
Nicuşor Dan: Preţul gigacaloriei nu va creşte iarna aceasta
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a subliniat sâmbătă că preţul gigacaloriei nu va creşte iarna aceasta, relatează Agerpres.
„Subvenţia o să continue să fie plătită în Bucureşti şi, mai mult decât atât, o să fie plătită la timp, ca să nu mai ajungem în mecanismul ăsta prin care se acumulează datorii şi Termoenergetica sau ELCEN riscă insolvenţa. Şi vă spun şi motivul pentru care subvenţia trebuie să fie plătită în continuare: nu poţi să pui oamenii să plătească nişte pierderi pe care tu, ca furnizor, le produci. Deci, în momentul acesta, preţul real al gigacaloriei este aşa de mare pentru că nu s-au făcut la timp investiţiile în reţeaua de distribuţie a agentului termic”, a declarat Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Finanţelor Publice alături de ministrul Florin Cîţu.
Potrivit edilului, ar fi „nerezonabil” să se gândească la creşterea gigacaloriei în prezent. „În condiţiile în care pentru bucureşteni calitatea agentului termic este cea pe care o cunoaştem, ar fi absolut nerezonabil să ne gândim în acest moment la mărirea preţului gigacaloriei, deci la diminuarea subvenţiei (…) Este un răspuns pe care l-am transmis şi Comisiei Europene. Le-am spus: ‘Este în interesul nostru, este în interesul Comisiei Europene ca această reţea centralizată de distribuţie a agentului termic din Bucureşti să continue să funcţioneze’. Nu putem să stricăm relaţia pe care o avem cu cele 560.000 de familii care sunt abonate la sistemul centralizat”, a punctat Nicuşor Dan.
El a spus că eventual o să se gândească la reducerea subvenţiei când o să se realizeze investiţiile anunţate în reţeaua de termoficare şi pe segmentul de producţie a energiei termice. „Eventual o să ne gândim la reducerea subvenţiei în momentul în care o să facem aceste investiţii şi valoarea reală a producţiei şi transportului gigacaloriei să fie mult mai mică”, a afirmat Nicuşor Dan.
În opinia sa, Municipalitatea are bani pentru subvenţiile destinate termoficării, respectiv transportului public.
„Avem bani pentru cele două subvenţii, pentru salarii, pentru funcţionare şi în plus vrem foarte repede, pentru tot ce înseamnă investiţii, să accesăm fondurile europene care ne sunt puse la dispoziţie, fondurile din PNLR şi fondurile din finanţări private pentru partea de cofinanţare”, a mai declarat Nicuşor Dan.
El a explicat faptul că bugetul Bucureştiului a fost în ultimii 4 -5 ani de 4 miliarde de lei.
„Cred că putem să mergem, nu vorbesc aici de noile fonduri europene şi de alţi bani atraşi pentru investiţii, undeva la 4,5 miliarde de lei. Masa salarială e undeva la 700 de milioane, sunt cele două subvenţii la Termoenergetica şi la STB cam de 1 miliard fiecare. Ne permitem să plătim şi salarii şi cele două subvenţii, 2,7 miliarde din 4,5 şi să desfăşurăm activitatea curentă pe care Primăria şi instituţiile din subordine au desfăşurat-o până acum. Bineînţeles, o să reducem acolo unde dumneavoastră, presa, aţi scris foarte mult de-a lungul timpului, tot felul de evenimente fără niciun sens şi tot felul de alte cheltuieli inutile, inclusiv companiile municipale care, prin delegarea serviciului, au dus la creşterea preţurilor pentru servicii publice undeva uneori şi la 50%”, a declarat edilul general.
Întrebat când s-ar putea repara complet reţeaua de termoficare, el a promis că iarna 2022-2023 va fi mult, mult mai bună decât aceasta.
„E o problemă financiară, care ţine şi de producţie, şi e o problemă de serviciu, care ţine de transport. Pe problema de transport, noi avem de schimbat grosier 1.000 de kilometri de conductă reţea principală. Avem bani în momentul acesta pentru 350. Specialiştii au spus unde sunt zonele cele mai vulnerabile, acolo unde se produc avarii, deci cu ele o să începem. În toamna lui 2022, mare parte din zonele vulnerabile vor fi deja schimbate. (…) Iarna viitoare o să avem probleme mai mici decât anul acesta, dar o să avem probleme”, a mai spus Nicuşor Dan.
El a subliniat că iarna aceasta va fi dificilă. „Avem o reţea de transport care nu a fost modernizată 30 de ani şi care, din păcate, s-a deteriorat foarte rău în ultimii 3-4 ani (…) Cantitatea de apă necesar a fi introdusă în reţea e de trei ori mai mare decât în 2016. (…) tot ce putem noi să facem este să avem echipe care să intervină cât mai repede la avarii şi să informăm foarte bine populaţia despre aceste avarii”, a adăugat Nicuşor Dan.
Sursa foto: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii