G4Media.ro

Nicușor Dan: Persoanele fără adăpost vor primi kituri de protecţie împotriva COVID-19,…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan: Persoanele fără adăpost vor primi kituri de protecţie împotriva COVID-19, constând în măşti şi dezinfectanţi

Persoanele fără adăpost vor primi măşti de protecţie şi dezinfectanţi şi vor avea acces la programe prin care vor putea beneficia de o masă caldă, a anunţat, miercuri, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

„Primăria Capitalei derulează în această perioadă mai multe acţiuni de sprijinire a persoanelor vulnerabile. Persoanele fără adăpost vor primi kituri de protecţie împotriva COVID-19, constând în măşti şi dezinfectanţi. Totodată, aceste persoane vor avea acces la programele «Supa comunitară» şi «Duşurile sociale», prin care vor putea primi gratuit o masă caldă, vor putea face baie şi vor primi la schimb haine curate şi încălţăminte. De asemenea, persoanele în vârstă, rămase singure şi fără aparţinători, vor fi ajutate să-şi procure alimentele şi produsele necesare”, a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

El a precizat că astfel de acţiuni au drept scop limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi sunt realizate cu ajutorul echipelor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti.

Sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Mai terminati cu comunismul. Nu era mai bine pe vremea lui Ceausescu. Eu, daca nu vad oameni fara locuinta, nu ma simt bine.

    • Eu,daca vad nevaccinați,nu mă simt bine

    • Normal ca nu era bine in comunism , scoala gratis , sanatate gratis , fiecare roman avea loc de munca , fiecare familie avea casa gratis.
      Era foarte rau.

    • @andrei – da’ carne iera? Da’ zacăr, olei sau oo, iera? Nu iereau, deci nu ierea așa de bine. Auzi, da’ …tac-tu iera pe la partid? Că io cred ca ierea, ți-ai dreaqu de comuniști!

    • Nu am auzit de niciun roman mort de foame intre 1965 si 1990. Stateau la coada atunci la ulei, cum stau azi la tigai. Ce rahat poti face cu un litru de ulei de persoana pe luna? Il bei? te masezi?

      Coada era fiindca uleiul era ieftin si lumea avea bani de nu stia ce sa faca cu ei. O fi mai bine acum, fara bani si cu ulei scump? Sau esti genul care se bucura de ulei numai daca vede o baba langa el, uitandu-se cu jind?

    • @ @nea nicu – ai prins perfect ideea. Totul in ceausism s-a redus la ulei si angoasele pe care le-a creat acest aliment prin pretul sau mic care trezea lacomia din oameni. Vai de copiii tai, faraoane!

    • Nu, nu era mancare suficienta, si cozi erau pentru ca daca nu te asezai repede la coada cand „se baga” ceva, nu mai apucai. Valabil pentru carne, lapte, aproape orice.

      Imi aduc si acum aminte ce teapa am luat intr-o vara, cand doua cozi, la doua tarabe diferite la mare distanta una de alta, cred ca vreo 200 de metri, au devenit atat de lungi incat s-au intalnit. Una era coada la cirese (la un aprozar), cealalta era coada la hartie igienica, cred ca la o alta taraba tot gen aprozar, din ce mai tin minte.

      Eu vroiam cirese, mama era la coada la alt magazin, nu mai tin minte pentru ce, asa ca am mers la taraba aprozarului unde urmau sa se vanda cirese, si de acolo am luat-o catre capatul cozii la cirese, ca sa ma asez la rand.

      Problema e ca nu mi-am dat seama ca, undeva la „mijlocul cozii”, asa cum am perceput-o eu, de fapt se termina coada la cirese si incepea coada pentru hartie igienica. Asa ca am mers mai departe, spre inceputul cozii la hartie igienica.

      Intr-un final am ajuns la inceputul cozii pentru hartie igienica, care tocmai „se baga”, deci la fel, inca nu se vindea. Asadar, crezand ca sunt ultimul la coada la cirese, de fapt m-am asezat primul in fata cozii la hartie igienica.

      Ma si miram de ce nu se mai aseaza alte persoane la coada dupa mine. Ma mir ca nu m-a intrebat nimeni de ce m-am bagat in fata, probabil au crezut ca sunt copilul unuia dintre cei asezati primii la coada. Nu mai stiu cati ani aveam, probabil in jur de 8 ani.

      Mi-am dat seama de greseala abia cand a inceput sa se vanda hartia igienica, vreo 30 minute mai tarziu. Vanzatoarea, la care stateam cu spatele crezand ca stau la o coada in directia opusa, m-a intrebat cata hartie igienica vreau sa cumpar. M-am inrosit tot la fata, si am fugit disperat spre coada la cirese. Din pacate ciresele s-au terminat inainte sa-mi vina randul.

      Si in general imi aduc aminte de cozi la branza, la masline, etc. Aceeasi situatie era iarna la banane, mandarine, etc. Mergeam kilometri intregi pe jos impreuna cu bunica pana la magazinele unde „se baga” ceva.

      De multe ori nici nu mai ajungeau produsele in magazin, se dadeau „prin spate”, practic se punea o taraba in spatele magazinului, in zona de incarcare a marfii, pentru nu merita sa mai fie dusa marfa in depozitul magazinului, din moment ce produsele se vindeau imediat.

      Alte amintiri din comunism, picioare inghetate in frig in decembrie la -15 grade la cozi la carne. La un moment dat i s-a facut mila alta persoana de la coada, si-a lasat loc la coada, m-a dus in masina lui, a pornit motorul si a dat drumul la caldura, altfel probabil s-ar fi lasat cu degeraturi.

      Da, pentru nomenclatura existau casele de comenzi, si in rest pe la tara lumea se mai descurca cu mancarea, din ce am auzit. Dar la orase pentru oamenii de rand era dezastru.

      Nu mai vorbim de faptul ca iti era frica sa vorbesti cu oricine, mai ales politica sau sa te plangi de ceva, de frica ca ar putea fi un turnator. Si ca iti era frica sa asculti Vocea Americii la radio, ca sa nu te auda vecinii si la fel, sa te toarne.

      In concluzie, nu regret deloc acele vremuri.

    • Stateai la coada fiindca voiai sa mananci MAI BINE. Repet, nu murea nimeni de foame, era suficienta mancare, dupa cum erau suficiente locuinte si locuri de munca.

      Recunosc ca deocamdata penelistii nu au reusit sa omoare prin infometare, dar locurile de munca si locuintele au fost rezolvate.

    • Vaccinatule în mîna stîngă, ai dreptate la faza asta. Și la cea în care trebuia să încălzesc apă să ne putem spăla după o partidă de amor cu iubita din liceu. Dar primul meu salariu după ce l-am terminat, angajîndu-mă imediat după o scurtă proba de lucru și discuție cu șeful departamentului, a fost de aproape 2000 de lei. Cu banii ăștia în primul concediu am fost la Festivalul de Jazz din Costinești, m-am cazat cum am ajuns la vilele Amiral, singur in camera că să pot să mă bucur de ce agăț și crede-mă, nu m-am uitat la bani și aproape mi-au ajuns 10 zile. Nu mai zic de concertele live din restaurantul Forum unde o masă pentru doi mă ducea la 100 de lei cu tot cu ciubuc.
      Mergînd pe munte, sistemul feroviar de atunci mă ducea oriunde cu bani puțini.
      Nu era totul negru.

    • Daca prin „voiai sa mananci MAI BINE” inseamna sa ai pretentia ca mancarea sa contina din cand in cand si proteine, da, ai dreptate.

      Altfel poti trai, o vreme, si doar cu paine si apa. Desi uneori se formau cozi inclusiv la paine. Pentru cei care nu stiu:

      „Sub regimul lui Ceauşescu, românii au primit alimentele de bază cu porţia. Plecând de la ideea că necesarul zilnic era de doar 2.700 – 2.800 de calorii, comuniştii au redus raţiile de pâine, ulei, zahăr şi carne şi au instituit cartelele, documentele fără de care românii nu primeau alimentele de bază.”

      „Potrivit programului, românii au nevoie doar de 2.700 – 2.800 de calorii. Pentru asta aveau voie, anual, de cel mult 60-70 de kilograme de carne şi produse din carne, 8-10 kilograme de peşte şi produse din peşte, 210-230 litri de lapte sau produse din lapte, 260-280 de ouă, 16 kilograme de grăsimi, ulei, margarină, 170-180 de kilograme de legume, 70-90 de kilograme de cartofi, 304 kilograme de legume boabe, 65-95 kilograme de produse din fructe, 22-26 de kilograme de zahăr.”

      „Prin decret, în 1984, s-a adoptat un nou standard alimentar şi mai redus. Românii aveau, anual, dreptul, la 39 de kilograme de carne, 78 de litri de lapte şi 166 de kilograme de legume. Uleiul şi zahărul se dădeau o dată pe lună, raţia fiind de un kilogram.”

      „Cea mai mare problemă însă, nu o reprezenta cantitatea mică de carne, ci faptul că produsele de origine animală apăreau rar în alimentări. Ziua în care ”se băga” carne la Alimentară era ziua în care se formau cozi kilometrice la fiecare magazin. Puii se vindeau câte doi la pungă, motiv pentru care românii au botezat produsul ”Fraţii Petreuş”, după un celebru cuplu de cântăreţi de muzică populară.”

      ”Constituie infracţiune de speculă şi se pedepseşte potrivit prevederilor Codului Penal cu închisoare de la 6 luni la 5 ani cumpărarea de la unităţile comerciale de stat şi cooperatiste, în scop de stocare, în cantităţi care depăşesc nevoile consumului familial pe o perioadă de o lună, de ulei, zahăr, făină, mălai, orez, cafea, precum şi de alte produse alimentare a căror stocare afectează interesele celorlalţi cumpărători şi buna aprovizionare a populaţiei”, prevedea articolul 1 al decretului 306.

      Nu era chiar Coreea de Nord in ziua de azi, dar nici departe nu eram.

  2. Nicu Shordan: „Persoanele fara adapost vor primi…”

    Pai da, cum sa nu? Aia fara adapost, care oricum nu contribuie cu nimic, primesc pe gratis mancare, masti si alte rahaturi, in timp ce eu, care-s fraier si-mi platesc impozitele, trebuie sa-mi cumpar singur aceleasi lucruri.
    Diferenta fiind ca eu cheltui banii mei pentru mastile alea, in timp ce boschetarii cheltuie banii… mei.

    Ia urcati-va in autobuzele STB, alea noi si verzi, sa vedeti cum circula boschetarii. Fara masti, dorm intinsi pe scaune, beau si trag din pungi, evident fara bilet. In timp ce eu, fraierul care-mi cumpar bilet si port si masca, trebuie sa ma feresc de „superspreader”-ii aia pe care controlorii se fac ca nu-i vad.
    Dar eu trebuie sa le platesc si masti, si mancare, si haine, ba chiar si o baie calda?

    Restul de contribuabili prosti cand fac o baie calda, ca apa calda e… rece?

    • Nu homeleshii iti cheltuiesc tie banii, ci parazitii din PSD/PNL care au salarii si pensii uriase nemeritate. Vrei sa schimbi ceva? Voteaza inteligent, nu cu PSD/PNL.

    • Nu-ti trebuie nici voturi, nici diplome, nici aprobare de la primarie. Ce mai astepti?

    • Nu, „homleshilor”, nu!
      Omul a pus o problema clara. Nu vrea boschetari care sa profite de pe munca unora. Asta asteapta!

      Suiti-va c*rurile grase in 123, sa vedeti cum dorm aia rastigniti pe scaune. Si sa-i vedeti pe controlori cum trec pas-pas pe langa ei, sa nu-i deranjeze.
      Cand „homleshii” or sa produca si ei ceva pentru societate, macar sa dea cu matura prin parc daca nu altceva, atunci sa ceara sa li se dea ceva gratis.

      Iar sa zici ca „fa-te si tu homles”, (nici macar in engleza, ca deh, „scoala e grele!”) e de-o nesimtire fara margini.
      Noi, aia care muncim si platim impozite, sa le platim si somnul dulce al unor alcoolici? Tu ai caldura acasa la tine? Eu n-am, dar tre’ sa le platesc baia unor cersetori?
      Plateste-le tu, „homles”-ule, daca te simti in bani. Eu stiu valoarea banului, pentru ca muncesc pentru el, nu ca tine, cu „indicahtzii pretzioase”!!

  3. În sfârşit văd şi eu o măsură de bun simţ!

  4. Pai Plicusoare, in felul asta dai faliment intr-o singura zi! Ai practic 3000 si ceva de blocuri de „homelesi” fara caldura si apa calda!

  5. Bai @Vlad minti printre toti dintii. Cred ca esti doar un troll sau un fost fiu de nomenclaturist care credea tot ce-i spunea taticu’ si partidu’! Cel putin in ultimii 4 ani de comunism lucrurile aratau cam asa: 2 ore de propaganda la TEMBELIZOR zilnic, magazinele goale la propriu, frig in casa iarna, stat pe intuneric, o lume cenusie asa cum erau si blocurile, dar si teama de a vorbi liber.