Nicușor Dan, primul pas spre referendum pentru creșterea puterii primarului Bucureștiului. A convocat ședința Consiliului General pentru referendum în 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale / Tema consultării: emiterea autorizațiilor de construire și repartizarea banilor între Primăria Generală și primăriile de sector
Primarul Nicușor Dan vrea să organizeze un referendum în Capitală, în 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale, pentru a institui două reguli noi importante. Bucureștenii vor fi chestionați dacă:
- Sunt de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
- Sunt de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
Primarul Capitalei anunță că a convocat ședința de Consiliu General pentru luni, 21 octombrie, ora 10.00, iar pe ordinea de zi se se regăsesc cele două proiecte privind consultarea cetățenilor Bucureștiului prin referendum.
„Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Cele două întrebări la care îi invit pe bucureșteni să se pronunțe prin ”DA” sau ”NU” sunt următoarele:
1. Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
2. Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”, a transmis Nicușor Dan.
Primarul Capitalei anunța încă din 10 iunie că vrea să organizeze un referendum privind împărțirea banilor între Primăria generală și primăriile de sector, precum și în privința urbanismului, în discursul său de după închiderea urnelor la alegerile locale în care a obținut un nou mandat de edil al Capitalei.
„Cu aprobarea Consiliului General vom declanșa un referendum pentru cum se vor împărți banii între primăria capitalei și primăriile de sector (…) Doi ani de zile primăria e obligată să gândească mic pentru că nu poate să gândească mare (…) Banii de-abia ajung pentru întreținerea infrastructurii pe care o avem. Avem borduri peste borduri, pavele care înlocuiesc alte pavele și panseluțe care înlocuiesc alte panseluțe. (…) Vom declanșa referendum să vedem în subordinea cui este urbanismul din București și cine răspunde de traficul din București”, spunea la momentul respectiv primarul general.
Nicușor Dan a anunțat încă de atunci că și-ar dori ca referendumul să fie organizat simultan cu alegerile parlamentare. În prezent, acesta anunță data de „24 noiembrie”, când va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale”.
Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului prevede că obiectul și data referendumului local se stabilesc și se aduc la cunoștința publică cu cel puțin 20 de zile înainte de ziua desfășurării acestuia. Referendumul local se poate organiza într-o singura zi, care poate fi numai duminica. Cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin „DA” sau „NU” asupra problemei supuse referendumului.
Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii