Nicușor Dan: Proiectele imobiliare care respectă normele din PUG se vor putea realiza în continuare. Dacă suspendăm PUZ-urile de sectoare nu înseamnă că rămâne, așa, o „tabula rasa”
Primarul capitalei, Nicușor Dan, a explicat raționamentul pentru care a propus ca PUZ-urile de sectorare să fie suspendate pentru doi ani, în ciuda argumentelor dezvoltatorilor imobiliari care s-au plâns că investițiile lor vor fi afectate. O parte din aceste proiecte imobiliare încalcă regulile prevăzute în Planul Urbanistic General (PUG), a atras atenția Nicușor Dan. PUZ-urile de Sectoare sunt documentațiile care i-au ajutat pe dezvoltatori să obțină derogări de la regulamentul general, pentru a construi blocuri inclusiv pe terenuri considerate spații verzi.
Suspendarea PUZ-urilor de sectoare ar oferi Primăriei Capitalei răgazul necesar pentru o analiză eficientă în privința proiectelor autorizate, a celor care respectă interesul public și a celor care necesită a fi corectate. Primăria Capitalei mai are nevoie, de asemenea, să-și conserve traseele prevăzute pentru diferite obiective, precum „metroul de suprafață”, a spus Nicușor Dan.
„În 2000 când s-a realizat PUG-ul, s-a făcut echilibrat, s-au prevăzut spații destinate pentru locuințe, pentru activități economice, școli, unități sanitare, dar și pentru spații verzi. Sigur, în prezent avem terenuri virane care au rămas neamenajate, deși ele au fost prevăzute ca spații verzi. Acest lucru nu înseamnă că ele trebuie construite cu blocuri de 28 de etaje, ele trebuie amenajate tot ca spații verzi/zone de agrement, așa cum au fost prevăzute inițial în PUG. Trebuie să luăm bani europeni și să amenajăm aceste spații în parcuri, în zone de agrement… și așa suferă Bucureștiul de atâta poluare”, a mai comentat Nicușor Dan la Digi24.
Edilul a atras atenția că suspendarea PUZ-urilor de sectorare nu înseamnă „așa, o tabula rasa”, că nu se va mai construi nimic. Dimpotrivă, proiectele care respectă cerințele din PUG vor continua fără probleme. În cazul acelor lucrări esențiale aprobate prin PUZ-uri, cum e pasajul de la Doamna Ghica, „lucrare utilă pentru bucurești”, administrațiile de sector vor putea emite, punctul, hotărâri de Consiliu Local.
„Avem PUG-ul în vigoare, care e regulamentul general privind urbanismul în capitală. Proiectele aprobate în baza PUG-ului vor continua normal. Mai e cazul proiectelor pentru care s-au emis deja autorizații de construie în baza PUZ-urilor de sectoare, și acestea dacă sunt deja aprobate, lucrările vor începe exact așa. Pentru lucrările realizate în interesul bucureștenilor, de asemenea, primăriile vor putea emite punctal aprobări prin Hotărâri de Consiliu Local. Dar, de exemplu, în cazul proiectului de pe malul Lacului din Sectorul 2 nu avem încă autorizație. E profund ilegal acest proiect pentru că este pe malul lacului care e considerat zonă verde. Deci pe un teren de agrement nu poți construi blocuri de 28 de etaje”, a comentat Nicușor Dan.
Probelema cea mai mare care a condus la haosul urbanistic din capitală e legată și de lipsa unui registru de spații verzi
Primarul Nicușor Dan a subliniat că o mare parte din problema urbanismului din capitală vine din faptul că Primăria Capitalei n-a făcut până în prezent un registru al spațiilor verzi, conform PUG, respectiv o centralizare a terenurilor care se pretează pentru parcuri/obiective de agrement, atât a celor aflate în domeniul public, cât și a celor aflate în proprietate privată.
„Dacă primăria făcea registrul spațiilor verzi, ar fi avut siguranță pentru aceste terenuri. Suprafețele încadrate în PUG ca spații verzi nu ar fi fost niciodată retrocedate. Propietățile private puteau fi preluate în domeniul public, iar propietarii despăgubiți”, a comentat Nicușor Dan.
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii