G4Media.ro

Nicușor Dan, replică pentru ministrul Sorin Grindeanu: Bucureștiul nu e ținut în…

Sursa foto: Facebook/ Metrorex

Nicușor Dan, replică pentru ministrul Sorin Grindeanu: Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni, dimpotrivă, Bucureștiul e cel care contribuie la susținerea celorlalte regiuni ale țării

Nicușor Dan, primarul Capitalei, i-a dat luni o replică ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, care acuzase faptul că toți locuitorii din afara Bucureștiului trebuie să plătească pentru bugetul Metroului.

”În atenția ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu: Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni! Nici de Timișoara, nici de Iași, nici de alte orașe sau județe. Dimpotrivă, Bucureștiul e cel care contribuie la susținerea celorlalte regiuni ale țării, iar asta e firesc pentru dezvoltarea României”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

”Cu 10% din populația țării, Bucureștiul produce aproximativ un sfert din PIB-ul României. Deci bucureștenii produc mult peste media națională, dar, cu toate astea, administrația locală din București nu primește atât cât ar trebui să primească pentru nevoile Capitalei. Asta e realitatea, iar dincolo de asta mai constat că PSD e în continuare un partid anti-București”, a mai spus primarul general.

Discuția a fost generată de faptul că Metrorex, companie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, a ajuns la datorii de 160 de milioane de lei către firma care face mentenanța trenurilor, iar din acest motiv nu mai poate scoate sufiente garnituri de tren pe traseu. Ministrul Grindeanu a promis că problema va fi rezolvată la rectificarea bugetară, dar a criticat Bucureștiul pentru că ar colecta bani de la cetățeni din afara țării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Are dreptate Nicușor Dan. Biletul de metrou este destul de mare, călători mulți, inclusiv din provincie, cred că se poate descurca Metrorex, doar că nu le mai iese angajaților și mai ales grupării Rădoi banul cu nemiluita.

    • „Biletul de metrou este destul de mare”. Cam câți centimetri în lunge și lățime? Îl poți lua în metrou?

  2. Stai ca iar sar fanii karatistei ca ei platesc apa calda la Bucuresti

    • Iata-i in toata splendoarea lor! Iata-i c-au sarit! Toate comentariile anti-bucuresteni si anti-Bucuresti denota caracterul ala „profund” romanesc: ranchiuna si carcoteala, mai ales ca nu sunt justificate din niciun punct de vedere (inclusiv sau mai ales economico-financiar). Dar na, suntem romani, nici n-avem nevoie de rusi sau maghiari, ne dam singuri „la gioale”! P.S. Chiar as vrea sa vad cum se „intretin” regiunile tarii singure, din ceea ce „produc” (inclusiv alocatii, ajutoare sociale, asistenta medicala chiar si pensii precum si altele pe aceeasi tema, pentru care se primesc bani de la bugetul mare) si poate se mai curata si Bucurestiul de toti cei ce-au dat buluc peste noi urmarind gaura de la covrigul din coada cainelui!

    • Tanti Negureanu, ăi de-or venit buluc la București, exact de aia or venit, că țineți totul acolo, și dați doar cui vrea mușchiu’ lu’ Guvernu’. Ia lăsați voi banii la Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu, Constanța etc. și nu mai luați firmele private mari din țară la ANAF Bucale, ia mai împărți’i centrele de decizie în țară, să vă văd atunci ce „productivi” mai sunteți.

  3. Da, Nicushor, tată, da’ eu, în calitate de votant USR din alt județ (mare, de altfel) îți spun așa: Bucureștiul este ce este DOAR datorită „centralismului democratic” (care nu e neapărat de pe vremea comunismului, ci și mai dinainte) care cumulează acolo toate deciziile (hai să-ți dau un exemplu: toate firmele mari sunt dijmuite direct la București prin direcția „mari contribuabili” din ANAF). Dacă Bucureștiul n-ar fi capitală (în stilul românesc, cu toate ministerele și deciziile cheie = bani, luate doar acolo), în șase luni (exagerez, dar pricepi tu) ar fi falimentar și cred că s-ar auto-desființa. Ia mută tu decizia, minister cu minister, în alte orașe mari/medii (că doar trăim în era digitalizării și n-au nevoie să stea toți fund în fund într-un singur loc) și vezi ce mai rămâne din București, așa cum îl știi astăzi. E?… Aud ceva?

    • Federalizarea e singura soluție echitabilă. Deciziile să nu se ia doar la București și banii să rămână acolo unde se produc.

    • @io
      Subscriu, are noroc de bani ca traim intr-un sistem centralizat si nu unul descentralizat bazat pe regiuni
      Daca nu se ingramadeau toate firmele acolo cred ca Romania era mai echilibrata economic.

    • Pentru toti ,, desteptii,, am o intrebare: profitul centralei nucleare de la Cernavoda, proiect national la care au participat toti romanii atat din punct de vedere al investitiei initiale cat si al muncii, ar trebui sa ramana in Constanta sau sa fie inregistrat in Bucuresti si apoi redistribuit in peste 15 judete mai sarace fara infrastructura rutiera. Dar profitul de la Portile de Fier ar trebui sa ramana integral in jud Mehedinti ? Sau sa se inregistreze in Bucuresti pentru ca a fost un efort national si nicidecum judetean? Si apoi sa fie redistribuit pentru dezvoltarea unitara a Romaniei. Dar din perspectiva muncitorilor din toata tara si a sutelor de accidente mortale de la barajul de la Cheile Bicazului , alt proiect national, ar trebui profitul sa ramana in Piatra Neamt, sau tot curentul produs sa alimenteze doar Moldova? Asta in cazul in care nu sunteti troli maghiari sau spalati complet pe materia cenusie. Argumentatia regionalizarii Romaniei e o tampenie, un argument care daca ar fi aplicat la scara europeana ar destrama instantaneu Uniunea Europeana. Dupa gandirea voastra limitata si Romania ar trebui sa returneze peste 32 de miliarde de euro tarilor mai bogate din Uniune, tari care au fost crontributori neti.

    • Nenea Churchill, cu vârsta te mai ramolești, deh. Cine-a zis de întreprinderile de Stat? Alea sunt contributoare la bugetul de stat (în cazul în care nu-s pe pierderi, iar dacă sunt, tot proștii din toată țara de la privat le țin în viață). Referirea la marii contribuabili (da’ mata ești aproape sigur bugetar și nu știi) era la firmele PRIVATE mari din județele țării, care sunt mulse de șmecherașii de la ANAF Bucale.

  4. Ce vă mai împiedicați de odioasa ctitorie „ceaușistă” , cel mai bine este să aibă soarta celorlalte ctitorii „ceaușiste ” . Hai cu modernizarea Bucureștiului, piste de biciclete prin tuneluri , „trin” metropolitan prin Bucale .

    • Pentru io: ceea ce ai scris explica de ce Bucureștiul produce mai mult, dar asta nu schimba esenta problemei, ca produce mai mult decat altii. Ca Bucurestiul este plin de oameni din „provincie” care folosesc serviciile absolut necesare: transport (inclusiv si mai ales metroul), parcari, de exemplu, mănâncă si atunci exista gunoi care trebuie evacuat…presupun ca lista nu se opreste aici…
      Adevarat, este posibil ca Bucurestiul are si venituri mai mari din taxele locale, insa asta nu schimba disproportia dintre sprijinulvde la stat primit, fata de alte orase mari din tara

  5. Mă primarule, toată țara contribuie în procente egale la buget. Cote procentuale se întorc la administrații. La 4 milioane de cetățeni ai Bucureștiului dacă faci calculul nu e chiar așa. Pe lângă toate celelalte v-am plătit căldura , noi ăștia săraci, iarna trecută și vă plătim o parte din biletul de la metrou. Prin altă șmecherie făcută de finanțe ați mutat toate sediile centrale ale companiilor la București înființând Direcția mari contribuabili care funcționează doar la nivel central în ANAF. Pe lângă incompetență ai și un grad mare de ipocrizie.

    • Nu trebuie sa ia nimic procente egale din buget. Banii trebuie sa rămână acolo unde se produc la bugetul local. N-au ce cauta la bugetul central ca asa crede ala din Vaslui ca cine știe ce scula e bețivul Buzatu când banii vin din taxele din Buc CJ, TM, BH.

  6. Bucureștiul este un oraș de 3 milioane de locuitori cu 1100000 de salariați, @io calculează cât contribuie acesti locuitori la PIB ul României, aparatul bugetar din pacate este sufocantvin toată țara, iar in București este cel mai mare si datorită sistemului creat cu agenti la agentii ca sa fie loc pentru toate pilele

    • Nu neapărat numărul salariaților din București e important, ci, ai cui salariați?
      – Guvern
      – atârnătorii de guvern/agenții/direcții/inspectorate generale etc.
      – privații care fac afaceri și/sau doar cu guvernul
      – protejații guvernului
      – marile firme /multinaționale etc./ obligate să aibă sediul în București, că acolo tre’ să stea sluj la Guvern
      …și așa mai departe. La asta adaugă marile firme din țară de la „mari contribuabili”, bugetul centralizat dat după „mușchii” lu’ guvernu’, și ai tabloul complet.
      Altfel, poți gândi „ca Câciu”, care consideră că taxele de la bugetari sunt mai mari și mai multe decât alea de la privați („uitând” că taxele bugetarilor sunt doar un fel în care Statul își mută banii din buzunarul din dreapta în ăla din stânga, în timp ce privații trebuie să-i îndese bani și-n buzunarul din dreapta, și-n ăla din stânga). În concluzie, Bucureștiul este ce este doar datorită (mai degrabă din cauza) centralizării excesive. Eu nu-i plâng de milă, ba îl consider privilegiat față de restul țării.

  7. Guguștiucul ăsta de grindeanu își arată epoleții; din nou. Vorba hamsterului de Teleorman: ”El nu mai e el!”

  8. Nicușoare,daca tăceai…!

  9. @ pro european : esti un “ decat “ frustrat care ai reusit sa ajungi doar sef de raft la raionul de legume – fructe in supermarket la Timisoara , iarasi cei de acasa te stiu “manager”.