G4Media.ro

Noi elemente de siguranţă în Registrul naţional automatizat privind persoanele care au…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Noi elemente de siguranţă în Registrul naţional automatizat privind persoanele care au comis infracţiuni sexuale au fost adoptate de Senat

Plenul Senatului a adoptat, luni, o iniţiativă legislativă semnată de parlamentari USR, PNL, PSD şi UDMR, prin care au fost incluse noi elemente de siguranţă în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, transmite Agerpres.

Propunerea legislativă are ca obiect completarea Legii nr. 118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit Expunerii de motive, prin intervenţiile legislative preconizate, iniţiatorii îşi propun să reglementeze „în mod clar consecinţele juridice ale înregistrării unei persoane în Registru, precum şi procedurile de informare a angajatorilor entităţi publice sau private, tocmai în scopul protejării persoanelor vulnerabile de persoanele condamnate definitiv pentru infracţiuni sexuale”.

Potrivit proiectului de act normativ, noile elemente de siguranţă prevăd obligativitatea ca cei înscrişi în Registrul infractorilor sexuali să notifice periodic autorităţile privind locul de muncă şi nu doar date generale despre situaţia lor; structurile specializate din Poliţie trebuie să anunţe imediat angajatorii din sistemul de învăţământ, sănătate sau protecţie socială, precum şi orice instituţie a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane.

O altă prevedere stipulează că raporturile de muncă sau voluntariat încetează imediat în momentul înscrierii în Registru dacă persoana respectivă lucrează în domenii care presupun contacte cu copii sau cu persoane vulnerabile.

„Este nevoie să facem acest Registru clar, funcţional şi ferm, ca să nu ne mai trezim cu profesori sau cu medici care au în trecutul lor astfel de fapte penale de natură sexuală. Riscul de recidivă la infracţiunile sexuale este foarte mare, de aceea, prin această nouă propunere legislativă, îi oprim pe cei care au comis astfel de infracţiuni să mai lucreze în şcoli, spitale sau cu persoane aflate în centre de îngrijire, în domenii sensibile. Este un gest întârziat, dar absolut necesar. Legea, în forma actuală, lasă loc pentru noi tragedii”, a afirmat, anterior, senatorul USR Ştefan Pălărie, iniţiator al propunerii legislative.

Iniţiativa legislativă este menită să prevină situaţii în care astfel de persoane continuau să lucreze fără să fie verificate.

„Certificatul de integritate comportamentală era cerut doar pentru cei care se angajau acum, în prezent, fără să fie făcute verificări faţă de cei angajaţi deja. Am avut cazuri de profesori sau personal medical care lucrau de zeci de ani, fără să ştie nimeni că au fost înscrişi în Registru. Acum vor fi obligaţi să anunţe periodic locul de muncă sau contractul de voluntariat, iar structurile specializate din Poliţie vor fi obligate să informeze angajatorul, iar acesta va fi obligat la rândul său să înceteze imediat raporturile de muncă”, a adăugat Pălărie.

Propunerea legislativă va fi dezbătută şi supusă votului plenului Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional în acest caz. AGERPRES /(A-AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...