Nicuşor Dan consideră că „nu e oportun în acest moment” să se majoreze salariile primarilor
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, miercuri, că nu este oportun în acest moment să se majoreze salariile primarilor, relatează News.ro.
„Dacă trebuiau sau nu mărite salariile, eu consider că nu e oportun pentru acest moment” a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Nicuşor Dan.
Acesta a apreciat, însă, că „avem o problemă în administraţia publică locală în sensul că legea salarizării unitare limitează salariile pe care le pot avea diferite tipuri de funcţionari cu salariul viceprimarului”.
„Dacă pentru poziţiile de execuţie, în opinia mea, salariile din interiorul autorităţilor locale sunt mai bune decât cele din privat şi poate nemeritat, în ceea ce priveşte salariile poziţiilor de director, ele sunt mult mai mici decât în piaţă”, a adăugat primarul.
Acesta a precizat că directorii – care câştigă mult mai bine în privat – nu vor alege administraţia.
„Primăria municipiului Bucureşti suntem o primărie care avem un buget de 4 miliarde de lei pe an. Nu o să-ţi vină un director de investiţii, care câştigă în privat 5-6.000 de euro, nu o să-ţi vină pe un salariu de 2.500 de euro. Şi atunci pe poziţia asta şi pe încă cinci, şase, zece poziţii importante pe care tu ai vrea să aduci din piaţă ce este mai bun, nu o să reuşeşti niciodată. E un lucru pe care ar trebui să îl avem în vedere când vorbim de legea salarizării unitare”, a adăugat primarul general.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, cu 168 de voturi pentru, 79 de voturi împotrivă şi 4 abţineri, eliminând din forma de la Senat majorarea pentru ceilalţi demnitari.
USR, prin vocea lui Alin Gabriel Apostol, a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege.
Cum sunt stabilite salariile primarilor
Potrivit Legii cadru a salarizării personalului plătit din funcții publice, indemnizațiile primarilor, viceprimarilor, ale președinților și vicepreședinților de consilii județene se stabilesc pe baza unui coeficient în funcție de numărul locuitorilor localităților. Astfel, primarul general al Capitalei are cel mai mare salariu din administrația locală, având coeficientul 10. El este urmat de primarii municipiilor reședință de județ și ai sectoarelor Bucureștiului, președinții consiliilor județene, viceprimarul Capitalei – coeficient 9. Acest indicator scade în funcție de numărul de locuitori, până la 3 pentru viceprimarii din comunele cu cel mult 3.000 de locuitori. Pentru comparație, președintele României are coeficientul 12, cel mai mare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii