Nigel Farage amenință cu o alianţă „de neoprit” în vederea unui Brexit fără acord/ Corbyn: Un Brexit fără acord ne va pune sub jugul lui Trump
Nigel Farage a spus că va pune ‘ţara înaintea partidului” şi va face echipă cu Boris Johnson în cazul în care conservatorii sunt hotărâţi să accepte un Brexit fără acord. În repetate rânduri, Johnson a spus că, indiferent dacă va fi cu acord sau fără, el va finaliza Brexitul până la sfârşitul lunii octombrie, dar, cel puţin până acum, nu a obţinut niciun fel de concesii din partea blocului de la Bruxelles.
Partidele de opoziţie, inclusiv liderul laburist Jeremy Corbyn, au afirmat că vor face totul ca să blocheze aprobarea unui Brexit fără acord în Camera Comunelor, eventual silind Regatul Unit să organizeze alegeri generale în luna octombrie, scrie Daily Express, citată de Rador.
Dar liderul Partidului Brexit, Nigel Farage, a explicat în ce circumstanţe ar colabora cu premierul ca să se ajungă la Brexit. Farage a răspuns unei întrebări legate de eventualitatea ca premierul să sprijine un Brexit fără acord, iar el a spus că îi va sprijini demersul. Chiar a dat de înţeles că ar renunţa la unii dintre candidaţii săi pentru ca, în această eventualitate, să asigure o alianţă între Partidul Brexit şi conservatori. Farage a mai pretins totodată că o asemenea alianţă ar fi „de neoprit”, permiţându-i Marii Britanii să părăsească UE fără acord.
Întrebat dacă ar încheia un acord cu conservatorii, Farage a mai spus: „Absolut, în mod sigur, vom încheia un acord cu oricine. Indiferent dacă este vorba despre Partidul Conservator sau despre anumiţi politicieni din Partidul Laburist care împărtăşesc aceeaşi opinie, vom colabora cu oricine ca să obţinem rezultatul dorit. Ceea ce nu vom suporta este să stăm deoparte şi să vedem cum Brexitul este trădat pentru a doua oară”.
Referindu-se la cazul în care conservatorii vor sprijini ieşirea fără acord ca politică principală, Farage a adăugat: „Sprijinul pe care îl vom acorda conservatorilor va fi de neînvins, iar Boris Johnson ar obţine o foarte mare majoritate”.
Toate aceste lucruri survin după ce Partidul Laburist a declarat că „va face tot posibilul” pentru a încerca să blocheze un Brexit fără acord.
În ziarul The Independent, liderul Corbyn a subliniat: „Bătălia prin care se doreşte stoparea unui Brexit fără acord nu este o luptă între cei care vor să părăsească UE şi cei care vor ca ţara să rămână membră.
Este o bătălie a unora care vor să se folosească de rezultatele referendumului ca să obţină o putere mai mare şi să se îmbogăţească pentru a-i ajunge pe cei aflaţi deja în vârf. Din acest motiv, Partidul Laburist va face tot ceea ce este necesar pentru a bloca Brexitul fără acord dorit de bancheri”.
Marţi, laburiştii vor discuta cu parlamentarii care vor să blocheze un Brexit fără acord, reuniune la care va participa şi liderul liberal-democrat, Jo Swinson.
Premierul a spus că britanicii s-au săturat să vadă Brexitul pe prima pagină a ziarelor şi că Brexitul trebuie să intre în vigoare pe 31 octombrie.
„Cred că toţi cei din parlament au sarcina de a finaliza lucrurile, cred că asta doreşte şi populaţia. Mai cred că asta vor şi prietenii şi partenerii noştri de pe malul celălalt al Canalului Mânecii. Vor ca treaba să fie finalizată, vor ca totul să se termine”.
Opoziţia britanică încearcă să împiedice un Brexit fără acord
«Vom părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie». Acest anunţ al premierului Boris Johnson nelinişteşte opoziţia. Pentru a încerca să prevină un Brexit fără acord, patronul laburiştilor, Jeremy Corbyn, i-a reunit marţi 27 august pe ceilalţi lideri ai opoziţiei, scrie Le Monde, citat de Rador.
Partidul Laburist, principala formaţiune a opoziţiei, va face «tot ceea ce este necesar» pentru a împiedica o ieşire fără acord din UE, a reiterat Corbyn pentru The Independent înainte de reuniune. El a avertizat în legătură cu riscurile unui «no deal» favorabil preşedintelui american Donald Trump care, ardent apărător al unui Brexit fără concesii, i-a promis premierului Johnson «un mare acord comercial, încheiat rapid» după retragere.
Or, un Brexit fără acord «nu ne va reda suveranitatea, ci ne va pune sub jugul lui Trump şi al marilor întreprinderi americane», s-a neliniştit liderul opoziţiei.
Boris Johnson doreşte să părăsească UE cu orice preţ, cu sau fără un acord de divorţ, divizând astfel puternic Regatul Unit chiar şi în tabăra conservatoare, unde o parte din membri doresc menţinerea unor legături strânse cu Uniunea. O despărţire brutală creează temeri privind o eventuală penurie alimentară, de carburanţi şi de medicamente, dar şi o eventuală restabilire a taxelor vamale.
Şeful guvernului a declarat luni că este «puţin mai optimist» în privinţa unui consens cu Bruxelles, la încheierea summitului G7. Londra şi UE se opun în privinţa viitoarei frontiere irlandeze care va separa Regatul Unit de piaţa unică europeană, declarându-se în acelaşi timp gata de noi discuţii.
Johnson va discuta la telefon cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, iar consilierul său, David Frost, va sosi miercuri la Bruxelles pentru altă rundă de discuţii, a anunţat purtătorul de cuvânt al CE, Mina Andreeva.
Jeremy Corbyn consideră însă că alegerile generale anticipate ar fi cel mai bun mijloc de contracarare a unui Brexit fără paraşută.
Doreşte ca în prealabil să iniţieze o moţiune de cenzură în Parlament care să ducă la căderea guvernului după revenirea din vacanţă a parlamentarilor, pe data de 3 septembrie, şi să preia şefia unui guvern interimar cu obiectivul de a respinge data Brexitului. Partidul Laburist va face apoi campanie pentru un nou referendum privind apartenenţa la UE, care va menţiona posibilitatea ca Regatul Unit să rămână membru.
Acest scenariu este respins de liderul social-democraţilor, Jo Swinson, care participă la reuniune alături de deputaţii Ian Blackford (Partidul Naţionalist Scoţian, SNP), Liz Saville-Roberts (Partidul galez Plaid Cymru), Caroline Lucas (Verzii) şi Anna Soubry (independentă).
Niciunul dintre conservatorii proeuropeni convocaţi nu a răspuns la invitaţie, fiecare dintre aceştia fiind prea puţin dornic să îl vadă pe laburist ajuns la putere./…/
În Marea Britanie, guvernul stabileşte agenda parlamentară. Şi Boris Johnson nu a îndepărtat posibilitatea de a suspenda Parlamentul pentru a-i împiedica pe deputaţi să blocheze un «no deal».
Britanicii au decis în procent de 52 % să părăsească UE cu ocazia referendumului din 2016, dar data plecării din UE a fost deja respinsă de două ori după ce Parlamentul s-a opus acordului încheiat între Bruxelles şi guvernul britanic condus la vremea respectivă de Theresa May.
Surse: Daily Expresss/ Le Monde/ Rador/ Traducerea: Alexandra Danga
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.