Noi detalii despre misteriosul avion care a survolat mai multe state NATO, inclusiv România: Discuțiile fostului proprietar cu o persoană care a inspectat aeronava s-au purtat în limba rusă
Misteriosul avion bimotor de tip Beechcraft care a decolat miercuri din Lituania pentru a survola spațiul aerian al Ungariei, României și Serbiei, înainte de a ateriza în Bulgaria, a fost vândut unei „organizații”, afirmă fostul proprietar al aeronavei, care precizează că a discutat cu o persoană venită să inspecteze avionul în limba rusă, potrivit site-ului radiodifuzorului național lituanian.
Aeronava a fost vândută săptămâna trecută de Bronius Zaronskis, un pilot și director al Nida Air Park. Potrivit acestuia, avionul a fost cumpărat de cetățeni străini. Trei bărbați au venit să inspecteze aeronava.
„Ei nu erau lituanieni. Nu pot spune din ce țară erau, poate ucraineni, poate români sau bulgari. Un bărbat și cu mine am comunicat între noi în limba rusă. […] Nu știu numele acestor bărbați. Nu m-a interesat”, a declarat Zaronskis pentru LRT.lt.
Potrivit acestuia, avionul a fost cumpărat de o „organizație”.
„L-am vândut și mi-am luat rămas bun de la acel avion. Am încercat să îl vând timp de mulți ani. Nu aveam unde să îl pun, așa că mă bucur că l-au cumpărat. […] Nu-mi amintesc ce organizație l-a cumpărat. Era scris într-o limbă străină”, a declarat Zaronskis.
Avionul a fost depozitat pe aeroportul din Panevėžys. Probabil că a decolat miercuri de pe acest aeroport, potrivit lui Zaronskis.
„Au venit la Panevėžys săptămâna trecută, iar noi am verificat avionul timp de câteva zile, rezolvând actele”, a mai spus pilotul.
Avionul a decolat miercuri din Lituania și a intrat ilegal în spațiul aerian al mai multor țări. Avionul a fost găsit ulterior în Bulgaria, dar fără echipaj.
Aeronava care a decolat din Lituania a survolat Ungaria, a survolat pentru scurt timp Serbia și România, iar miercuri, la ora 19:09, a intrat în spațiul aerian al Bulgariei, a precizat ministrul bulgar al apărării într-un comunicat.
Aeronava cu doi pasageri nu avea un plan de zbor aprobat, iar transponderele sale erau dezactivate. Pilotul nu a răspuns la solicitările radio și la semnalele vizuale, a adăugat Ministerul român al Apărării.
Două avioane de vânătoare Gripen ungare, două avioane de vânătoare F-16 americane și două avioane de vânătoare F-16 românești au interceptat aeronava și au escortat-o până când a intrat în spațiul aerian al Bulgariei.
Forțele aeriene bulgare nu au mobilizat imediat avioanele de vânătoare, deoarece „avionul nu a fost considerat în niciun moment o amenințare”, a declarat ministrul Apărării din această țară, Dragomir Zakov.
El a adăugat că avionul zbura la o altitudine și o viteză foarte mici, ceea ce ar fi făcut dificilă interceptarea sa de către avioanele de vânătoare.
Avionul se oprise pentru realimentare în Vidin, un oraș din nord-vestul Bulgariei. Ulterior, oficialii au găsit aeronava pe un vechi aerodrom din apropierea orașului bulgar Târgoviște din estul țării.
Ministrul bulgar de interne Boiko Rashkov a declarat reporterilor că motorul avionului era încă cald când a fost găsit. Cu toate acestea, membrii echipajului nu au fost găsiți iar locul unde se află aceștia este încă necunoscut.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii