G4Media.ro

Noi descoperiri evidențiază dominația femeilor în Peru antic

Foto: captură Instagram.

Noi descoperiri evidențiază dominația femeilor în Peru antic

Arheologii au descoperit o sală a tronului și picturi murale detaliate care indică faptul că o femeie a condus probabil societatea Moche din Peru în urmă cu peste 1 300 de ani, scrie Deutsche Welle.

Un sit arheologic a scos la iveală noi dovezi că o matriarhă a condus cândva civilizația Moche de pe coasta de nord-vest a Peru.

Camera cu piloni descoperită în situl arheologic Panamarca conține un tron din piatră uzată și picturi murale elaborate care înfățișează o femeie puternică cu o coroană care primește vizitatori. Figura este împletită în continuare cu o semilună și creaturi marine.

Datând de peste 1.300 de ani, descoperirea ar putea indica faptul că în acest spațiu a locuit o femeie care era „posibil o conducătoare”, a declarat Jessica Ortiz Zevallos, director de cercetare pentru proiectul arheologic.

„O cameră a tronului pentru o regină nu a mai fost văzută până acum la Panamarca și nici în altă parte în Peru antic”, se arată într-o declarație din septembrie a echipei de pe șantier care anunță descoperirea, făcută în iulie.

Panamarca este cel mai sudic centru al societății Moche, care și-a stabilit reședința în văile de coastă din nordul Peru între aproximativ 350 și 850 d.Hr.

O societate matriarhală?

Descoperirea face ecou doamnei Cao, o femeie despre care se spune că ar fi condus Moche acum 1 700 de ani. Fața ei a fost reconstruită în 2017 prin imprimare 3D pe baza craniului unei mumii antice descoperite cu peste un deceniu înainte în Valea Chicama, descrisă ca fiind inima culturii Moche.

Doamna din Cao a fost descrisă de arheologi drept prima femeie guvernator cunoscută în Peru.

Această ultimă descoperire se adaugă dovezilor tot mai numeroase că femeile dețineau poziții de autoritate în societatea Moche, nu numai datorită reprezentărilor murale ale unei figuri asemănătoare unei regine, ci și datorită prezenței părului uman și a hainelor pe tronul de piatră.

„Panamarca continuă să ne surprindă”, a declarat Lisa Trever, profesor de istoria artei la Universitatea Columbia. „Nu numai pentru creativitatea neîncetată a pictorilor săi, ci și pentru că lucrările lor ne răstoarnă așteptările cu privire la rolurile de gen în lumea antică Moche.”

Picturile murale detaliate oferă noi perspective culturale

Situl Panamarca, unde camera tronului a fost descoperită în iulie, este cunoscut pentru picturile sale murale colorate.

O cameră adiacentă cu vedere spre o piață a fost supranumită Camera șerpilor împletiți datorită unei picturi murale reprezentând o figură cu picioarele împletite cu șerpi. Numeroase alte picturi murale din cameră înfățișează războinici și un monstru care urmărește un om.

„Totul este pictat și fin decorat cu scene și personaje mitologice”, a declarat arheologul Jose Ochatoma pentru Reuters despre camera pe care a comparat-o cu Capela Sixtină de la Vatican, cu frescele sale biblice pictate de artistul italian Michelangelo.

Picturile murale „au surprins scene aparținând ideologiei Moche”, a declarat Ochatoma, și sunt o perspectivă rară asupra culturii din regiunea de coastă înainte de cucerirea spaniolă a Americii de Sud.

„Descoperim o iconografie care nu a mai fost văzută până acum în lumea prehispanică”, a spus Ochatoma.
După declinul civilizației Moche, imperiul Inca s-a ridicat ulterior în zonele muntoase din aceeași regiune.

Picturile murale din Panamarca nu sunt în prezent accesibile turiștilor din cauza fragilității lor.

„Acoperim săpăturile pentru a asigura conservarea pe termen lung a acestui important patrimoniu cultural”, a declarat Ochatoma.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.