Nicușor Dan, după aprobarea noii componențe a Comisiei de Urbanism din Primăria Capitalei: „Vedem în viaţa noastră de zi cu zi ce a însemnat un urbanism scăpat din mână, un urbanism în care au primat interesele speculative în faţa interesului public”
O nouă componenţă a Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului a fost aprobată în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei, echipă pe care edilul general, Nicuşor Dan, o consideră una de „profesionişti”, relatează Agerpres.
Din comisie vor face parte: Toader Popescu, Irina Popescu-Criveanu, Veronica Ileana Marin, Ilinca Păun Constantinescu, Ioana Tudora, Mihaela Hărmănescu, Cătălin Berescu, Andrei Răzvan Voinea, Petru Mortu, Andreea Liliana Pop, Bogdan Silviu Şandric, Bogdan Alexandru Suditu, Şerban Marinescu.
„Vedem în viaţa noastră de zi cu zi ce a însemnat un urbanism scăpat din mână, un urbanism în care au primat interesele speculative în faţa interesului public. Din cauza asta avem construcţii în parcuri, stăm cu toţi în trafic, avem blocuri între case şi avem, în general, o densitate greu de suportat în multe din cartiere. Bucureştiul trebuie să se dezvolte, sunt un adept al dezvoltării – am propus probabil cel mai important proiect al Bucureştiului pe următorii ani – metroul de suprafaţă, care înseamnă tocmai o dezvoltare către zone care nu au transport public în momentul de faţă. Numai că trebuie să se dezvolte pe principii corect urbanistice, pe care să le stabilească nişte profesionişti”, a spus edilul general.
Potrivit acestuia dezvoltarea oraşului trebuie să respecte principiile urbanistice.
„Acolo unde avem mii de locuinţe trebuie să avem o grădiniţă, o şcoală, un spaţiu verde public, astfel încât locuitorii să aibă toate condiţiile de confort din secolul XXI”, a spus el.
Liderul grupului USR PLUS, Cosmin Smighelschi, a declarat că reprezentanţii partidului susţin proiectul, apreciind că acesta constituie „un pas important pentru a debloca o situaţie urbanistică catastrofală preluată” de la mandatul anterior. Pe de altă parte, a subliniat că în rândul cetăţenilor, al arhitecţilor şi al dezvoltatorilor imobiliari există nemulţumiri legate de ritmul prelucrării documentaţiilor urbanistice.
„Sunt multe cazuri în care s-a depăşit termenul de 30 de zile, pentru certificate de urbanism sau autorizaţii de construire, edificări. Ştiu că în ultima perioadă acest lucru a fost redus – în sensul că s-au semnat foarte multe documente (…) însă îmi doresc să faceţi eforturi suplimentare pentru a grăbi aceste termene”, a spus el.
Edilul general a oferit asigurări că va urgenta aceste demersuri, menţionând că „există cereri care sunt legitime şi care trebuie să fie soluţionate de către executiv şi deliberativ”.
Consilierul municipal PSD Marius Pavel a prezentat o adresă transmisă de către Asociaţia Absolvenţilor Urbanişti şi Peisagişti din România, conform căreia „dintre cei 13 membri titulari nominalizaţi pentru Comisia Tehnică de Amenajarea a Teritorului şi Urbanism doar cinci sunt specialişti atestaţi de către Registrul Urbaniştilor din România” şi niciunul nu este licenţiat în domeniul urbanism. El a menţionat că primarului general i-au fost transmise propuneri din partea Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, dar că niciunul dintre cei recomandaţi nu a fost inclus în componenţa CTUAT.
Primarul general a invocat prevederile legale, conform cărora „membrii comisiei sunt specialişti atestaţi în domeniile urbanism, arhitectură, monumente, arheologie, economie, geografie, ingineri constructori”, dar că aceştia nu trebuie să fie „atestaţi de către o organizaţie profesională” în domeniul urbanismului.
„Arhitectul şef a trimis solicitări către Universitatea de Arhitectură şi către organizaţii profesionale, cum sunt Ordinul Arhitecţilor şi Uniunea Arhitecţilor şi în baza tuturor propunerilor am elaborat această propunere. Conform legii, atributul de a face propunerile revine primarului, preşedintelui CJ. Prefer să nu deschidem o polemică în ce priveşte Universitatea de Arhitectură. Vă spun doar că Universitatea de Arhitectură este elaboratoarea PUZ Sector 3, anulat de instanţă, şi că oameni din Universitatea de Arhitectură sunt elaboratori ai PUZ Sector 2 şi PUZ Sector 5, documentaţii cu mari probleme de legalitate, pe care pariez că instanţa le va constata”, a spus el.
Nicuşor Dan a mai precizat că rolul CTUAT este acela de a fundamenta avizul arhitectului şef, care este „actul final care însoţeşte orice documentaţie de urbanism”, supusă votului CGMB.
Sursa Foto: Nicusor Dan
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii