G4Media.ro

Nicușor Dan, despre recuperarea celor 11 hectare de teren retrocedate din Parcul…

Sursa foto: G4Media

Nicușor Dan, despre recuperarea celor 11 hectare de teren retrocedate din Parcul IOR: „Ar costa 66 de milioane de euro dacă l-am expropria. Căutăm și alte soluții Suntem foarte aproape de a avea o concluzie”

În contextul unui nou incendiu pe spațiul verde din Parcul IOR – partea retrocedată, Nicușor Dan a răspuns unei întrebări în ședința Consiliul General în care a anunțat că avocații sunt foarte aproape de o concluzie. Primarul general a menționat că se acționează pe două căi, o cale juridică și una administrativă: în primul rând recuperarea terenului retrocedat, în justiție sau prin expropriere, și în al doilea rând majorarea amenzilor pentru tăierea copacilor, care acum sunt la o valoare minimă de 50 lei/copac.

„În ceea ce privește situația specială a Parcului IOR, acolo sunt 2 lucruri: este pe de-o parte chestiunea proprietății și dacă dobândirea s-a făcut legal și, a doua chestiune, dacă există posibilitatea de a sancționa mai drastic decât s-a făcut, de către polițiile locale, tot ce s-a întâmplat Parcul IOR în ultimele luni, și din păcate cunoaștem cu toții situația. Pe ambele subiecte suntem foarte aproape, materialele primite de la avocați totalizează sute de pagini, suntem foarte aproape de a avea o concluzie”, a declarat primarul general în finalul ședinței Consiliului General, la secțiunea de întrebări și răspunsuri, la care un cetățean a adus în discuție incendiile și tăierile care au distrus bucata de teren retrocedată din Parcul IOR.

Întrebat de ce nu se expropriază/cumpără de către Primăria Capitalei bucata de teren retrocedată, Nicușor Dan a răspuns că este de acord cu exproprierea doar după ce nu mai există căi juridice de recuperare a lui, întrucât valoarea terenului de 11 ha se ridică la o sumă considerabilă, de aproximativ 66 milioane euro.

„Eu sunt de acord cu exproprierea dacă nu mai există căi juridice de a recupera proprietatea. Din păcate legea 255 a exproprierii trimite la grila notarială, iar grila notarială pentru spațiu verde dă o valoare de 60% din valoarea unui teren construibil, și nu, cum aș considera eu corect, 10% sau în orice caz proporțional cu coeficientul de utilizare a terenului, cum ar fi logic sa fie, proporțional cu ce poți construi pe el. La un calcul sumar, dacă este să expropriem 11 ha și înmulțim cu 600 euro/mp ajungem la o suma de 66 mil euro, ceea ce este o sumă considerabilă. Deci haideți să așteptam încă putin rezultatul analizei juridice”, a adăugat primarul Dan.

Incendiul de vegetație ce a izbucnit marți seară în Parcul IOR în zona retrocedată și a afectat 4.000 de metri pătrați, este al 20-lea din ultimii doi ani, conform viceprimarului sectorului 3, Lucian Judele. Într-un nou apel public, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, i-a cerut miercuri edilul Capitalei, Nicuşor Dan, să acţioneze în instanţă în vederea anulării deciziei de retrocedare a 12 hectare din Parcul IOR şi i-a propus o discuţie pentru identificarea unei soluţii în acest caz.

11 hectare de spațiu verde din IOR au fost retrocedate în 2007, iar anul trecut, proprietarii și chiriașii au anunțat că vor să construiască acolo un parc de distracții. De la începutul anului 2023, zeci de arbori de pe bucata retrocedată au fost tăiați.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Ce mai asteapta rechinii exproprierea! Este clar ca toata povestea a fost de la inceput conceputa in vederea exproprierii, stiau foarte bine mafiotii ca nu pot construi nimic in parc. Mi-as dori sa nu cedeze ND si sa nu dea bani pe hotiile lor. Pana la urmal, tot banul din buzunarul nostru ajunge la hoti.