G4Media.ro

Nimic nu este exclus pentru ca Ucraina să intre în UE, afirmă…

Sursa foto: European Council

Nimic nu este exclus pentru ca Ucraina să intre în UE, afirmă Roberta Metsola/ Președinta Parlamentului European avertizează că o amânare a deciziei de extindere va alimenta naționalismul și extrema dreaptă

Uniunea Europeană trebuie să înceapă un val major de schimbări pentru a se pregăti pentru sosirea Ucrainei ca stat membru, a declarat liderul Parlamentului European, fără ca „nimic să fie exclus”, inclusiv eliminarea tarifelor comerciale și acordarea accesului Kievului la piețele interne înainte de aderarea deplină.

Vorbind în exclusivitate pentru The Guardian, Roberta Metsola, o eurodeputată din Malta care a devenit anul trecut cel mai tânăr președinte al Parlamentului European, a declarat că se așteaptă ca statele membre să înceapă negocierile oficiale cu Ucraina încă din decembrie.

„Dacă ei merg repede, noi ar trebui să egalăm această viteză”, a îndemnat ea.

Metsola a fost primul lider politic care a vizitat Ucraina după invazia Rusiei, întâlnindu-se cu președintele Zelenski, la Kiev, la 1 aprilie 2022, când capitala era încă sub stare de asediu și înconjurată de tancuri.

Ea a făcut din imaginile acelei întâlniri un simbol al președinției sale: un poster cu cei doi, îmbrăcați în verde militar, dându-și mâna, atârnă deasupra curții Parlamentului.

Sfidând prudența și antagonismul declarat al unor state membre, ea a sprijinit fără echivoc încercarea Ucrainei de a adera la UE, un proces care a avansat chiar și în timp ce încercările țării de a adera la NATO au stagnat.

Ucraina se află la un an de la începutul unei călătorii pe care mulți se așteaptă să dureze patru sau cinci ani. Dar Metsola reflectă o nouă gândire a unor lideri UE, potrivit căreia blocul comunitar trebuie să accelereze accesul la Ucraina – și la statele din Balcani care au depus, de asemenea, cereri – pentru a reduce riscul de interferență rusă în aceste foste teritorii sovietice.

Amânarea deciziei în ceea ce privește extinderea nu va face decât să alimenteze naționalismul și extrema dreaptă, a avertizat ea. „Mărește extremele din spectrul politic, euroscepticismul. Campaniile din țările în curs de aderare se desfășoară, și se pierd sau se câștigă, pe baza visului și a speranței în UE”.

Metsola dorește ca discuțiile oficiale să înceapă înainte de Crăciun. Decizia le aparține miniștrilor UE, care se vor întâlni oficial în decembrie, după ce în octombrie vor prezenta un raport public privind progresele înregistrate de Ucraina în reformarea sistemului judiciar, reducerea corupției și deschiderea piețelor.

„Mă aștept la un rezultat concret, pentru că cel mai rău semnal ar putea fi că le-am dat acestor oameni obiective și termene pe care noi înșine nu le putem respecta”, a spus Metsola.

După cum a precizat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său despre starea Uniunii, Ucraina nu poate fi asimilată fără o reorganizare a UE însăși, inclusiv un nou acord între membri privind modul de colectare și distribuire a fondurilor.

Având în vedere că Moldova și Albania speră, de asemenea, să se alăture, următorul val, oricând va avea loc, ar putea însemna că numărul de membri ai blocului va crește de la 27 la peste 30 de națiuni.

„Desigur, modelul economic pe care îl avem astăzi nu este unul care ar supraviețui cu 32 sau 33 [de state membre]. Dar acum este momentul în care trebuie să purtăm această conversație. Am început deja în parlament”, a declarat Metsola.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Pana si nationalistii si extremistii de dreapta (vezi AUR, vezi partidul lui Orban, partidul alora din Polonia, partidul lui Meloni) vor la cascaval. Nimeni nu vrea sa iasa din UE, ce sa mai zic din NATO. Toti vor o alta fata a UE, dar nu isi doresc sa iasa dintr-o UE din care primesc bani.

  2. Ucraina de dupa 2014 si, in special, sub Zelenski, este exemplul viu, maximal, a ceea ce inseamna ultranationalism si extremism de stat, indiferent cate concesii i s-ar face in contextul actualei situatii de razboi.
    E greu de crezut ca, dupa terminarea razboiului si in noul context geopolitic post-conflict, Ucraina va deveni, intr-o perioada rezonabila, un stat minimal democratic, cu respectarea drepturilor minoritatilor (cate or mai ramane) etc, care sa fie compatibil cu exigentele bazale de admitere in UE. In schimb, Moldova se indreapta rapid spre satisfacerea criteriilor de acceptabilitate si accesibilitate in UE.