G4Media.ro

Nicușor Dan, despre suspendarea pentru un an a PUZ-urilor de sector: Ele…

Sursa foto: Facebook/ Sebastian Zachmann

Nicușor Dan, despre suspendarea pentru un an a PUZ-urilor de sector: Ele reprezintă apogeul golăniei care a dominiat urbanismul în București / Cum câștiga un dezvoltator imobiliar un milion de euro doar din hârtii

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, duminică, la emisiunea Insider Politic, realizată de Sebastian Zachmann la Prima TV, despre suspendarea PUZ-urilor de sector pentru un an în București că ele reprezintă ”apogeul golăniei care a dominiat urbanismul în București”. El a mai spus că va prezenta peste o lună o analiză juridică a fiecărui PUZ și ce pe baza acestei analize se va lua decizia dacă va cere anularea lor sau nu.

Cele mai relevante declarații

  • Undeva, peste o lună și  jumătate, voi ieși cu o analiză juridică a fiecărui PUZ de sector. În ele este apogeul golăniei care a dominiat urbanismul în București. Sute de hectare deveneau din spații verzi construibile. Se aglomerau cartiere, blocuri între blocuri, blocuri între case. Se anulau șanse de dezvoltare.
  • Întrebat dacă va anula aceste PUZ-uri, Nicușor Dan a declarat: Consiliul General are nevoie de o analiză pe care primarul General împreună cu executivul o va face. Există un serviciu desemnat să facă doar acest lucru în următoarele săptămâni. Direcția Urbanism are trei servicii, cei de la proiecte urbane au fost mai puțin implicați în această activitate. Tot ce înseamnă societate civilă este invitată să contribuie.
  • Un plan urbanistic general (trafic, rețea de școli, conectarea locurilor de muncă cu cele de locuit) necesită analize. Avem nevoie de trei ani pentru a-l reface. Se va construi pe baza PUG cel din 2000, mult mai bun și coerent decât aceste PUZ-uri de sector.
  • Gabrielei Firea ar trebui să-i fie rușine pentru ce a făcut cu orașul ăsta.
  • Există funcționari care au colaborat cu această rețea de influență dintotdeauna. Au emis autorizații ilegale sistematic. Arhitectul-șef care a condus această structură au fost complici.
  • Cine face parte din mafia imobiliară? Vă dau un exemplu. Un proprietar are dreptul, conform PUG, să zicem teren de 5000 de mp, și are voie să construiască 10 mii de mp. El vine la primărie și obține un PUZ prin care poate construi pe 14 mii de mp. Deodată, el a câștigat aproape un milion de euro, din niște hârtii. Sunt sute de astfel de cazuri concrete care s-au întâmplat. Eu când nu eram primar, făceam astfel de calcule în fața consilierilor și, cu toate astea, ei votau.
  • Sunt convins că există foarte mulți oameni care prin aceste PUZ-uri de sector au obținut un folos necuvenit, oameni care aveau dreptul să construiască un anumit număr de mp și au câștigat dreptul de a construi mai mult, ceea ce se transpune în zeci de milioane de euro.
  • Cea mai flagrantă nelegalitate e asta la PUZ. Polițiile locale și Inspectoratul de Stat au început să verifice și nu se construiește mai mult. La nivelul emiterii autorizațiilor mai sunt nelegalități. Un imobil nelegal în strada Vasile Lascăr, autorizație semnată de Gabriela Firea.
  • Litigii pe construcții ilegale emise de Primăria Capitalei sunt undeva la 30 – 40 în acest moment. Pot să vă spun că din majoritatea USR/ PNL, 29 din 29 au votat pentru suspendarea PUZ-urilor. Și 24 de luni se justifică, și trei luni se justifică, trebuie să dai o predictibilitate. Fiecare din cele două alternative era justificată.
  • Ce se întâmplă cu cei care au dat avans pentru un bloc care nu avea autorizații? Eu sfătuiesc pe toți oamenii din țară să nu dea avans pentru imobile care nu au autorizație de construire. Pentru acei dezvoltatori care au obținut deja certificatul de urbanism, continuă pe planul vechi. Unde avem suspiciuni de nelegalitate, ne ducem la Prefect.
  • Acolo unde acea dezvoltare este ilegală, dacă prefectul va considera oportun, îl încurajez pe prefect, dacă e vorba de un bloc pe spațiul verde, să atace punctual PUZ-ul de sector pe acel teren.
  • În Primăria Generală salariul unui director este de aproximativ de 2700 de euro în mână. Am vrut să aduc un director pe zona de investiții și care nu a venit la banii ăștia, el în privat câștigă 7000 – 8000 de euro.
  • N-am început cu analiza asta, nu mi-am permis să o fac. Principala mea grijă – criza termoficării și criza sanitară – a fost ca această instituție să nu intre în incapacitate de plată. Datoriile curente erau 3 miliarde de lei și în conturi 3 milioane de lei. 
  • Atunci mare parte din energie a fost de a ține la suprafață această… sunt lucrări care trebuie să nu se întrerupă. O să facem analize pe tot ce înseamnă funcționarea instituției.
  • Directorii companiilor municipale câștigă și mai mult, dar ele vor fi desființate. Aici există o chestiune tehnică, cel mai simplu ar fi fost să dăm hotărâri de consiliu prin care se desființează. Aceste companii au oameni angajați, contracte de muncă, cu furnizori, este mult mai ușor să le desființezi pe cale administrativă decât să te duci la un lichidator, insolvență… Cale administrativă înseamnă să le aduci pe zero ca bugete și să vezi ce faci cu oamenii de acolo.
  • Dacă noi am avea la dispoziție un flux de bani ca să stingem pe loc datoriile, desființarea ar fi imediată. Am avea nevoie de 250-300 de milioane de lei. Acum avem vreo 50 de milioane în conturi, dar sunt pentru plăți curente. Nu e chestiune de rea-voință, ci o chestiune de a face acest proces de închidere să nu-ți blocheze conturile. Ca gaură financiară, aceste companii o să dispară cam în două trei luni.
  • Am semnat contractul cu Comisia pentru aproape 300 de milioane de euro, banii puteau să fie luați din 2016. Am obținut promisiunea să primim încă 200 de milioane prin PNRR tot pentru termoficare. Din 2022 vor începe marile șantiere, vom putea face cam 200 de km din cei 1000. Au fost reabilitați foarte puțin în ultimii 30 de ani, cam 15%.
  • Ce facem în 2021? Vrem să facem 53 de km anul acesta. Am deschis un șantier pentru 13 km. În mandatul Gabrielei Firea pur și simplu nu a existat știința, a fost o administrație nepregătită pentru mandatul pe care urma să-l ia. Ca să ajungi să reabilitezi km de conducte trebuie să scrii proiecte, nu a existat competența asta administrativă.
  • Iarna viitoare nu va fi perfect, dar va fi mult mai bine decât iarna asta. Vom avea niște km de conductă înlocuiți. Am avut iarna asta o problema pe zona de Est pentru că s-a închis centrala Titan. Din CET Sud e un circuit foarte lung până în zona de nord. Am decis să amplasăm în CET Titan o centrală provizorie, cazane care să ajute pe această zonă de est.
  • Centralele de apartament poluează mult mai mult decât centrala comună. Eu mi-aș dori ca în zece ani de acum toată lumea din București să se alimenteze de la rețeaua noastră, centralizată, e cel mai puțin poluată.
  • Vreau să ajungem la punctul în care să fie mai bine pentru tine să te conectezi la rețeaua centralizată decât să ai centrală proprie.
  • Când veți intra oficial în PNL? PNL este partenerul meu, eu sunt primarul Bucureștiului. Așa cum USR PLUS în administrarea Bucureștiului, mă trezesc visând noaptea bugetele. Pentru moment, mandatul meu este strict administrativ. În momentul de față nu-mi permit, toată energia e în plan administrativ.
  • Am o relație foarte corectă cu Ludovic Orban, de atunci am avut un parteneriat foarte corect. Am avut o relație foarte foarte bună cu Ludovic Orban premier. Am o relație bună cu Florin Cîțu, am o relație bună (râde).
  • USR PLUS este partenerul meu în guvernarea Bucureștiului, am o relație foarte bună cu consilierii generali USR PLUS. Cu Dan Barna am dialog, ultima oară am vorbit când se vorbea de PUZ-uri, existau anumite îngrijorări de la oameni care aveau afaceri. Dezvoltatori imobiliari erau îngrijorați și care au sunat în mai multe locuri. Domnul Barna m-a sunat ca să se informeze.
  • Nu am un conflict cu Vlad Voiculescu, am vorbit de curând tot pe chestiuni care țin de București.
  • Cu Cristian Ghinea am relații profesionale.
  • Cu PNL și USR PLUS avem un acord politic, semnat înainte de alegerile locale. Mai există cinci consilieri generali PMP care în cele mai multe cazuri au votat cu noi. Ce mă interesează pe mine în CGMB am avut 34 de voturi din 34.
  • Candidați la prezidențiale în 2024? Nici nu se pune problema, sunt așa de multe restanțe pe care Bucureștiul le are că nu am alte gânduri. Îmi doresc încă un mandat de primar, desigur, pentru că problemele sunt mari, netratate sistematic de ani de zile. Anumite proiecte durează 4 -5 ani să le implementezi, 4 ani e foarte puțin. În cazul nostru eu am de fapt un mandat de 3 ani și 7 luni.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Faliment. Nu sunt bani, băgați ce nu-i nevoie în faliment și se rezolvă treaba. În capitalism așa merge treaba. Unele entități rezistă, altele nu. Bugetarii sunt bineveniți în sistemul privat. Pot să-și arate priceperea și acolo unde se creează plusvaloare, nu la stat unde nu se creează decât datorii.

  2. Sa nu uitam ca toate gunoaiele PNL au zis ca se va bloca tot orasul daca se blocheaza PUZ-urile, lichele ca Violeta Alexandru au iesit la rampa sa ne explice ca PNL nu sunt gunoaie, ci noi, societatea cinstita, suntem prea inapoiati sa intelegem.

    Da, intelegem. Intelegem ca PNL si PSD sunt la fel.

  3. Votul pentru audit n-a trecut prin grija a 2 consilieri pnl, care s-au abținut. Așa, n-au fost decât 27 de voturi „pentru”. Erau necesare 28.

  4. Si in str. Foisorului nr. 112, sect. 3 s-a construit un bloc la 2-3 m de locuinta vecina. Oare este legal ?.Locuinta este in umbra blocului aproape permanent.

  5. Sa nu uitam ca d-l Nicusor vrea sa repare un sistem care te face sa depinzi in continuare de primarie si de bunul plac al vecinilor care se scoala la 5 si inchid caldura pentru incalzire.

    Si i se pare 19 grade normal in casa.

    Prea eco…

  6. Dar sector 1 de ce nu l-ai blocat?……sau acolo deranjai sefu? Veneau băieții și te linsau :):):) lasa vrăjeală de.2 lei cu noi ca nu ai făcut nimic interesant pana acum. Si lăsați comentariile de partid ca îmi vine sa vars cand va citesc mesajele……dar nici nu ma obosesc sa vi le citesc

  7. Golan pe golan îl recunoaște și îl critica!

  8. Bucureștenii să zică „merci”, nu a fost o iarnă grea. Iar majoritatea nu cred că sunt pregătiți pentru a primi avalanșa de bunăstare și prosperitate, care va veni peste ei, prin intermediul guvernanților. Dormiți liniștiți – klauSS și ai lui veghează, și lucrează pentru bunăstarea dumneavoastră.