Nicușor Dan anunță că va ataca în instanță Planul urbanistic de detaliu adoptat ieri de Consiliul Local Sector 5 care dă liber la construcția de 5 blocuri-turn de până la 35 de etaje pe Șos Progresului, deși avertizase că este „nelegal”. Dezvoltatorul denunță ”hărțuirea” din partea primarului și arată că are toate avizele necesare
Primarul general Nicușor Dan a anunțat miercuri procese pentru a bloca construcția a 5 blocuri-turn pe Șos Progresului, după ce primarul Cristian Popescu Piedone și Consiliul Local Sector 5 au ignorat apelul său și au introdus miercuri pe ordinea de zi, respectiv au adoptat, Planul urbanistic de detaliu (PUD) pe care-l consideră „nelegal”. Primarul Capitalei a anunțat care sunt pașii juridici pe care îi va urma pentru a nu fi construite blocuri-turn, două dintre ele de 35 de etaje, pe terenul de 45.000 mp de la intersecția Șos Progresului cu Calea 13 Septembrie, o fostă zonă industrială în perioada comunistă.
Prima acțiune a primarului general va fi administrativă. Nicușor Dan a spus că se va adresa Inspectoratului de stat în construcții (ISC) și prefectului Capitalei să facă verificări și să nu dea avizul de legalitate. Pe aceștia îi avertizează că îi va acționa în instanță dacă vor valida proiectul. „Din experiența de până acum cu ISC, sunt convins că nu va face verificările cerute”, a spus el. De aceste ultime avize depinde eliberarea autorizației de construire și ridicarea de blocuri ce vor adăuga 1.300 de apartamente într-o zonă aglomerată a Capitalei, aflată în proximitatea Palatului Parlamentului. Proiectul imobiliar este dezvoltat de grupul ONE, care are deja clădiri de birouri în zona Progresului – AFI Cotroceni. „Vorbim de o investiție de câteva sute de milioane de euro, care se bazează, ca multe alte construcții aflate în desfășurare în București, pe acte şubrede, pe care Inspectoratul de Stat în Construcții şi prefectul refuză să le atace”, preciza anterior Nicușor Dan.
Totodată, primarul general anunță că va ataca în instanță Planul urbanistic de detaliu votat ieri de Consiliul Local al Sectorului 5 deși îi avertizase pe consilieri și pe primarul Cristian Popescu Piedone că acesta este nelegal.
„Cristian Popescu Piedone și gașca de consilieri de la Sectorul 5 au votat fără să clipească pentru construcția a 5 imobile de 35 de etaje fiecare pe Șoseaua Progresului”, a fost reacția lui Nicușor Dan, după vot. Proiectul a trecut cu voturile a 17 consilieri de la PNL, PSD și PPU. Au votat împotrivă toți cei 5 consilieri USR.
„Iată care sunt pașii juridici pe care o să-i urmăm acum:
– Vom trimite o adresă Prefectului București în care îi solicităm să nu avizeze pentru legalitate Planul Urbanistic de Detaliu Progresului 48-80.
– Dacă Prefectul validează documentul, îl vom acționa în judecată.
– Indiferent de decizia Prefectului, vom ataca în instanță PUD-ul.
– Vom sesiza Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) să verifice proiectul. Dacă nu o va face în termen de 30 de zile de la sesizare, vom acționa în instanță ISC. Din experiența de până acum cu ISC, sunt convins că nu va face verificările cerute.”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.
Cu o zi înainte de vot, primarul general îi ceruse primarului Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone să scoată de pe ordinea de zi proiectul Planul Urbanistic de Detaliu și consilierilor să nu-l voteze, pe considerentul că este nelegal.
Motivele pentru care Nicușor Dan consideră proiectul imobiliar în afara legii sunt următoarele, potrivit declarațiilor sale:
1. Nu are aviz de circulație. „O asemenea construcție ar duce în mod cert la blocarea traficului în sectorul 5./Orice document de urbanism trebuie să aibă un aviz de circulație emis de Primăria Municipiului București pentru a fi aprobat, altfel nu poate fi votat”, a mai spus el.
Nicușor Dan a precizat că a retras ultimul aviz emis de comisia din PMB, exact cu o zi înainte de vot. Comisia de circulație emisese un aviz în 2019, care în opinia sa erau „niște desene”, în care nu se făcea o socoteală de câte mașini vor trece, „deci era o poezie”, iar după ce s-a venit cu proiectul de PUD în august 2023, directorul de la Direcția de transporturi l-a avizat în baza vechiului aviz din 2019. Primarul general a menționat că a uzat de calitatea de superior ierarhic al directorului de la transporturi și a retras avizul de circulație pentru proiectul din Sos. Progresului.
2. Procentul de ocupare a terenului trebuie să fie de maxim 40%, iar în cazul acestui proiect este de 60%, ceea ce reprezintă o încălcare a legii.
3. Nu respectă condiția de a aloca fiecărui locuitor 20 de metri pătrați de spațiu verde.
4. Nu respectă legea urbanismului care prevede ca orice proiect cu o densitate mai mare de 4, așa numitul CUT, nu poate fi aprobat printr-un plan de detaliu, ci doar prin planul urbanistic general (PUG).
”În plus, Planul Urbanistic Zonal din 2019 pe care se bazează acest PUD este vădit ilegal. Acesta a fost contestat la Tribunalul București, ulterior procesul a fost transferat la Tribunalul Prahova , care a stabilit că decizia de mediu pe care se bazează este nelegală”, a mai scris primarul general pe Facebook.
Planul Urbanistic de Detaliu de pe Șoseaua Progresului 48-50 detaliază un PUZ aprobat de administrația Firea în 2019 și prevede, în linii mari, construirea a 5 turnuri cu destinație de locuințe și imobile mixte: două turnuri de 35 de etaje, două de 25 etaje, unul de 17 etaje și o clădire de 10 etaje, una de 5 și una de 4 etaje.
Reacția One United Properties: „Ne vom îndrepta împotriva tuturor persoanelor fizice şi juridice, funcţionarilor publici şi autorităţile publice care ne-au generat şi ne vor genera prejudicii, prin atacarea, şicanarea sau întârzierea acestui proiect.”
One United Properties, care dezvoltă acest proiect, a reacționat, într-un comunicat de presă – cu o zi înainte de votul din Consiliul Local Sector 5 – acuzând „neîntrerupte forme de hărțuire” la care este supus grupul. În replică la afirmaţiile primarului Capitalei, Nicuşor Dan care a acuzat că proiectul este „nelegal”, compania a transmis că demersul dezvoltatorului proiectului din Soseaua Progresului este congruent cu solicitările absolut legitime ale oricărei comunităţi locale, în ciuda neîntreruptelor forme de hărţuire la care sunt supuşi.
”Vom folosi toate pârghiile instituţionale aflate la dispoziţie pentru a ne proteja dreptul de a asigura locuri de muncă, de a stimula antreprenorii locali şi de a vira sume substanţiale către bugetele administraţiei centrale şi locale. În acest scop, ne vom rezerva dreptul de a ne îndrepta împotriva tuturor persoanelor fizice şi juridice, funcţionarilor publici şi autorităţile publice care ne-au generat şi ne vor genera prejudicii, prin atacarea, şicanarea sau întârzierea acestui proiect.”, au transmis reprezentanţii companiei.
Compania a afirmat că încă de la momentul achiziției, în 2023, de către subsidiara One Cotroceni Towers SRL, terenul era reglementat de un Plan Urbanistic Zonal aprobat de Consiliul General al Municipiului București și beneficia și de o autorizație de construire emisă de Primarul Sectorului 5, aceste acte urbanistice fiind în vigoare de la momentul emiterii și până în prezent. Grupul spune că, ulterior achiziției, au fost începute procedurile necesare pentru elaborarea și solicitarea unui Plan Urbanistic de Detaliu, care se află pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Consiliului Local Sector 5.
Potrivit One United Properties, scopul acestui PUD este de a genera un proiect mixt sustenabil, la cele mai înalte standarde internaţionale.
”În acest sens, pe lângă recâştigarea pentru comunitate a unui teren aflat în paragină de peste 20 de ani, parte a unei vechi zone industriale, pe lângă toate beneficiile economice şi fiscale aduse oraşului, prin crearea de locuri de muncă, dezvoltarea zonei, stimularea furnizorilor pe orizontală şi sume substanţiale virate către bugetele Statului, proiectul nostru prevede următoarele:
1. obligaţia dezvoltatorului de a dona aproximativ 7.000 de mp din terenul achiziţionat pentru amenajarea infrastructurii rutiere, precum şi a mobilităţii urbane, contribuind la fluidizarea traficului, dar şi la construirea trotuarelor destinate accesului pietonal, inexistente în acest moment;
2. construirea unor suprafeţe mai mici decât cele permise de Planul Urbanistic Zonal deja aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi mai mici chiar şi decât suprafeţele autorizate prin Autorizaţia de Construire deja emisă de Primarul Sectorului 5. Astfel, vorbim despre reducerea proiectului, nicidecum de extinderea sa; şi
3. implementarea şi amenajarea în cadrul proiectului a unor unităţi de învăţământ tip creşă, grădiniţă, afterschool.”, menționa dezvoltatorul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii