G4Media.ro

Nicuşor Dan: Realizăm expertiza tehnică pentru punerea în siguranţă a Hanului Solacolu/…

Sursa foto: PMB

Nicuşor Dan: Realizăm expertiza tehnică pentru punerea în siguranţă a Hanului Solacolu/ Se realizează scanarea 3 D/ Clădirea, monument istoric, este nefuncţională şi în stare avansată de degradare

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că se realizează expertiza tehnică pentru punerea în siguranţă a Hanului Solacolu, în prezent fiind derulate acţiuni de scanare 3 D, transmite News.ro.

”Realizăm expertiza tehnică pentru punerea în siguranţă a Hanului Solacolu. Săptămâna aceasta a fost emis Ordinul de Începere pentru Servicii de elaborare a expertizei tehnice de punere în siguranţă, dar şi pentru realizarea documentaţiilor tehnico-economice, inclusiv asigurarea asistenţei tehnice din partea proiectantului pe toată perioada de execuţie a lucrărilor de “Punere în siguranţă, conservare şi protejare a imobilului monument istoric Hanul Solacolu”, a anunţat, duminică, primarul general Nicuşor Dan.

Potrivit acestuia, în prezent se desfăşoară în teren scanarea 3D a imobilului, activitate ce face parte din etapa de elaborare expertiză tehnică.

”Aceste lucrări fac parte din contractul încheiat la sfârşitul lunii septembrie între Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din Bucureşti (AMCCRS) şi Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A”, a mai precizat primarul general.

Potrivit datelor oferite de acesta, imobilul din Calea Moşilor nr.134-134A, construit la sfârşitul secolului al XIX-lea, este monument istoric.

Construit în anul 1859 de fraţii Solacolu, clădirea a fost, iniţial, prima fabrică de paste făinoase din Bucureşti. Faţada exterioară era prevăzută cu prăvălii, având deschidere pe artera cea mai comercială a Bucureştiului: Calea Moşilor sau Podul Târgului de Afară.

Imobilul este în prezent nefuncţional şi într-o stare de degradare majoră, din cauza lipsei întreţinerii şi a lucrărilor de reparaţii în urma seismelor majore din anii 1940, 1977, 1986, 1990 care au afectat drastic structura de rezistenţă a clădirii, a acţiunii factorilor meteorologici, a coroziunii etc.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Nicusoare fa ceva ca ramanem fara istorie, fara mostenire si fara viitor!

    • 2022 – 1940 = 82 ani
      dar in realitate ce scrie in https://ro.wikipedia.org/wiki/Hanul_Solacolu
      În anii 1990, administrația orașului a evacuat locuitorii ilegali ai hanului și s-a presupus că va începe procesul birocratic de refacere a clădirii, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În 2003, hanul a fost retrocedat urmașilor familiilor Solacolu, iar în 2007 au fost evacuați din han așa-zișii „chiriași”, care desfășurau activități infracționale, în special prostituție, în clădirea hanului.[3]

    • Ala este un grajd! Sa faca ceva de utilitate publica, de muzee, biserici sunt satul!

  2. A mai găsit Plicușor o posibilitate de a face o „expertiză” cu una din firmele de casă ale USR! „NU avem bani! Suntem în faliment! Abia dacă am dat jumate din bugetul primăriei pe consultanță, studii, expertize….” Să scăpăm Bucureștiul de mafia USR-istă!

  3. Este jenant, daca nu scandalos! Degradarea structurala a grupului de imobile Solacolu este cvasi-completa, dincolo de orice renovare. Valoarea arhitecturala si patrimoniala este discutabila, ONGul Salvati Bucurestiul fiind centrat exclusiv pe conservarea unor imobile delabrate cu valoare sentimentala pentru unii din intelighentia scapatata a Bucurestiului. Sunt sute, daca nu cateva mii de case sfarsit de sec. XIX in Capitala care infecteaza la propriu sanatatea si asa precara a orasului, echivalente ca valoare patrimoniala cu acest „han”. Caragiale redivivus!

  4. Nicusor , demoleaza prostia de cladire si construeste Bloace la Mitici , ei nu sunt interesati de monumente istorice