Nimic nu se pierde: Designeri italieni folosesc coji de fructe pentru a face piese de mobilier eco
Imaginați-vă o lume în care nimic nu ajunge la groapa de gunoi. În schimb, totul poate fi refolosit, reciclat și refolosit, creând produse care nu ajung niciodată la „sfârșitul duratei de viață”.
Potrivit unui raport recent al Circle Economy Foundation, doar 7,2% din toate materialele folosite sunt reintroduse în circuitul economic pentru a fi reutilizate și reciclate fără a crea deșeuri, transmite CNN.
Compania Krill Design, cu sediul la Milano, își propune să schimbe această situație prin crearea de produse de mobilier realizate dintr-un biomaterial patentat asemănător plasticului, numit Rekrill, despre care spune că este complet organic, biodegradabil și poate fi utilizat la nesfârșit.
Compania a fost înființată în 2018 de trei arhitecți, dintre care doi înființaseră deja o companie de imprimare 3D. Folosind coji de fructe, semințe de portocale și deșeuri de cafea măcinată colectate de la întreprinderi din Italia, produsele Krill pot fi redistribuite acelorași întreprinderi pentru a fi folosite în birourile lor, în locul mobilierului fabricat din plastic obișnuit. Printre modelele Krill se numără suporturi de cărți, taburete, ceasuri, boluri și o lampă numită Ohmie.
„După trei sau patru ani, trebuie să vă schimbați mobilierul [oricum]”, spune Marco Di Maio, director de operațiuni la Krill. „Dar dacă toată acea mobilă ar fi fost făcută cu materialele noastre, am putea să le recuperăm, să le zdrobim și să imprimăm altă mobilă cu același material. Dacă, din greșeală, vreun material de-al nostru ajunge în ocean, acesta este biodegradabil și nu produce microplastice.”
Fiecare produs este realizat printr-un proces în patru etape. În primul rând, deșeurile alimentare sunt uscate și zdrobite într-o pulbere foarte fină. Apoi, pulberea este combinată cu o alternativă de plastic biodegradabil cunoscută sub numele de polihidroxibutirat (PHB), deșeurile de fructe făcând PHB-ul mai rigid, potrivit lui Krill. Compusul este apoi transformat într-un filament și, cu ajutorul unei bobine, este introdus într-o imprimantă 3D. Lampa Ohmie are nevoie de aproximativ trei ore pentru a fi imprimată, dar timpii de imprimare pot varia în funcție de produs.
„Există o mulțime de companii care fac design, iar noi am vrut să fim diferiți”, spune Di Maio.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank