Nicușor Dan, despre proiectele de extindere a magistralei de metrou M4 și trenul metropolian: Avem un parteneriat semnat. Am discutat cu reprezentanții Ministerului Transporturilor cum putem să împărţim responsabilităţile pentru a grăbi implementarea
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că a discutat vineri cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor despre extinderea magistralei de metrou M4 şi despre trenul metropolitan, proiect al cărui studiu de prefezabilitate se apropie de final.
La discuţii au participat şi specialişti în mobilitate urbană din Primăria Capitalei, arată edilul general, într-o postare pe Facebook.
„Primul subiect a fost extinderea magistralei de metrou M4, pentru care Primăria Generală trebuie să dea aviz pe PUZ în perioada următoare. Discuţia este complexă, pentru că trebuie integrate mai multe facilităţi urbane, dar există deschidere de ambele părţi pentru a ne încadra în termenele de finanţare. Al doilea subiect a fost trenul metropolitan (metroul de suprafaţă). Studiul de prefezabilitate se apropie de final. Avem un parteneriat semnat. Am discutat despre cum putem să împărţim responsabilităţile pentru a grăbi implementarea”, precizează Nicuşor Dan.
Consiliul Judeţean Ilfov anunţa pe 5 octombrie 2021 că a fost avizată documentaţia de urbanism pentru extinderea magistralei de metrou M4. Planul Urbanistic Zonal reglementează construcţia liniei 4 de metrou Lac Străuleşti – Gara Progresul – tronsonul Gara De Nord – Gara Progresul. Zona de amplasament a noii linii de metrou Magistrala 4 Gara de Nord – Gara Progresul se dezvoltă pe direcţia centru-sud a Capitalei, tranzitând sectoarele 1, 4 şi 5 şi zona de nord a comunei Jilava.
În septembrie 2021, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov anunţa că trenul metropolitan va putea fi folosit din 2024, alături de autobuze, troleibuze, tramvaie şi metrou.
Astfel, în viitor, distanţa de la Snagov la Gara de Nord ar putea fi parcursă în circa 30 de minute, faţă de un interval de timp aproape dublu necesar unui autoturism în condiţiile actuale de trafic.
Pentru introducerea serviciilor de tren urban şi metropolitan, Asociaţia a ţinut cont de reţeaua feroviară istorică din zonă. S-a propus funcţionarea a 16 servicii (linii). Într-o primă fază, prin utilizarea infrastructurii feroviare existente, va putea fi asigurată o viteză comercială ridicată (peste 40 kilometri/oră), preciza Asociaţia, conform Agerpres.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii