Nivelul extrem de scăzut al Dunării îngrijorează ţările riverane
Seceta actuală e comparabilă cu cele din 2003 şi din 2018, iar instalarea ei timpurie afectează mai mult transportul fluvial şi îi îngrijorează pe inginerii centralelor nucleare de la Cernavodă, în România, şi de la Kozlodui, în Bulgaria, transmite publicația franceză COURRIER INTERNATIONAL, citată de Rador.
Nivelul Dunării este deosebit de scăzut în secţiunea bulgară, se alarmează cotidianul popular „24 Ceasa” de la Sofia – o îngrijorare împărtăşită de toate ţările riverane, continuă ziarul.
Potrivit Agenţiei bulgare de studiere şi întreţinere a fluviului, nivelul este „mult sub pragul critic” în apropierea localităţilor Novo Selo, Gomotarţi, dar şi a podului care leagă Vidin, în Bulgaria, de Calafat, în România. În plus, un oficial al agenţiei precizează că prognozele meteo pentru zilele următoare nu fac decât să înrăutăţească lucrurile:
„Am văzut un minim similar în 2003 şi în 2018, dar în acest an seceta a venit foarte devreme, iar 2022 va fi probabil anul cel mai nefavorabil pentru transportul fluvial. Sute de nave au aruncat ancora în secţiunea bulgaro-română a fluviului, aşteptând condiţii mai bune pentru a naviga”, scrie „24 Ceasa”.
Două centrale nucleare afectate. Secarea Dunării poate afecta şi cele două centrale nucleare din regiune situate pe malurile fluviului, și anume cea de la Cernavodă, în România, şi cea de la Kozlodui, în Bulgaria. Prima a trebuit să oprească un reactor la seceta din 2003, dar nu și a doua, ai cărei ingineri afirmă că mai au „o marjă de un metru” înainte ca situaţia să devină critică. Cele două centrale, de tip sovietic (sic! – „Reactoarele nucleare de la Cernavodă utilizează tehnologia canadiană cunoscută sub acronimul CANDU” n.trad.), sunt echipate cu staţii de pompare care iau din Dunăre apa destinată răcirii instalaţiilor. (Traducere Rador: Gabriela Sîrbu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu