G4Media.ro

Nicuşor Dan salută blocarea în Consiliul Local Sector 3 a regulamentului de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Nicuşor Dan salută blocarea în Consiliul Local Sector 3 a regulamentului de urbanism propus de Robert Negoiţă

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, salută blocarea în Consiliul Local Sector 3 a proiectului de regulament de urbanism propus de edilul Robert Negoiţă şi atrage atenţia că astfel de reglementări se fac prin Plan Urbanistic General (PUG) de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

„Delirul continuă la Sectorul 3. Primarul a propus azi consiliului un regulament special de urbanism pentru sector, deşi legea spune că astfel de reglementări se fac prin PUG de către Consiliul General. Din fericire, mulţi profesionişti au reacţionat şi suficienţi consilieri locali au refuzat să voteze. Când statul nu are instituţii, când acelaşi primar şi acelaşi arhitect-şef au dat mii de autorizaţii ilegale şi nu s-a întâmplat nimic, nu ne putem aştepta la altceva. Am anunţat în seara alegerilor locale că voi solicita candidaţilor la alegerile prezidenţiale să se angajeze la mai multe lucruri utile Bucureştiului. Intrarea în legalitate în urbanism şi construcţii va fi una dintre cele mai importante”, a scris Nicuşor Dan, marţi, pe Facebook, transmite Agerpres.

La rândul său, viceprimarul Sectorului 3 Lucian Judele a susţinut că această propunere de regulament de urbanism încalcă legislaţia în vigoare.

„Mulţumesc colegilor din Consiliul Local Sector 3 care astăzi au oprit unul dintre cele mai toxice proiecte care au ajuns la vot în consiliu! Negoiţă îşi număra deja milioanele de euro pe care le-ar fi primit atunci când ar fi explodat preţul terenurilor pe care le deţine. Pe lângă aceasta şi aşa cum ne-a obişnuit deja domnul primar, noul regulament de urbanism propus de Negoiţă nu respectă legea în vigoare, pentru că în zona ultracentrală a Sectorului 3 există 23 de zone construite protejate unde s-ar aplica aceste măsuri. Or, nu putem să decongestionăm sectorul încurajând demolarea monumentelor protejate de Legea 422/2001”, a scris Lucian Judele, marţi, pe Facebook.

Potrivit viceprimarului Judele, această hotărâre ar fi modificat modul de construire şi în zonele construite protejate din Sectorul 3 fără aviz al Ministerului Culturii sau vreun alt document de acest tip prevăzut de lege.

„Negoiţă nu abandonează la prima înfrângere şi se va asigura că toată gaşca lui de consilieri va vota conform indicaţiilor sale… De aceea, este nevoie să organizăm urgent o dezbatere publică pe acest proiect, la care îi invităm să participe pe cei de la Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia Profesională a Urbaniştilor din România – APUR, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Primăria Municipiului Bucureşti şi pe toţi cetăţenii interesaţi”, a adăugat Lucian Judele.

Proiectul de hotărâre propus de edilul Robert Negoiţă face referire la trei zone: ultracentrală, delimitată de inelul principal – şoseaua Mihai Bravu, cu un „fond construit învechit, aglomerat, nedeservit corespunzător de infrastructură”; centrală, constituită şi dezvoltată în exteriorul inelului principal, realizată în perioada 1965 – 1989, cu marile cartiere de locuinţe şi „echipamente urbane” corespunzătoare pentru data respectivă – şcoli, grădiniţe, parcuri, etc, unde densitatea şi coeficienţii de ocupare şi utilizare ai terenurilor sunt la maximul prevăzut de lege; cea cu potenţial de dezvoltare, care se întinde până la limita administrativ-teritorială a Sectorului 3, ce reprezintă locul de dezvoltare şi creştere a oraşului.

Pentru zona ultracentrală şi centrală se propun măsuri urbanistice aplicabile până la aprobarea unor reglementări urbanistice unitare la nivelul Capitalei, respectiv aprobarea unui nou PUG al Municipiului Bucureşti, printre care: în cazul investiţiilor în zona ultracentrală, pentru fiecare metru pătrat construit nou propus este necesară desfiinţarea a trei metri pătraţi construiţi existenţi, iar în ceea ce priveşte zona centrală, pentru fiecare metru pătrat construit nou propus trebuie desfiinţaţi doi metri pătraţi construiţi existenţi. Măsurile nu se aplică în cazul investiţiilor publice de interes local, municipal şi supramunicipal (învăţământ, sănătate, infrastructură), coroborat cu prevederile hotărârilor CGMB nr. 877/2018 şi nr. 566/2019.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...