G4Media.ro

Nicuşor Dan estimează că de anul viitor ar putea începe colectarea selectivă…

Sursa foto: Pixabay

Nicuşor Dan estimează că de anul viitor ar putea începe colectarea selectivă a deşeurilor în Capitală

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, estimează că Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) care să implementeze o strategie de tratare a deşeurilor ar putea deveni funcţională peste o lună şi jumătate, iar colectarea selectivă ar putea fi demarată la începutul anului viitor, relatează Agerpres.

Potrivit lui Nicuşor Dan, Primăria Generală şi cele şase primării de sector au ajuns la un acord în ceea ce priveşte alcătuirea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară în vederea implementării unei strategii de colectare şi de tratare a deşeurilor din Bucureşti şi a accesării banilor europeni în domeniu.

„Pe ADI-ul privind colectarea selectivă ne-am înţeles cu primăriile de sector. Există textul statutului acestei asociaţii în şapte pe care o vom constitui şi statutul acesta o să îl trecem prin hotărârea de Consiliu General din 2 iunie. Acest statut trebuie să treacă prin hotărâre de Consiliu local în cele şase primării de sector, dar e o formalitate, pentru că ne-am înţeles cu primăriile de sector, după care să mergem la Judecătorie, ca să înfiinţăm efectiv această asociaţie, deci probabil că într-o lună şi jumătate, din momentul acesta, asociaţia o să fie funcţională şi în baza ei fiecare din cele şapte primării va putea depune proiecte de finanţare pe cele 100 de milioane pe care le avem în POIM pe 2014 – 2020”, a explicat primarul general, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PMB.

Întrebat când ar putea începe în mod concret colectarea selectivă a deşeurilor, edilul general a estimat că acest lucru s-ar putea întâmpla de la începutul anului viitor.

„Colectarea selectivă depinde de aceste pubele şi toate celelalte echipamente pe care primăriile de sector trebuie să le ia cu bani din POIM, imediat după ce devine operaţional ADI-ul, deci probabil începutul anului viitor”, a precizat el.

Nicuşor Dan a menţionat că groapa de gunoi de la Chiajna s-a închis şi că de acum înainte aceasta va trebui gestionată în aşa fel încât emisiile să fie cât mai mici.

„Cu Iridex am încheiat, deci în momentul de faţă au rămas doar chestiuni care ţin de monitorizarea post-închidere. Sunt două-trei litigii între Iridex şi noi, despre cât să fie aceşti bani pe care o să trebuiască să îi plătim 30 de ani de acum încolo. Deci s-a închis şi de acum încolo trebuie să avem grijă ca post-închidere emisiile să fie cât mai mici”, a afirmat el.

Depozitul de la Vidra va mai putea fi folosit pentru o perioadă de cel puţin trei ani, raportat la volumul de deşeuri pe care îl generează bucureştenii în prezent.

„În ceea ce priveşte depozitul de la Vidra, gestionat de Eco Sus, şi aici sunt vreo patru-cinci litigii între noi şi cei de la Eco Sud. Eu sper să rezolvăm amiabil. Singurul punct de divergenţă este preţul cu care să se ducă gunoiul de către primăriile de sector acolo. Este o divergenţă între 20 de euro şi 40 de euro. Există un consorţiu de avocaţi pe care tocmai l-am desemnat să se ocupe din partea noastră de acest diferend. Cu ajutorul lor o să facem şi o nouă analiză economică. Eu sper să încheiem, să zicem, în două-trei luni de acum, să încheiem în mod amiabil, eventual cu un arbitraj, acest diferend legat de preţ, astfel încât tot ce înseamnă depozitare de gunoi în Bucureşti să reintre în legalitate. (…) Din ce spun cei de la Vidra, putem să mai folosim acest depozit pentru tot ce înseamnă gunoi din Bucureşti cel puţin trei ani, la volumul de aproape un milion de tone pe care îl avem în momentul acesta”, a spus edilul.

Foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Ce naiba, noi colectam selectiv de cel puțin 10 ani dacă nu mai mult în județul înapoiat și neglijat Covasna. Și la țară, nu numai în orașe.

    • Si noi in Bucuresti il colectam separat de peste 10 ani de zile .Dar nu exista facilitati de procesare separata a lui, dupa ce este colectat. Ultima pozna: resturile biovegetale se colecteaza separat in saci comandati si platiti separat. Doar ca dupa aia nu ajung la o mare compostiera pentru ca nu exista asa ceva. Ci pentru a se respecta legislatia in vigoare se colecteaza separat si se arunca impreuna la groapa de gunoi. Si asa mai departe cu tot felul de resturi reciclabile. De exemplu inteleg ca nu exista in tara separare intre sticla de plastic si hartia de la eticheta sticlei…

    • Ok, aici nu se arunca la grămadă, nici după colectare, chiar dacă ideea respectiva persista în mințile unor oameni. Sticla e colectata separat.

    • Colectarea Selectiva la domiciliu e o prostie !. Chiar daca sunt amestecate se pot separa usor la Centrele de Colectare Materialele reciclabile. Se rup pungile langa o banda rulanta ( ca la Bezile Conveioare cu carbuni de la exploatarea carbunelui) si se separa manual plasticul de sticla si de hartie. Metalul se poate separa magnetic.
      Pe termen mai lung se poat investii si in alte Separatoare Automate cu Senzori.
      E o prostie sa ti in casa 4 pungi cu plastic cu: plastic, hartie, sticla si metal. !
      Nicusor Dan nu e decat un diletant oltean la fel ca Ceausescu.
      Dupa ce ca vrea scumpirea la 3 lei a biletului de tranvai acum vrea sa fie si o prosteasca colectare separata.

  2. Lasati-ne cu viitorul, ca gunoaiele trebuie sa ajunga in cosurile alea mai intai. Momentan unele zac bine mersi in iarba necosita. Ziceti-ne ce si cum sa stim daca este cazul sa iesim la cosit iarba si la strans gunoaiele, ca asa nu se mai poate.

  3. De anul viitor ar putea incepe reforma in clanul bugetarilor.

    Dar nu se va intampla.

  4. Șerpii va mănâncă ba cu jepatul asta ,in 4 ani Bucureștiul va fi Cernobîl și îmi pare foarte bine asta meritați ,aveți ce ați votat, acum sa îl mâncați de ………..,sau poate nu e pb la cât de împuțiți sunt majoritate a bucureștenilor .

    • Anul asta zice ca de la anul, anul viitor la fel, pana trece mandatul cu marete impliniri. La anul si la multi ani!

    • App ,poate le spune credulilor care l-au votat când ,cum și în ce calitate le poate mări vreodată salariile la 1400 de euro? Să înțeleg că primarul a putut vreodată să impună mărirea salariilor în domeniul privat? Că la stat în ograda lui daca le duce la 1400 va face exact contrariul la ce a promis în campanie.