G4Media.ro

Niveluri record: Emigranţii bulgari trimit în ţară 4 milioane de euro pe…

Sursa foto: Pixabay

Niveluri record: Emigranţii bulgari trimit în ţară 4 milioane de euro pe zi / Finanțist: Avem și aproximativ 25% care intră în țară în numerar și nu sunt incluși în statistici

În 2023, bulgarii care lucrează în străinătate au trimis 1,32 miliarde de euro rudelor și prietenilor din țară. Aceasta este o sumă record după scăderea semnificativă a banilor emigranţilor în timpul pandemiei de COVID, când multe afaceri au fost închise forţat. Față de anul precedent, 2022, banii care au intrat în țară de la emigranții bulgari au crescut cu 25%, transmite Sega, citată de Rador Radio România.

Fluxurile de numerar din anul trecut le-au depășit chiar în volum pe cele de dinainte de pandemie – în anul anterior crizei 2019, au fost în jur de 1,2 miliarde de euro, bani trimişi în Bulgaria de bulgarii din străinătate. Datele citate sunt confrom statisticilor oficiale ale Băncii Naţionale a Bulgariei (BNB) pentru transferurile făcute prin bancă, printr-o companie fintech sau printr-o companie de transfer de bani în cel mult 10 minute.

„Avem și aproximativ 25% care intră în țară în numerar și nu sunt incluși în statistici. Sunt bani livrați în mână de bulgari care lucrează în străinătate unor cunoscuţi din ţara”, a explicat Iliyan Naskov, director executiv al unei companii financiare pentru transferuri de bani, pentru BNR.

Astfel, banii emigranților rămân una dintre cele mai mari investiții „străine” din economia bulgară. 4,170 milioane de euro de ajutoare de la emigranți intră pe zi în Bulgaria, a subliniat Naskov.
Potrivit datelor BNB, cele mai multe transferuri de bani vin din Germania – de acolo, compatrioții noștri ne-au trimis anul trecut aproximativ 230 de milioane de euro. Au urmat SUA cu 209 milioane, Spania – 114 milioane, Anglia – 109 milioane și Grecia – 71 milioane euro.

Inflația joacă un rol major în creșterea sumelor primite de la emigranți. Dacă în 2022 suma medie lunară pe care compatrioții noștri au trimis-o rudelor lor era de 570 de leva, atunci în 2023 va fi de 610 de leva, a subliniat Naskov.

Potrivit acestuia, cel puțin 2 milioane de gospodării din Bulgarie se bazează pe acești bani. Cu ei se asigură facturile și împrumuturile, medicamentele și serviciile de sănătate, reparațiile, educația, chiar și cheltuielile pentru mâncarea Cele mai multe transferuri sunt către regiunile subdezvoltate și sărace ale țării, deoarece din aceste regiuni este principala diaspora cu muncitori bulgari, a explicat Naskov.

Între timp, Eurostat a publicat, zilele acestea, o statistică pentru anul 2022, din care reiese clar că Bulgaria este una dintre cele mai dependente ţări din UE de afluxul de bani de la emigranți. În 2022, afluxul acestor investiții a fost de 2,2% din PIB-ul Bulgariei, cu care ţara se clasează pe locul șase alături de Ungaria. Înaintea Bulgariei se află Croația (7,6% din PIB), urmată de Letonia (3,2%), România (2,9%), Luxemburg (2,7%) și Belgia (2,3%). În medie, în UE, banii emigranților reprezintă 0,8% din PIB.

SURSA: Sega/ Rador Radio România/ Traducerea: Mirela Petrescu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...