Nicușor Dan: Urbanismul din București din ultimii ani a fost o golănie, iar cele cinci PUZ-uri de sector sunt doar apogeul
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat miercuri că urbanismul practicat în ultimii ani în Bucureşti a fost o „golănie” şi că prin PUZ-urile coordonatoare de sector sute de hectare de spaţii verzi ar deveni construibile.
Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB, primarul general şi-a exprimat speranţa ca în şedinţa de Consiliu General de vineri să fie adoptate cele cinci proiecte de hotărâre care prevăd suspendarea unor PUZ-uri coordonatoare la nivelul sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6.
„Urbanismul din Bucureşti, din ultimii ani, a fost o golănie şi cele cinci PUZ-uri de sector sunt doar apogeul acestui tip de urbanism. Am speranţa că CGMB, în şedinţa de vineri, o să dea un semnal şi o să pună capăt acestui tip de dezvoltare şi va orienta oraşul către o dezvoltare sustenabilă. Din cauza acestui tip de urbanism, bucureştenii stau în trafic, avem cartiere întregi care nu au şcoli, iar un oraş care are un potenţial turistic e prezentat în revistele europene de turism drept cea mai urâtă capitală europeană. Din cauza acestui tip de urbanism, sunt zeci de mii de oameni care şi-au pus toată agoniseala de o viaţă într-un apartament sau într-o casă şi s-au trezit cu un bloc la ferestrele casei lor”, a arătat el.
Edilul general a apreciat că este „absolut scandalos” faptul că în baza PUZ-urilor de sector „sute de hectare de spaţiu verde” ar urma să piardă acest statut, devenind spaţii construibile, în condiţiile în care în Bucureşti zeci de mii de copii se confruntă cu boli respiratorii, iar zeci de mii de vârstnici suferă de afecţiuni cardio-vasculare ca urmare a poluării atmosferice.
Nicuşor Dan a invocat şi un argument punctual împotriva PUZ Sector 5, reamintind că există deja acordul Ministerului Transporturilor pentru realizarea unui metrou de suprafaţă în zona Giurgiului – Ferentari, proiect care ar permite unui număr de 200.000 de persoane acces direct spre zonele: Gara de Nord, Pipera, Otopeni. Pe de altă parte, prin PUZ Sector 5, pe linia de tren care există deja fizic, ar urma să fie construite „alte blocuri, între blocurile care există deja în acea zonă”.
Un alt aspect semnalat de primarul general a fost că, în ciuda faptului că în Bucureşti există 30 de kilometri de mal de lac, unde ar putea fi amenajate spaţii pentru sport şi agrement, în fiecare weekend „sute de mii de bucureşteni încearcă să fugă din oraşul acesta” din cauza lipsei unor alternative pentru petrecerea timpului liber.
„Şi ce fac PUZ-urile de sector pe aceste terenuri care au regim de spaţiu verde în Planul Urbanistic General? Prevăd construcţii de blocuri de 14 etaje, până în malul apei. Cum e posibil, într-un oraş care este deja aglomerat de trafic, să ai străzi de şapte metri şi să prevezi pe ele blocuri de 14 etaje? Cum e posibil într-un oraş în care simţim cu toţii că s-a construit prea dens, încă din epoca comunistă, în studiile de fundamentare pentru aceste PUZ-uri de sector să se spună: ‘obiectivul acestui PUZ de sector este densificarea oraşului’? Adică nu suntem suficient de aglomeraţi în trafic, hai să ne densificăm şi mai mult! Să construim şi mai mult pe metrul pătrat în oraşul acesta! Cum e posibil să apară o firmă privată care să se ducă la primăria de sector şi să îi spună ‘facem noi PUZ-ul de sector şi găsim noi şi banii’. Şi aşa s-a întâmplat. Nu cumva firma aceea s-a dus după aceea la dezvoltatori şi le-a spus: ‘atenţie, eu fac PUZ-ul'”, a declarat primarul general.
Edilul Capitalei a subliniat că este un adept al dezvoltării, dar că aceasta trebuie să fie sustenabilă, astfel încât noile construcţii să beneficieze şi de infrastructura necesară.
„Prin dezvoltarea asta, din ultimii ani, am distrus o piaţă. Dezvoltare înseamnă că un privat alege arhitectul care îi face proiectul mai bun şi nu pe arhitectul care are o relaţie în primărie şi care ia un etaj sau două în plus”, a precizat el.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii