G4Media.ro

Noi achitări în dosare DNA: Fratele unuia dintre denunțătorii Elenei Udrea scapă…

Noi achitări în dosare DNA: Fratele unuia dintre denunțătorii Elenei Udrea scapă cu ajutorul CCR / Fostul primar Cristian Poteraș, achitat pentru o mită de 250.000 de euro și 857.800 de dolari. Deciziile nu sunt definitive

Tribunalul Hunedoara i-a achitat pe fostul primar din Lupeni, Cornel Resmeriță, și pe omul de afaceri Miron Gărdean în dosarul în care au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz și instigare la abuz în serviciu, potrivit portalului instanței.

În acest caz, fostul primar din Lupeni a fost arestat preventiv pentru 3 luni.

Instanța a dispus achitarea pe motiv că ”fapta nu este prevăzută de legea penală” întrucât – de la momentul trimiterii în judecată, în aprilie 2016, și până acum – a apărut decizia CCR nr. 405 din iunie 2016 privind dezincriminarea abuzului în serviciu prin încălcarea de legislație secundară.

Fostul primar din Lupeni, Cornel Resmeriță, a fost acuzat că, în noiembrie 2011, a atribuit firmei frașilor Adrian și Miron Gărdean un contract de peste 2 milioane de euro, finanțat cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, condus pe atunci de Elena Udrea, pentru alimentarea cu energie electrică a stațiunii turistice Straja.

Contractul ar fi fost atribuit ”cu încălcarea atribuțiilor de serviciu”. Or, CCR a decis că doar încălcarea de legislație primară, precum legi sau ordonanțe de urgență, poate fi incriminată penal, nu și încălcarea de legislație secundară, precum atribuții de serviciu, chiar dacă s-a produs un prejudiciu substanțial cum este în cazul de față: de peste 2,5 milioane de lei.

Potrivit DNA, prețul lucrărilor de alimentare cu energie electrică a stațiunii Straja a fost supraevaluat cu peste 3,3 milioane de lei.

Deși cei doi inculpați cunoșteau din proiectul tehnic, întocmit anterior de o firmă specializată, că alimentarea cu energie electrică a stațiunii se poate realiza cu o sumă mai mică, aceștia au acceptat prețul propus de Termogaz Company fără a-l supune unei cenzuri reale. Cea mai mare parte a prețului, respectiv 8.100.000 lei, a fost achitată la data de 21 decembrie 2011, folosind fonduri alocate în regim de urgență de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului”, arătau procurorii DNA în rechizitoriul din aprilie 2016.

Miron Gărdean era patron al companiei Termogaz Company, alături de fratele lui, Adrian Gărdean. Acesta din urmă este unul dintre denunțătorii Elenei Udrea din dosarul Gala Bute.

Potrivit DNA, în 2010, ministrul Elena Udrea ar fi primit, prin intermediul consilierului ei personal Ştefan Lungu, aproape 700.000 de lei de la Adrian Gărdean, unul dintre patronii firmei Termogaz Company, ca să îi plătescă la timp lucrările de amenajare a unor pârtii de schi la Cavnic şi Borsec.

Mita s-ar fi dat pe 24 august şi 20 decembrie 2010, adică imediat după ce Guvernul din care făcea parte şi Udrea a tăiat salariile bugetarilor. Banii ar fi reprezentat 10 la sută din valoarea contractelor.

Adrian Gărdean era acuzat de dare de mită, însă pentru că a denunţat fapta a fost exonerat şi transformat în martor al acuzării. Gărdean a declarat în faţa instanţei că Ştefan Lungu i-a confirmat că Elena Udrea ştia de plata comisionului şi că banii erau pentru campania electorală a PDL.

În dosarul Gala Bute, Elena Udrea a primit 6 ani de detenție, a fugit din țară, însă a fost prinsă în Costa Rica. Ulterior, verdictul definitiv a fost anulat ca urmare a unei decizii CCR privind compunerea presupus nelegală a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte. Acum, procesul se rejudecă, însă este suspendat ca urmare a sesizării de către instanță a Curții de Justiție a UE: judecătorii vor să știe dacă aplică legislație UE sau decizia salvatoare pentru inculpați a CCR.

Într-un alt dosar, Tribunalul București a dispus achitarea pentru luare de mită a fostului primar din Sectorul 6, Cristian Poteraș, potrivit portalului instanței. Achitarea a fost dispusă pe motiv că ”fapta nu există” în condițiile în care procurorii au susținut că fostul edil ar fi primit mită 250.000 de euro și 857.800 de dolari de la patronul firmei Tettas după ce i-a atribuit contracte pentru construcția unor parcări supraterane.

În cursul anului 2009, inculpatul Poteraș Constantin Cristian, în aceeași calitate, a pretins de la inculpații Constantin Iulian și S.C. Tettas S.R.L. București un procent de 15% din contravaloarea plăților efectuate, în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la atribuirea unor contracte de achiziție publică către societatea menționată anterior și pentru efectuarea plăților pentru produsele furnizate și a primit de la aceștia, prin intermediul unei alte firme, suma de 857.800 USD”, arătau procurorii în rechizitoriul din decembrie 2018.

Dosarul a fost instrumentat de procurorul Marius Bulancea, cel care a instrumentat și dosarul Gala Bute, actual consilier al Laurei Codruța Kovesi la Parchetul European.

Într-un alt dosar al DNA, în 2015, fostul primar Cristian Poteraș a condamnat la 8 ani de detenție pentru corupție. El a fost eliberat condiționat din închisoare pe 2 iunie 2020. (Foto: Sorin Poteraș și Elena Udrea / Agerpres – Sorin Lupșa)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Petrov, el insusi un mare securist escroc, a constituit unul din grupurile infractionale organizate in Romania din decembrie 89 care perpetua si in zilele noastre. De esalonul 2 pcr si secu si progeniturile lor nu mai scapam nici in 2050!

  2. PD eii, PDL eii în toată splendoarea lor acum în PNL eu

  3. SINGURUL PROIECT AL „conducatorilor” PENTRU romania: „SA SCAPAM TOTI, SA RAMANEM CU TOT CE AM LUAT, SA NE FACEM LEGI SA NU PUTEM FI PEDEPSITI !”

  4. SINGURUL PROIECT AL „conducatorilor” PENTRU romania: „SA SCAPAM TOTI, SA RAMANEM CU TOT CE AM LUAT, SA NE FACEM LEGI SA NU PUTEM FI PEDEPSITI !”

    dorneanu ccr: 2 SALARII, 4 SPORURI, 3 PENSII (SAU 4?)

  5. Traiasca CCR !