Nicuşor Dan: Sunt luni de zile de când vorbim de testarea bucureştenilor, dar nu am testat nici şoferii de autobuz / Planul de măsuri propus de candidatul PNL-USR
Candidatul USR-PNL la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că sunt luni de zile de când se tot vorbeşte despre testarea în masă a bucureştenilor, pentru COVID -19, dar că până acum nici măcar un şofer de autobuz nu a fost testat. Nicuşor Dan mai declară că Primăria Bucureşti nu se află într-o reţea a marilor primării din lume unde sunt propuse mai multe măsuri pe diferite teme și prezintă un plan propriu pentru Capitală.
”Venim cu un plan de măsuri cu ce trebuie să facă primăria în perioada următoare. Trebuie să felicităm românii, aparatul medical şi pe cei care au sprijinit aparatul medical. A fost un efort al societăţii care merită felicitat. Trebuie să reluăm activitatea economică şi să păstrăm regulile. Vrem o primărie care face sau o primărie care vorbeşte? pentru că sunt luni de zile de când vorbim de testarea bucureştenilor, dar nu am testat nici şoferii de autobuz”, a declarat Nicuşor Dan, duminică, într-o conferinţă de presă, citat de News.ro.
Candidatul comun al USR şi PNL la Primăria Capitalei a spus că zilnic dispar zeci de hectare de spaţiu verde şi că ”nici în ziua de azi nu au încetat toaletările de copaci care distrug în fiecare an mii de copaci”. Dan a mai subliniat că Primăria Capitalei nu face parte dintr-o reţea alături de marile primării ale lumii, asta deşi aici trăiesc peste 100.000 de IT-işti.
”Vrem o primărie care luptă pentru sănătatea bucureştenilor sau care acţionează împotrăva sănătăţii bucureşenilor. Pentru că ce altceva înseamnă în perioadă de criză sanitară oamenii sunt izolaţi în case, să pui dezbatere publică pe PUZ Sector 1, PUZ Sector 2, PUZ Sector 5 în care dispar zeci de hectare de spaţiu verde. Nici măcar în ziua de azi nu au încetat toaletările de copaci care distrug în fiecare an mii de copaci din Bucureşti şi nici până în ziua de azi nu reuşim să spălăm în mod eficient străzile din Bucureşti care sunt o sursă de praf. Dacă avem un oraş cu 100.00 de IT-işti, vrem o primărie care să implementeze metode IT sau vrem o primărie de secol 19 cum, din păcate, este primăria de azi. Pentru că nu avem platforme IT pe domenii cum sunt Sănătatea sau Cultura sau Economia din Bucureşti. Vrem o primărie care este legată de marile oraşe ale lumii şi este corelată de măsurile pe care acestea le iau sau o primărie care trăieşte în lumea ei şi face lucruri după cum i se pare? Pentru că există o reţea a marilor primării din lume din care Bucureştiul nu face parte şi multe din mădurile pe care le propunem azi vin reflecţia pe care aceste primării, împreună cu specialiştii din lume au făcut-o pe acest fenoment şi pe care le-au implementat în oraşe”, a declarat Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan mai spune că îşi doreşte o Primărie care să ia decizii în baza unor date şi nu ”după ureche”.
”Vrem o primărie care ia decizii pe bază de date sau una care actionează după ureche, cum i se pare?. Pentru că dacă am fi avut în momentul ăsta baze de date care să ne spună care sunt marii angajatori din Pipera, câţi angajaţi au, am fi putut împreună cu ei să facem un plan de măsuri sistematic pe decalarea programului de lucru. Aşa, suntem la mila lor, sperăm că o să implementeze programul pe care Guvernul l-a propus în linii mari. Vrem o primărie care să fie responsabilă cu banul public, sau vreo o primărie care continuă să ne sfideze şi să facă cheltuieli nerealiste? Pentru că urmează o reîncepere a activităţii, urmează o presiune pe platforma Pipera”, a mai declarat Nicuşor Dan.
El a propus un plan de măsuri pentru protecţia populaţiei şi relansarea economiei, măsuri în competenţa Primăriei Capitalei. Printre acestea se numără limitarea accesului în parcuri, menţinerea măsurii de închidere a locurilor de joacă, spălarea completă a străzilor, sprijinirea economiei locale sau organizarea de spectacole drive-in în mai multe locuri din Bucureşti.
Primele măsuri propuse de Nicuşor Dan sunt unele generale, în domeniul sănătăţii şi vizează coordonarea şi verificarea programului de lucru al marilor angajatori, în special în zona Pipera.
Potrivit acestui plan, angajatorii, dar şi principalele companii ale primăriei ar trebui să aibă scannere termice, protocoale de dezinfecţie, să se facă o testare periodică a cadrelor medicale, a şoferilor din transportul public şi a funcţionarilor. În parcuri şi în zonele cu potenţial de aglometare ar trebui să fie stabilit un număr maxim de persoane care pot intra, iar comunicarea cu cetăţenii, a autorităţii publice, să se facă online.
Nicuşor Dan a propus, de asemenea, măsuri în domeniul sănătăţii, în corelaţie cu poluarea: spălarea completă a străzilor (în acest moment o parte nu sunt spălate deloc, cealaltă parte sunt spălate inutil doar pe mijlocul drumului); amenajarea de noi spaţii verzi şi de păduri urbane; Inventarierea spaţiilor verzi administrate de municipalitate şi pregătirea măsurilor pentru creşterea calităţii lor (de exemplu plantarea copacilor ce lipsesc în prezent în aliniamentele stradale); instalarea unei reţele de senzori ai poluării aerului în Bucureşti şi Ilfov, pentru determinarea imediată a surselor de poluare; verificarea periodică a şantierelor din Bucureşti în vederea respectării legislaţiei în vigoare în domeniul protecţiei mediului, cu scopul reducerii poluării cu particule; asigurarea măsurilor necesare astfel încât şantierele unde se desfăşoară lucrări ale municipalităţii să devină modele de bune practice; acţiuni ale Poliţiei Locale de combatere a depozitării ilegale a deşeurilor, cu o concentrare a eforturilor împotriva deşeurilor din construcţii.
Candidatul susţinut de USR-PLUS şi PNL la Primăria Capitalei mai propune măsuri în domeniul sănătăţii, specifice spitalelor municipalităţii: stabilirea circuitelor în spitale şi policlinici pentru păstrarea distanţei de protecţie, împreună cu un afişaj clar al unităţilor şi secţiilor; training pe noile proceduri, inclusiv de triaj şi de folosire a echipamentelor personale de protecţie; instruirea medicilor de familie sau din alte specialităţi conexe prin cursuri rapide de epidemiologie, aceştia fiind în prima linie pentru depistarea noilor focare; programare online la toate spitalele şi policlinicile; decalarea programului de lucru şi colaborarea cu reţelele private de sănătate dacă programările indică risc de aglomeraţie; autonomie a reţelei sanitare a municipalităţii pentru testarea la coronavirus prin asigurarea testelor şi aparaturii de tip RTPCR şi mai ales formarea sau contractarea mai multor specialişti care să interpreteze testele.
Alt set de măsuri vizează parcurile: recomandarea către bucureşteni să iasă în parcuri, dar cu respectarea distanţei sociale; instalarea de robinete cu apă şi săpun la intrările în parc; interzicerea consumului de alimente şi băuturi în parc; extinderea spaţiului de plimbare, îndemnul explicit de a călca pe iarbă şi desfiinţarea provizorie a gardurilor care împiedică accesul pe iarbă; extinderea spaţiului de plimbare prin închiderea în weekend a străzilor adiacente, în urma unui studiu al zonei; locuri în care să fie transmise informaţii despre regulile de igienă şi de distanţare socială, inclusiv îndemnul de a călca pe iarbă şi recomandarea de a evita pe cât posibil mobilierul urban; păstrarea în continuare a locurilor de joacă pentru copii închise; igienizarea constantă a aleilor şi a mobilierului urban.
Nicuşor Dan propune şi măsuri în domeniul mobilităţii: în perspectiva supraaglomerării zonei Pipera, reluarea de urgenţă a circulaţiei tramvaiului 5; circulaţia cu întreaga flotă de autobuze, troleibuze şi tramvaie; marcarea circuitelor în autobuze, troleibuze şi tramvaie şi marcarea punctelor în care pasagerii pot sta pe scaune sau în picioare; marcarea circuitelor de urcare şi coborâre în staţii (La mijloacele de transport cu trei uşi circuitul optim este cu urcare pe uşa din mijloc şi coborâre pe uşile din faţă şi din spate, când staţia este suficient de mare); dispensere cu dezinfectant în autobuze, troleibuze, tramvaie; marcarea unei zone de staţionare interzisă în spatele şoferului / vatmanului pentru protecţia acestuia; asigurarea de măşti la fiecare 4 ore pentru toţi şoferii / vatmanii; obligarea taximetristilor la folie de protecţie între şofer şi bancheta din spate; în mod dinamic, pe măsură ce bucureştenii o cer: lărgirea provizorie a trotuarelor care sunt intens circulate şi nu permit distanţa socială (această măsură ar fi putut fi implementată în mod sistematic dacă nam fi avut maşini parcate şi dacă am fi am fi avut date cu privire la circulaţia auto şi pietonală); realizarea pistelor de biciclete deja asumate de Consiliul General.
În domeniul economic, Nicuşor Dan consideră că ”stimularea economiei locale este o chestiune vitală pentru primărie, pentru bunăstarea locuitorilor şi pentru viitoarele venituri la bugetul local”.
”Este important ca primăria să contribuie la menţinerea cât mai multor afaceri, care au acumulat relaţii comerciale şi know-how, alternativa fiind o cădere drastică a economiei locale”, a firmă candidatul.
Acesta propune: stimularea economiei locale prin extinderea şi contractarea marilor lucrări de infrastructură rutieră şi de termoficare; stimularea economiei locale printr-o politică predictibilă de achiziţii, atât generale cât şi specifice, de exemplu biocide; prelungirea automată, până la sfârşitul anului, a autorizaţiilor de funcţionare pentru activităţile comerciale care expiră în cursul anului; suport integral din partea primăriei, printr-un departament dedicat, a oricărei soluţii informatice pentru trecerea afacerii în on-line sau pentru lucrul de la distanţă; scutirea de taxe locale pentru afacerile care dovedesc că au avut de suferit, pe perioada de dificultate economică; scutirea de taxe pentru proprietăţi în concordanţă cu perioada pentru care nu au fost încasate chirii; eliminarea risipei din banul public, de exemplu anularea contractelor de publicitate ale primăriei; spaţii de birouri subvenţionate de primărie pentru cei care au fost afectaţi de criză: turism şi cei cu afaceri mici (start-upuri, consultanţă, fonduri europene, cursuri profesionale).
Nicuor Dan vorbeşte şi despre stimularea sectorului HoReCa printr-un sistem de bonuri de consum pe modelul Vienei: 100.000 persoane x 100 lei = 10 milioane lei pentru comenzi la restaurante şi cafenele (10 milioane lei sunt colectaţi până acum din taxa de promovare turistică şi nefolosiţi).
În domeniul educaţiei, Nicuşor Dan propune, între altele, oferirea echipamentului, a abonamentelor (de către primăriile de sector) şi softurilor necesare (de către primăria capitalei) pentru desfăşurarea optimă a cursurilor on-line.
Alte propuneri vizează domeniul social, iar altele domeniul cultural.
Candidatul la Primăria Capitalei vorbeşte despre evenimente care pot fi realizate cu păstrarea distanţei sociale – spectacole de teatru sau concerte cu număr redus de artişti – şi care să fie difuzate on-line.
De asemenea, Nicuşor Dan propune organizarea de spectacole, în special proiecţii de filme, în sistem drive-in, în marile spaţii publice: Romexpo, aeroportul Băneasa, Arena Naţională.
Planul de măsuri propus de Nicușor Dan poate fi consultat aici
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii