Nicușor Dan s-a reînscris în USR pentru ca Alianța 2020 să poată fi înregistrată: Ajut cum pot opțiunea asta electorală
Nicușor Dan s-a reînscris joi seara în USR, ca membru simplu, pentru ca Alianța 2020 USR PLUS să poată fi înregistrată, a anunțat el pentru G4Media.ro.
”Aseară, înainte de a semna protocolul Alianței 2020 USR PLUS am depus o cerere de înscriere în USR, la filiala Sector 6, unde am fost membru inițial. Cererea de adeziune a fost acceptată”, a declarat Nicușor Dan pentru G4Media.ro
El a explicat că a făcut acest gest doar ca să poată semna în mod legal protocolul Alianței 2020 și că după ce instanța și Biroul Electoral Central va accepta asocierea dintre cele două partide, va demisiona din nou din USR.
”Vreau să ajut cum pot opțiunea asta electorală. Am spus că intrarea mea definitivă în partid se va produce dacă la un anumit moment dat se va reveni asupra poziționării. Noi în campanie am spus că suntem un partid umbrelă, care se adresează atât progresiștilor, cât și conservatorilor. Partidul s-a poziționat progresist, am demisionat. Demisionam și dacă se poziționa conservator”, a explicat Nicușor Dan.
Joi seară, Nicușor Dan a anunțat că a găsit soluția care să îi permită să contrasemneze în mod legal protocolul Alianței USR PLUS și precizează că face tot ce ține de el pentru ca o opțiune electorală îmbrățișată de o parte a populației să poată fi prezentă pe buletinele de vot în 26 mai.
„Am gasit, impreuna cu echipa juridica (aceeasi din 2016), solutia care sa imi permita sa contrasemnez in mod legal protocolul Aliantei USR PLUS.
Nu garantez ca, in urma semnaturii mele pe protocol, contestatia Aliantei USR PLUS va fi admisa.
Fac insa tot ce tine de mine, in situatia data, ca o optiune electorala imbratisata de o parte a populatiei, sa poata fi prezenta pe buletinele de vot in 26 mai.”
Anterior, Nicușor Dan a precizat că a plecat din USR prin demisie semnată la 1 iunie 2017 și că a considerat și consideră în continuare că congresul formațiunii din octombrie același an a fost viciat. El subliniază că membrii USR care au contestat congresul, în urmă cu un an și jumătate, sunt oameni maturi care și-au exercitat un drept constituțional și care nu își închipuiau că acest lucru va avea impact acum.
„Am plecat din USR prin demisia semnată la 1 iunie 2017. Din acel moment nu am mai avut vreo responsabilitate în numele USR, cu atât mai puțin responsabilitatea de a opera modificări în Registrul Partidelor în numele USR”, precizează Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.
El amintește că, timp de cinci luni, USR a avut un președinte interimar, Elek Levente, astfel că nu înțelege de ce acesta nu figurează ca președinte în Registrul Partidelor Politice, după demisia lui.
„Interpretarea care circulă în spațiul public «congresul din octombrie 2017 a fost contestat de fidelii lui Nicușor Dan» lasă să se înțeleagă că membrii USR care au contestat congresul ar fi dirijați de mine. Pe această chestiune țin să precizez:
a) Am considerat și consider că în octombrie 2017 congresul USR a fost viciat prin anularea alegerilor delegaților Municipiului București la Congres și refacerea alegerilor pe alt sistem de vot. Este singura critică pe care am adus-o USR-ului în doi ani de când am plecat din partid.
b) Membrii USR care au contestat congresul sunt oameni maturi care și-au exercitat un drept constituțional. Înainte de Congres au solicitat o mediere juridică la o casă de avocatură externă, pentru a evita litigiul în instanță, dar au fost refuzați. Au contestat acum un an și jumătate, nu își închipuiau că cererea va avea impact acum. Nu este în niciun caz vina lor că litigiul în instanță a durat un an și jumătate”, încheie Nicușor Dan.
Biroul Electoral Central a publicat joi decizia prin care a respins protocolul de constituire a alianţei electorale „Alianţa 2020 USR PLUS”, motivul invocat fiind acela că cererea de admitere a protocolului a fost formulată de Dan Barna şi Dacian Cioloş care nu au calitatea de reprezentanţi ai USR şi, respectiv, PLUS.
În decizia BEC se arată că în Registrul partidelor politice figurează că președintele USR este Nicușor Dan.
BEC a decis respingerea protocolului de constituire a alianţei electorale precizând că există drept de contestaţie de către semnatarii protocolului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 24 de ore de la data afişării.
Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a anunţat deja că va ataca la ÎCCJ decizia Biroului Electoral Central de joi, pe care a calificat-o drept „abuzivă şi nedemocratică”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii