G4Media.ro

Noi descoperiri arată că femeile războinice amazoane din legendele grecești ar fi…

Sursa foto: Oxford University

Noi descoperiri arată că femeile războinice amazoane din legendele grecești ar fi putut exista cu adevărat

Săpăturile din mormintele din epoca bronzului au descoperit femei arcașe cu cicatrici de luptă, spune istoricul Bettany Hughes citată de The Guardian,

În legendele grecești, amazoanele erau femei războinice temute și formidabile care trăiau la marginea lumii cunoscute.

Săpăturile din mormintele dintr-o necropolă din epoca bronzului din Nakhchivan, în Azerbaidjan, au dezvăluit că femeile au fost îngropate cu arme precum vârfuri de săgeți ascuțite, un pumnal de bronz și un buzdugan, precum și cu bijuterii.

Arheologii au ajuns la concluzia că ar fi putut fi femei amazoane care au trăit acum 4.000 de ani. Aceste femei înfricoșătoare erau renumite pentru societatea lor lipsită de bărbați și pentru abilitățile lor pe câmpul de luptă, în special cu arcul și săgeata.

Istoricul Bettany Hughes a declarat pentru Observer: „Arată că există un adevăr în spatele miturilor și legendelor Greciei antice”.

Ea a spus că aceste dovezi sunt cu atât mai semnificative cu cât sunt legate de descoperirile anterioare. În 2019, în Rusia au fost găsite rămășițele a patru femei războinice îngropate cu vârfuri de săgeți și sulițe, iar în 2017, arheologii armeni au dezgropat rămășițele unei femei care părea să fi murit din cauza rănilor de luptă, deoarece un vârf de săgeată era îngropat în piciorul ei. La începutul anilor 1990, rămășițele unei femei îngropate cu un pumnal au fost găsite în apropierea graniței cu Kazahstanul.

Hughes a spus: „O civilizație nu este alcătuită dintr-un singur mormânt. Dacă vorbim despre o cultură care traversează Caucazul și Stepa, ceea ce au spus toți anticii, evident că ai nevoie de alte rămășițe”.

Unele dintre schelete dezvăluie faptul că femeile au folosit arcuri și săgeți pe scară largă, a observat Hughes: „Degetele lor sunt deformate pentru că foloseau foarte mult săgețile. Modificările la nivelul articulațiilor degetelor nu s-ar întâmpla doar din cauza vânătorii. Este vorba de o practică susținută și mare.

Ceea ce este foarte interesant este faptul că multe dintre dovezile osoase arată, de asemenea, dovezi clare ale unui timp susținut în șa. Pelvisul femeilor este practic deschis pentru că ele călăresc cai. Oasele [lor] sunt pur și simplu modelate de stilul lor de viață.”

Ea a precizat că bijuteriile includ coliere din cornalină: „Corniola este o piatră semiprețioasă. O vezi adesea când oamenii sunt mari preotese sau zeițe. Așadar, este un semn al femeilor cu statut – la fel ca și capetele de buzdugan”.

Descoperirile vor fi dezvăluite într-un nou serial de pe Channel 4 în aprilie, intitulat Comorile lumii lui Bettany Hughes. Unul dintre episoade, „Drumurile mătăsii și Caucazul”, se concentrează pe o parte a lumii care a fost martoră la fluxul și refluxul culturilor și civilizațiilor timp de secole și unde rutele comerciale au unit continentele Asia și Europa.

În documentar, ea spune despre descoperirile din Amazon: „Încet-încet, se obțin aceste mărturii strălucitoare care ies din pământ. Așa se întâmplă adesea cu cele mai bune povești”.

Ea vizitează satul de munte Khinalig din Caucazul Mare, cel mai înalt loc loc locuit din Europa. Este atât de îndepărtat încât „pare că este pierdut în timp”, spune ea, menționând că limba locală nu este vorbită nicăieri în altă parte.

Acolo a existat o așezare încă din epoca bronzului, iar unii dintre cei 2.000 de locuitori îi povestesc că, în vremuri străvechi, femeile lor se deghizau în bărbați cu eșarfe – povești transmise din generație în generație.

Ea a adus în discuție cu ei povești vechi despre amazoane: „Spuneau, „toate bunicile noastre au luptat. Bărbații erau toți plecați cu turmele. Femeile își acopereau întotdeauna fețele pentru a lupta’, ceea ce este exact ceea ce spuneau sursele antice, astfel încât oamenii nu știau dacă erau femei sau bărbați”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...