Nicușor Dan, împotriva alegerilor primare deschise pentru desemnarea viitorului candidat USR/PLUS la Primăria Capitalei: Nu asigură reprezentativitatea tuturor bucureștenilor cu drept de vot
Candidatul USR la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, susține, într-un comunicat, că alegerile primare deschise nu asigură reprezentativitatea tuturor bucureștenilor cu drept de vot și invocă argumentele a trei sociologi, Mircea Kivu, Călin Goina și Cătălin Stoica, în favoarea desemnării candidatului Alianței USR/ PLUS în urma unui sondaj.
PLUS, care îl susține pe Vlad Voiculescu la primărie, susține varianta desemnării viitorului candidat al Alianței în urma unor alegeri preliminare deschise la care să participe membri și simpatizanții celor două partide.
Redăm mai jos integral comunicatul transmis de Nicușor Dan:
”Alegerile primare deschise nu asigură reprezentativitatea tuturor bucureștenilor cu drept de vot.
Trei experți, sociologi, Mircea Kivu, Călin Goina și Cătălin Stoica, susțin că sondajul de opinie este metoda care asigură reprezentativitatea tuturor bucureștenilor.
Privitor la stabilirea candidatului comun al Alianței USR-Plus la Primăria Capitalei, au fost lansate în spațiul public două metode posibile. Una este cea a sondajelor, susținută de Conferința Municipală a USR București. Cealalată, propusă și susținută cu precădere de membrii Plus, este cea a așa-numitelor alegeri primare deschise.
Metoda aleasă trebuie însă să răspundă criteriului democratic al reprezentativității. Adică, care din cele două metode asigură că voința tuturor bucureștenilor cu drept de vot la alegerile locale este luată în calcul.
Cei mai în măsură să dea răspunsul sunt, evident, experții, sociologii de profesie. Am întrebat trei sociologi și vă prezint punctele lor de vedere pe scurt. Opiniile celor trei experți pot fi găsite în integralitatea lor în documentul atașat.
Cred că o astfel de analiză și dezbatere, în interesul bucureștenilor, merită atenția presei”
Mircea Kivu, sociolog: “Alegerile primare deschise vor putea măsura doar dimensiunile electoratelor captive (membri ai partidelor și simpatizanți) ale celor doi candidați aflați în competiție, fără a oferi nici o informație despre ceilalți alegători (cei indeciși și cei care ar vota alți candidați, fără a avea o decizie fermă).
…
Sondajul de opinie are avantajul de a oferi informații despre intenția de vot a tuturor segmentelor de electorat, inclusiv a indecișilor și a celor care în momentul de față optează pentru un candidat terț. De asemenea, va putea oferi informații nu doar asupra intenției de vot actuale, ci și asupra potențialului de creștere al fiecărui candidat.”
Călin Goina, lector universitar, Univ. Babeș-Bolyai, doctor în sociologie, UCLA: “…un sondaj sociologic înlătură aproape orice obiecție de reprezentativitate: un eșantion reprezentativ pentru populația Bucureștilor elimină orice îndoială, în limitele marjei de eroare. Mai mult, alegerile primare măsoare intenția de vot doar în cadrul susținătorilor activi sau simpatizanților partidului. Dimpotrivă, un sondaj sociologic ar prezenta intenția de vot a tuturor bucureștenilor, inclusiv a celor care ar considera să voteze pentru un anume candidat la primărie, fără să se identifice neapărat cu valorile partidului/alianței care îl susține.”
Cătălin Stoica, conferențiar universitar, SNSPA, doctor în sociologie, Standford University: “Din punctul meu de vedere, soluția cea mai bună, atât din punctul de vedere al reprezentativității cât și al costurilor, este realizarea unor sondaje de opinie pe eșantioane reprezentative ale populației cu drept de vot din București. Partidele, candidații pot ajunge la un acord de finanțare a unor serii de sondaje. Sondajele ar trebui să fie făcute pe eșantioane de minim 1.100 de respondenți, persoane cu drept de vot din București.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii