G4Media.ro

„Noaptea Muzeelor la Sate” are loc sâmbătă, în localităţi din 31 de…

Sursa foto: Facebook Noaptea muzeelor la sate

„Noaptea Muzeelor la Sate” are loc sâmbătă, în localităţi din 31 de judeţe

A doua ediţie a evenimentului naţional „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfăşura sâmbătă, în peste 128 de localităţi, din 31 de judeţe ale României, transmite News.ro.

Unic în Europa, proiectul organizat şi derulat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România pune în valoare patrimoniul cultural rural românesc, prin aducerea laolaltă, prin prezentarea şi prin promovarea a peste 136 de obiective muzeale, evenimente şi programe educative şi culturale din România, disponibile gratuit vizitatorilor din a doua parte a zilei de 31 august, până spre miezul nopţii.

Sâmbătă, vizitatorii sunt invitaţi să se conecteze cu atmosfera de sărbătoare a satelor şi comunelor României şi să descopere colecţii muzeale etnografice inedite, case memoriale, centre culturale săteşti, lăzi de zestre şi poduri spectaculoase din gospodăriilor ţărăneşti, muzee parohiale, şezători, arhive, ritualuri şi istorii fascinante, mori, chilii de zâne, mausolee, castele, biserici fortificate, trasee fabuloase de case albastre şi semne ale meşterilor zugravi, muzee ale învăţătorului, copiilor, mineritului, chihlimbarului sau ale viei şi vinului, servicii de pompieri, fierării şi multe alte surprize.

Judeţele cu cele mai numeroase reprezentări sunt Braşov (18 obiective), Iaşi (13 obiective), Satu Mare (12 obiective), Vrancea (8 obiective),  Maramureş şi Sibiu (6 obiective).

Ca şi la prima ediţie, Noaptea Muzeelor la Sate include o serie de proiecte punctuale de recuperare a patrimoniului uitat, de sporire a gradului de alfabetizare şi de expunere la cultură şi la patrimoniu a copiilor şi a tinerilor din comunităţile rurale. Este un demers de arheologie culturală, care, în fiecare ediţie, scoate la lumină valori inestimabile ale României puţin văzute, dar foarte valoroase.

Pentru ediţia în curs, a fost configurată o întreagă echipă de educatori culturali, care se va deplasa în localităţi din judeţele Neamţ, Vaslui şi Giurgiu pentru a derula o serie de programe educative demonstrative. Coordonatorul micro-proiectului este Iulia Iordan.

De asemenea, Asociaţia Centrul Memorial Cultural „Dr. Gh. Telea Bologa”, partener al Nopţii Muzeelor la Sate, intervine creativ şi pedagogic în comunităţile rurale din Noul Român, Arpaşu de Sus şi Arpaşu de Jos, din judeţul Sibiu.

Prin proiectul „Influenceri pentru satul meu”, copiii din aceste trei localităţi sunt antrenaţi în acţiuni de repertoriere, interpretare şi valorificare a patrimoniului cultural rural din Ţara Făgăraşului. Coordonatorul micro-proiectului este Cristina Ioana Dan.

Al treilea micro-proiect sub umbrela Nopţii Muzeelor la Sate 2024 constă într-o campanie de cotrobăit prin gospodăriile şi podurile caselor din judeţul Sălaj. Intenţia organizatorilor este de a scoate la iveală zestrea contemporană a satului românesc, obiecte tăinuite ce pot fi recuperate şi donate colecţiilor private din areal. Coordonatorul acestui micro-proiect este Patricia Toma.

Vestea Nopţii Muzeelor la Sate a fost dată şi de Compania Poşta Română, care a transmis prin reţeaua sa peste 20.000 de cărţi poştale–invitaţie în 10 judeţe, în cadrul campaniei pilot „Trimitem vorbă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează