a consilierilor locali.
„Doamna Cocor, după cum ştiţi, face zeci de acţiuni împotriva mea, împotriva consilierilor, împotriva oricui şi cere sute de mii de lei, milioane de lei. Şi, atunci, ONG-urile cu care m-am întâlnit au ezitat să facă o acţiune. Ele au sperat, ca şi mine, că acţiunea prefectului este serioasă şi au aşteptat să vadă ce se întâmplă cu ea. Acum o să ne întâlnim din nou, să vedem care este planul lor”, a spus Nicuşor Dan.
Primarul general al Capitalei anunţa, pe 31 octombrie, că Poliţia Locală a aplicat o amendă de 35 milioane de euro proprietarului terenului retrocedat din Parcul IOR. El explica că amenda a fost aplicată în baza unui articol din Legea 24/2007 care penalizează schimbarea destinaţiei sau reducerea suprafeţei spaţiului verde.
„Este vorba de un articol din Legea 24/2007 care interzice reducerea suprafeţelor de spaţiu verde. Este foarte important ca acest articol să rămână în Legea 24, atât prin anumite propuneri care s-au făcut pe Codul urbanismului, cât şi prin propuneri de modificare a Legii 24 pe 2007 care sunt dezbătute în Parlament aceste articole ar fi urmat să dispară. Este un articol care penalizează schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde cu o sumă între 1.000 şi 2.000 de lei pe metrul pătrat, asta e foarte important, şi nu o sumă fixă pentru oricât de mult ai defrişa spaţiu verde. Deci, invit societatea civilă să urmărească cu atenţie dezbaterile şi pe Codul urbanismului şi pe Legea spaţiilor verzi – Legea 24/2007, astfel încât acest articol să rămână în lege, să poată fi aplicat altora care au aceleaşi idei ca şi cei de aici”, a precizat primarul general al Capitalei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii