G4Media.ro

Noi condiții de angajare în UE pentru lucrătorii cu înaltă calificare din…

Sursa foto: Pixabay

Noi condiții de angajare în UE pentru lucrătorii cu înaltă calificare din statele din afara Uniunii/ Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului au ajuns la un acord provizoriu privind îmbunătățirea sistemului „Cartea Albastră”

Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului UE au ajuns, marți, la un acord provizoriu în privința condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească persoanele cu înaltă calificare din afara Uniunii Europene pentru a se putea angaja în statele membre, modificând așa-numita Carte Albastră, permisul de lucru european.

Astfel, au fost convenite criterii mai flexibile de admitere în UE: un contract de muncă valabil sau o ofertă de muncă pe o durată de cel puțin șase luni.

În prezent, este necesară o ofertă de minimum 12 luni, precum și dovezi ale calificărilor lor superioare sau ale competențelor profesionale, precizează Comisia pentru libertăți civile, justișie și afaceri interne (LIBE).

În anumite cazuri, cum ar fi în domeniul IT, calificările pot fi înlocuite cu experiență profesională relevantă.

A fost modificat, de asemenea, pragul salarial pentru solicitanți, fiind redus la cel puțin 100%, dar nu mai mult de 160% din salariul mediu anual brut în statul membru de angajare. În prezent; cartea Albastră prevede un prag salarial de cel puțin 150%, fără limită superioară, mai precizează LIBE.

Deținătorii de Blue Card se vor putea muta mai ușor dintr-un stat membru în altul după o perioadă inițială de 12 luni în prima țară în care s-au angajat. Membrii familiilor vor beneficia de proceduri mai rapide de reunificare și acces pe piața muncii.

Negocierile privind noile criterii de admitere pe piața muncii în UE pentru persoanele cu înaltă calificare din state terțe au fost blocate mai bine de trei ani.

Raportorul Javier Moreno Sancez (grupul S&D) a spus că se încheie acum cei „cinci ani de muncă și trei ani de blocare a negocierilor de către statele membre”.

„Europa trebuie să sporească căile de migrație legală și să faciliteze sosirea lucrătorilor calificați care pot contribui la dezvoltarea Europei. Deținătorii Cărții albastre europene și membrii familiei lor vor avea drepturi suplimentare, inclusiv o mobilitate mai ușoară în interiorul UE”, a spus Javier Moreno Sancez.

Textul convenit de negociatori va ajunge pentru aprobare în Comisia LIBE, dar și la Consiliu.

Context

Revizuirea legislației privind migrația forței de muncă a fost propusă de Comisia Europeană în 2016 pentru a atrage persoane cu o înalta calificare profesională, în special în sectoare care se confruntă cu lipsa personalului calificat, și pentru a ajuta la atenuarea deficiențelor demografice, precum și a forței de muncă. Scopul a fost simplificarea procedurilor și a criteriilor de calificare, extinderea domeniului său de aplicare și consolidarea drepturilor deținătorilor de Blue Card european și ale familiilor acestora.

Directiva privind Cartea albastră este în vigoare de la sfârșitul anului 2011.

Potrivit informațiilor furnizate de Comisia Europeană, Germania acordă cele mai multe astfel de permise de muncă, „Blue Cards”: 26.995. Este urmată la mare distanță de Franța cu 1.523 de permise și de România, cu 408.

În ceea ce privește pragul salarial anual pentru persoanele cu înaltă calificare din statele din afara UE, în România este cel mai scăzut: 2.250 de euro.

În Olanda, aflată pe penultimul loc, pragul salarial este de 5.272 de euro, urmată de Bulgaria, cu 10.326 de euro. În Germania, pragul este de 53.000 de euro, cei mai mulți bani fiind oferiți în Luxembourg – 71.946 de euro, dar care a emis doar 262 de Blue cards.

Irlanda și Danemarca nu participă la acest sistem.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează