G4Media.ro

„Niet” de la Moscova: Gazprom rămâne inflexibil în a oferi gaze Republicii…

Sursa/Kremlin.ru

„Niet” de la Moscova: Gazprom rămâne inflexibil în a oferi gaze Republicii Moldova

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Gazprom nu a ajuns la un acord pentru furnizarea de gaze către Republica Moldova, dar compania rusă ar fi ”deschisă” la noi discuții.

Până acum, situația de facto este că nu au reușit să ajungă la un acord. Moldova are o datorie la Gazprom. Datoria este destul de serioasă și este în creștere. Există o întrebare legată de această datorie, problema unui nou contract. Există un vânzător și există un cumpărător, iar condițiile contractului trebuie convenite de părți. Dacă opiniile nu coincid, atunci nu se poate face nimic. Dar, desigur, Gazprom este deschisă pentru alte contacte și căutarea unor soluții reciproc acceptabile,” a declarat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că lipsa acordurilor cu Republica Moldova privind aprovizionarea cu gaze nu afectează în niciun fel imaginea de politică externă a Rusiei și a Gazprom.

„Credem că acest lucru nu afectează în niciun fel imaginea politicii externe a Rusiei”, a spus el, răspunzând unei întrebări din partea presei în cadrul unui briefing de presă.

El a mai adăugat că situația din jurul negocierilor cu Moldova nu are nicio legătură cu imaginea Gazprom, iar compania își îndeplinește toate obligațiile.

„Imaginea Gazprom este grozavă. Ați auzit și știți cu toții declarațiile liderilor europeni, șefilor companiilor contrapartide, care au fost exprimate în mod repetat în ultimele săptămâni și anume că Gazprom își îndeplinește pe deplin toate obligațiile? Nu are nimic de-a face cu Gazprom, aceasta este o problemă pur comercială. Gazprom nu poate da gaze gratuit și nu poate scuti de datorii, aceasta este o companie comercială”, a completat Peskov.

Când a fost rugat să comenteze rapoartele conform cărora Europa ajută Moldova cu aprovizionarea cu gaze, Peskov a remarcat că Chișinăul cumpără gaze acolo la un preț mai mare decât cel discutat în negocierile cu Rusia. „În acest sens, nu putem comenta acțiunile părții moldovenești”, a adăugat el.

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, cel care conduce delegația Guvernului Republicii Moldova, a declarat vineri că va continua negocierile asupra condițiilor unui nou contract de furnizare a gazului rusesc. Spînu negociază deja fără niciun rezultat la Sankt-Peterburg cu reprezentanții Gazpromului de circa de trei zile.

Foto: Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale ruse, Dmitri Peskov. Sursa/Kremlin.ru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Auziti numai cat de urat suna aceasta limba slavica? „Niet”. Simti cum te ataca soldatul sovietic, gulag kaghebist rosu bolsevic!

    Dar sunteti pregatiti sa aflati care e antonimul lui „niet” in aceast alimba care ne este cu totul si cu totul straina? N-o sa va vina sa credeti cat de sinsitru e cuvantul. Se zice „DA”.

    Oribil. Ca roman, sunt mandru sa nu fi avut nicio legatura cu acesti cotropitori. Nu uitati, valorile europene si transatlantice sunt cele apropiate de sufletul nostru, si ele includ importul fara numar de vietnamezi, afgani si, spre bucuria Alinei, alte neamuri mai lungi, mai groase si mai melaninate. Nu rusul, ci nepalezul e frate cu romanul!

    • Iob tvoi mati!

    • ‘Da’ e din slavona Ivan Trollaichine, nu din rusa.
      Rusii nu au fost niciodata decat cotropitori si forta de ocupatie. Nu avem mai nimic in comun nici cu limba nici cu cultura rusa.
      Singura treaba care am avut-o cu ei se rezuma la expresia Davai ceas si colaborarea romano-sovietica in care noi le dam carnea si vinul iar ei ne iau grâul.

      Cu sârbii si bulgarii avem mai multe in comun, si partial cu ucrainenii.

    • hai ca bag eu frica in voi, nesupusilor, nu zaitts! nu pagadi! NIET NIET NIET NIET NIET NIET!

      este ca v-am lamurit cu cine avem afinitati si cu cine nu?

    • @ erou POHUI!

    • Datorie de baza 409 milioane care a crescut la vreo 700 milioane usd, probabil penalitati.
      Si, separat, Transnistria vreo 7 miliarde.
      Totusi, e bine ca s-au inteles cu Tara Mama si la iarna nu vor sta in frig.
      Tocmai au primit 60 milioane de la UE drept ajutor de incalzire, bani cu care pot sa-si stinga o parte din datoria catre rusi.
      Frumos gest al lui Putin sa ajute noua elita progresista moldovineasca sa domneasca in urmatorii ani.

  2. Băgați „freza” in Marea Neagră, ca să-i ajutăm pe frații noștri!
    Maia Președinte in 2024 !!!
    PS. Varianta 2: Codruța…

    • „fratii nostri”, texte expirate, ne cauta doar cand au nevoie de pomana, in rest ne dau multa U.E. , unire nu au dorit niciodata, au preferat sa slugareasca la moscova

    • Iob tvoi mati!

  3. Rusii lovesc puternic Țările Române!

    • Iob tvoi mati!

  4. Se alege praful și de Moldova. Și ce mai jubilau toți nătărăii pe acest site când a câștigat alegerile Maia Sandu. Praful se alege cand vin la putere progresiștii ăștia care au impresia că este floare la ureche să guvernezi o țară sau o localitate cum este cazul primarilor plUSR-iști de la noi.

    • bine nea Iugiin, ai inceput cu hatereala mai aproape de baza matale din Tiraspol.
      Dar e buna paralela cu datoria la gaz, ambele situatii au fost create intentionat de regimurile anterioare – Dodon in Basarabia respectiv Robu in Timisoara.
      Noroc cu mancurți ca matale sa ne explice cum e mersul.

    • Cum zice si colegu’ de mai sus, tvoiu mati si tie, postacule

    • Mă amuză „legumele” care jignesc fără să fie în stare să dea o replică sau să mă combată cu argumente.

    • Eugene ,multa M#13. Domane ajuta!

  5. Reveniți la text. E vorba de o datorie pe care Moldova nu poate să o plătească. Vreți să le dea rușii moka?