Nivelul ridicat al votului anticipat în Statele Unite alimentează speranţele ambelor tabere
Mai mult de 57 de milioane de alegători americani au votat deja, iar această prezenţă excepţională la urne pentru alegerile americane alimentează speranţele ambelor tabere, chiar dacă rămân dificil de interpretat, transmite News.ro.
Cum sondajele arată că cei doi candidaţi sunt încă la mică distanţă unul de celălalt cu 5 zile înainte de alegeri, atât democraţii, cât şi republicanii fac apel constant la alegători să meargă la vot cât mai curând posibil. Chiar dacă candidatul Donald Trump a transmis mesaje contradictorii pe această temă, scrie AFP.
Din partea democraţilor, preşedintele Joe Biden, Tim Walz, candidatul la funcţia de vicepreşedinte, şi fostul preşedinte Barack Obama au îndemnat la vot anticipat.
Echivalentul a o treime din totalul alegătorilor la alegerile din 2020 au votat deja.
În Georgia, de exemplu, au votat peste 3 milioane de persoane, adică 45% din alegătorii înregistraţi, un record, potrivit lui Brad Raffensperger, secretarul de stat republican.
Această situaţie se regăseşte, de asemenea, în alte câteva state, cum ar fi Carolina de Nord, care sunt decisive pentru victoria finală.
Acesta este un „scrutin important” pentru starea „democraţiei”, explică Brad Hines, un alegător din Wisconsin, care a stat la coadă pentru a vota personal în prima zi de vot anticipat. „Am vrut să merg să votez şi să le spun tuturor că şi noi ar trebui să facem acelaşi lucru”, a adăugat poliţistul pensionar în vârstă de 73 de ani.
„Percepţia pe care alegătorii o au despre candidaţi este foarte marcată” şi explică prezenţa mare la vot, a declarat pentru AFP Julian Zelizer, profesor la Universitatea Princeton.
„În orice caz, acest vot este o binecuvântare pentru echipele de campanie”, potrivit lui Michael McDonald, politolog la Universitatea din Florida, care urmăreşte îndeaproape votul anticipat.
Fiecare dintre aceşti votanţi timpurii reprezintă o persoană pe care echipele de campanie o taie de pe listele lor, iar fiecare votant pe care îl şterg de pe listele lor este o persoană cu care nu mai au contact”, a explicat el într-un podcast.
Dar, potrivit acestuia, acest vot anticipat nu seamănă cu cel din anii precedenţi, astfel încât este dificil să se facă proiecţii.
Potrivit cifrelor adunate de biroul său pentru şase state – Colorado, Georgia, Idaho, Michigan, Carolina de Nord şi Virginia – femeile reprezintă aproximativ 55% din votul anticipat, comparativ cu 45% pentru bărbaţi.
Un rezultat care îi face să zâmbească pe democraţi, chiar dacă este imposibil de spus dacă va fi valabil şi pentru restul alegerilor.
În sondaje, Kamala Harris, care a făcut din apărarea avortului una dintre temele sale puternice de campanie, contează foarte mult pe votul femeilor. Ea speră chiar să convingă femeile conservatoare moderate să se alăture taberei democrate pe această temă.
La rândul lor, republicanii subliniază că sondajele arată că din ce în ce mai mulţi dintre susţinătorii lor votează anticipat. Diferenţa arată că, spre deosebire de alegerile anterioare, aceştia sunt mai numeroşi în rândul democraţilor – 39% faţă de 36%.
Miercuri seara, în cadrul unui miting, candidatul republican Donald Trump a salutat „recordul istoric al votului anticipat” şi creşterea republicanilor în acest contingent.
Un lucru este cert, acest vot nu a încetat să fie analizat: în ultimele zile au fost deschise anchete în urma incendierii mai multor urne în statele Washington şi Oregon şi în Arizona, pe coasta Pacificului.
În plus, rata ridicată a votului prin corespondenţă în Pennsylvania, unde buletinele de vot nu pot fi prelucrate până în ziua alegerilor, ar putea întârzia anunţarea rezultatelor la nivel naţional.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank