G4Media.ro

BREAKING Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

BREAKING Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit / Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo / Guvernul a adoptat OUG cu creșterea de 1.000 de lei brut pentru profesori, respinsă de sindicate

Update Ora 13.37: „De marți încolo colegii noștri vor continua acțiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, anunță Marius Nistor.

Marius Nistor a mai declarat: Ne-au chemat să ne anunțe că a fost adoptată OUG. Nu există niciun element de noutate, iar mai departe încă se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea lege.

Soluția trebuie să fie cea dorită de colegii mei.

Simion Hăncescu: Oamenii sunt cei care sunt suverani, oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu.

Până în acest moment oamenii au spus că nu e acceptat ca grila să se aprobe în 3 ani de zile.

Oamenii au semnat pentru asumarea unei greve, ei decid dacă cedează sau nu.

Update Ora 13.30: Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care cresc salariile cu 1.000 de lei brut pentru personalul didactic din învățământ și cu 400 de lei pentru personalul nedidactic.

Declarații la Guvern:

Dan Cărbunaru:

Astăzi putem să vă anunță că negocierile au luat sfârșit. Din dispoziția premierului, începând de astăzi ministrul Muncii va intensifica discuțiile pe grila din legea salarizării, iar ministra Deca va continua discuțiile pentru contractul colectiv de muncă.

Greva s-a încheiat? Negocierile s-au încheiat, acesta e mesajul pe care îl transmitem public.

Ligia Deca:

Ne dorim ca după aceste libere să revenim cu toții la școală.

Am auzit vocea tuturor și demersurile Guvernului sunt o dovadă în acest sens.

Mai avem multe de făcut pentru a ajunge să avem acel sistem educațional pe care ni-l dorim.

Prin actul adoptat astăzi reușim să acoperim solicitările.

Impactul bugetar al OUG este de 2,16 miliarde de lei

Care e sensul adoptării OUG? Având în vedere că actele normative răspund cererilor, e momentul ca toți să prioritizăm copiii și încheierea anului școlar. Această soluție găsită împreună de guvern și sindicate răspunde și nevoii de echitate în sistem. Sunt creșteri importante. Azi e ziua copiilor, trebuie să ne gândim toți la interesul lor.

Am făcut apel la întoarcerea în clase. Ne-au spus că vor duce către membrii de sindicat textul OUG și se vor întoarce cu răspunsul cadrelor didactice.

Luați în calcul să atacați în instanță greva? Guvernul României a preferat dialogul. Nu am procedat în acest sens și nu intenționăm să mergem în această direcție.

Ați cerut suspendarea grevei pe perioada examenelor? Chiar azi am solicitat să ne întoarcem în clase. Răspunsul a fost că se întorc marți cu un răspuns.

Marius Budăi:

Marți urmează ca fiecare unitate de învățământ să analizeze marți și să ia o decizie. Nu ne întoarcem la negocieri.

E momentul ca inclusiv dvs. presa să lăsăm ca până marți să lăsăm cadrele didactice să se pronunțe și să nu ne antepronunțăm că resping sau nu resping.

Dan Cărbunaru:

Guvernul este deschis la dialog. Acțiunile viitoare miniștrii Budăi, Deca trebuie să le deruleze în continuare.

Când am vorbit că negocierile s-au încheiat m-am referit la faptul că guvernul deja a adoptat ceea ce sindicatele au pus pe masă ca solicitări.

Ligia Deca:

Un profesor cu studii superioare debutant are acum fără niciun spor 2.376 lei net și ar ajunge, prin OUG adoptată, la 2.956 lei net.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, experiență între 5 și 10 ani, va primi de la salariul actual, fără niciun fel de spor, la 2.713 lei va primi 3.365 lei net.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime va trece de la 3.985 lei la 4.707 lei net.

Sporul de dirigenție se aplică la 70% din cadrele didactice, mulți au plata cu ora. Dacă e să vorbim pe venituri, e o altă discuție.

Update Ora 13.27: În scurt timp vor face declarații ministra Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat Guvernul.

G4Media.ro va transmite live declarațiile.

Update Ora 12.56: Liderul sindical Marius Nistor a declarat pentru Edupedu.ro că mesajul cu privire la ordonanța de urgență a fost dat de profesori miercuri, prin refuz.

„Am fost chemat la o întâlnire cu primul ministru și urmează să vedem ce anume dorește să ne comunice. Nu am de unde să știu care va fi mesajul său. Toate informațiile vor fi transmise colegilor noștri din teritoriu. Ieri am avut ședințe cu lideri din țară și din București, pentru a stabili care este limita minimă de negociere cu Guvernul României, iar mesajul rezultat este categoric: grila de slarizare stabilită cu Ministerul Educației să fie aplicată în integralitate din această lună.

Acesta este mesajul colegilor mei, voi ține în permanență aproape de ei, au întotdeauna dreptate și, drept urmare, sub această limită nu avem ce discuta”, a delcarat pentru Edupedu.ro președintele Federației Sindicale din Educație (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Întrebat dacă acțiunea în forță a Guvernului Ciucă de a aproba prin OUG majorările salariale respinse de profesori va duce la renunțarea la grevă, Marius Nistor a răspuns: „Colegii mei sunt cei care vor hotărî mai departe cum vor proceda. Ei au semnat pentru intrarea în această acțiune de protest, ei sunt singurii în măsură să renunțe la această formă de protest”.

Update Ora 12.49: „Marți e grevă, cum alte date eu nu am până la această oră. Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează”, a declarat liderul sindical Simion Hăncescu, la intrarea la negocierile de la Guvern.

Update Ora 12.40: Consiliul Legislativ desființează proiectul de Ordonanță de Urgență prin care Guvernul îi forțează pe profesori să accepte majorări salariale cu 585 de lei net, constatând că OUG-ul Guvernului Ciucă este neconstituțional.

Update Ora 12.04: Declarațiile premierului Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern:

Dați-mi voie să încep prin a ura La mulți ani tuturor copiilor, să le doresc sănătate, bucurii și să crească mari într-o lume mai bună. Noi, adulții, avem datoria față de cei pe care i-am adus pe lume să ne asigurăm că prin ceea ce facem noi le vom oferi tot ce au nevoie.

În calitate de premier, calitate temporară, dar și ca părinte și bunic știu cât de important este pentru copii să fie protejați și încurajați să evolueze.

Educația e singura cale prin care copiii noștri pot să evolueze în viață, într-o societate care cu adevărat recunoaște rolul învățării.

Fără școală, evoluția nu poate fi posibilă.

Astăzi, autorități, părinți, dascăli suntem datori să facem în așa fel încât să le recunoaștem dreptul la educație și să beneficieze de tot ceea ce înseamnă dreptul la școală. Am convingerea că în urma acestor aproape 2 săptămâni în care ne-am întâlnit cu liderii de sindicat, ai părinților, ai copiilor, am înțeles cu toții că avem nevoie să recunoaștem rolul esențial al educației.

De aceea am exprimat și exprimăm în continuare deschiderea pentru dialog.

Am convocat această ședință excepțională de Guvern pentru că am apreciat că e absolut necesar să facem în așa fel încât să remediem tot ce s-a întâmplat în acești 30 de ani în care s-au acumulat nedreptăți și inechități în sistemul educațional.

E dreptul tuturor celor care zi își desfășoară activitatea în sistemul educațional, iar rolul nostru este ca împreună cu ei să adoptăm decizii.

Nu ne putem asigura că printr-o singură decizie aceste probleme vor putea fi rezolvate.

OUG de azi schimbă radical modul de salarizare în educație pentru că am considerat că este necesar ca noi toți să înțelegem rolul și menirea pe care o au dascălii și întreg sistemul în identificarea soluțiilor și asigurarea unui sistem educațional așa cum îl dorim toți.

Majorările salariale beneficiază astăzi de garanția coaliției de guvernare. Ne-am asumat cu toții prioritizarea educației în programul de guvernare, fiind conștienți de faptul că România va avea viitor doar printr-un sistem de educație care să beneficieze de reformele necesare.

Întregul personal din sistemul de educație, aproximativ 330.000 de oameni, vor beneficia de o nouă grilă de salariazare, vor fi primii beneficiari ai noii grile de salarizare. Din perspectiva noastră este garanția că discutăm cu un proces ireversibil care va fi consolidat cu un dialog cu întreg mediul asociativ și prin măsurile la nivelul Ministerului Educației și guvernului.

Apreciem că este momentul să recunoaștem că azi România nu-și mai poate permite să țină dascălii și elevii departe de școală. Sunt momente importante pentru elevii de clasa a 8-a, pentru tinerii care trebuie să intre în Bacalaureat, astfel încât să intrăm în normalitate.

Sunt convins că prin decizia de azi și întâlnirile de azi cu sindicatele din educație vom reuși să redăm împreună speranța unui viitor mai bun pentru copiii noștri.

Update Ora 12.04: Se așteaptă începerea ședinței de Guvern anunțată pentru ora 12.00. pe ordinea de zi se află ordonanța de urgență cu creșterile propuse de Executiv pentru angajații din învățământ, dar respinse de aceștia, care solicită majorări mai mari.

Știrea inițială: Noi negocieri între premierul Nicolae Ciucă și liderii sindicatelor din educație vor avea loc joi, de la ora 12.30, imediat după ședința de Guvern pentru aprobarea OUG cu creșterile promise pentru profesori, dar respinse de aceștia.

În ședința de joi, Guvernul va emite o ordonanță de urgență care va prevede o creștere de 1000 de lei brut, lunar, pentru cadrele didactice, și câte 400 de lei brut pentru cele nedidactice, iar salariul unui profesor debutant va crește până la 4000 de lei în următorii trei ani, conform declarațiilor făcute miercuri de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Ședința de Guvern este programată la ora 12.00, iar întâlnirea cu sindicatele la ora 12.30, potrivit programului oficial al premierului anunțat de Biroul de presă al Guvernului.

Profesorii și angajații din educației au respins oferta propusă la Guvern, au transmis sindicaliștii miercuri seară, după a doua întâlnire în aceeași zi cu reprezentanții Executivului.

Sindicaliștii au transmis că oferta guvernanților a ajuns în teritoriu, dar ea a fost respinsă categoric de profesori pentru că aceștia nu sunt de acord cu eșalonarea creșterii pe trei ani și cu o creștere de 1000 de lei brut de la 1 iunie:

”Cum la medici s-a putut dintr-o singură tranșă, trebuie să se poată și la profesori. Profesorii au cerut dublarea sumei, vor o creștere de 2000 de lei brut, nu 1000 de lei brut. Greva continuă”, au transmis doi dintre cei trei lideri de sindicate, miercuri seară.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. f bine,cum au bani de sinecuri,bani pt speciali sa puna bani si pt profesori dupa care sa
    impoziteze meditatiile

  2. vrei, nu vrei, Leano, dezbraca-te ca …
    e incredibila nesimtirea guvernantilor.
    inteleg ca maciuca nu poate gandi mai mult, dar chiar nu e nimeni cu tiglele pe casa pe acolo?

  3. atitudine de violator cu pensie speciala. un dinca cu maciuca.

  4. Refuză, ok, să stea în grevă până la calendele grecești!
    Dar să dea socoteală părinților pentru ratarea carierelor copiilor din cauza amânării examenelor!

    • si, dai tu socoteala profesorilor pentru facturile neplatite, pentru vietile pierdute si sacrificate ca sa iti educe tie copiii?
      cand i-au educat si i-au pazit sa nu isi bage droguri in creieri, ii luai de buni. acum ca au nevoie de bani si tipa dupa ei si nu mai au incredere in acesti mincinosi de guvernanti, ii injuri in cinci secunde.
      asa cum copiii tai au dreptul sa fie educati, si cei care ii educa au dreptul sa traiasca decent.
      si stai linisit ca nu isi rateaza cariera. daca au invatat ceva, mai e oricand si la anul.

    • Nu, să dea EI socoteală pentru meditații fără număr, lipsa de randament la clasă și numărul de analfabeti funcțional pe care îl livrează!
      UNUL nu protestează pentru schimbarea programei MAI ALES PENTRU ELIMINAREA MATERIILOR INUTILE!

    • @ViziteazaFaraSens
      Ce treaba are s cu p? Una-i una si alta-i alta. Nu te vad iesind in strada pentru asta. Te asigur ca nu exista profesor integru si decent care sa te contrazica, ba chiar te asigur ca majoritatea te vor sprijini.
      Cine te opreste sa iesi in strada sau sa dai in judecata guvernul si ministerul educatiei pentru capusare, incompetenta, si leprele care sunt intretinute acolo si printre profesori?
      Impoziteaza, nene, cu 50% meditatiile, baga-i la parnaie pe aia de mediteaza ilegal si/sau pe proprii elevi, fa 20 de testari de competenta pe an si cere standarde de Harvard.
      Dar, ce treaba are asta cu salariile de mizerie si cu asa-zisul sacrificat pentru binele plodului tau? Cat sa se mai sacrifice profesorii ca sa ai tu babysitter si sa nu isi traga creierii pe nas odrasla ta?

    • Remind me: ți-a pus cineva pistol la tâmplă să te faci profesor?
      Nu Bobiță, AI LUAT O DECIZIE ÎN DEPLINĂ CUNOȘTINȚĂ DE CAUZĂ! Nu-ți mai place, e loc destul la spații verzi, aduc firmele nepalezi pe bandă rulantă! Eu aș da o lege cât se poate de simplă: vă acord jumătate din ce ați cerut acum și jumătate în șase luni, ÎNCEPÂND DIN SEPTEMBRIE, după evaluarea elevilor. Ce note au avut până în aprilie 2023 la începutul grevei versus ce note au în aprilie 2024. Eventual un test de cunoștințe independent, ca să nu vă evaluați între voi. Se constată o creștere a nivelului, bun, primești restul de bani. Nu? Dai înapoi ce ai primit acum, nu ți-ai făcut datoria de dascăl!

    • @ViziteazaDarNuStiu

      „Bobita”? Prietene, nu ai tu ani de viata cati ani de carte am eu. Meserii (adica, calificari) si joburi aferente, in momentul asta, am trei. Castig cat vreau si fac ce vreau. Doar ca m-am saturat de ametiti ca tine , plin de ura si ignoranti.
      Nu sunt profesor, desi sunt formator si instructor. Dar diferentele nu ti le pot explica, pentru ca n-am loc aici si nu cred ca ai pricepe oricum.
      Tu esti cel care are o problema. Una de bun simt.

    • @ViziteazaPeBobita
      Iar problema ta, ca sa continui, este urmatoarea: n-ai bunul simt ca sa respecti o problema reala pe care o au zeci de mii de oameni.
      ca sa nu mai vorbim ca la capitolul empatie esti zero cu fundita.

    • GPS_Formator: până una alta ăștia 50.000 trăiesc PE BANII MEI! Așa că, citând din clasici: „Ciocu’ mic!”
      La ce „rezultate” au ar trebui să vină cu bani de acasă!

  5. Averi pt. speciali, praf in ochi pt. profesori. Guvern de cacao.

  6. Am un deja-vu: Ceaușescu la tribună, îi zice Lenuța din spate: „mai dă-le una de 100 , mai Nicule”. Restul fiind istorie.

  7. dupa atatia ani de dispret si batjocora, e de mirare ca profesorii nu mai vor sa se sacrifice inca o data pentru binele altora?

  8. Pentru cei care nu au făcut nimic toată viața și care au ieșit la pensie în floarea vârstei se poate da și ceea ce nu merita, pensii scoase din burtă. Statul român continuă să umilească proprii cetățeni, nu ești din sistem, nu meriți!
    Societatea trebuie să dea dovadă de solidaritate și să mai răstoarne încă odată sistemul, de data asta pe bune!

  9. Și mai interesant este comportamentul presei(o bună parte) și al partidelor de opoziție, care ar avea o ocazie să pună în dificultate alianța pentru apărarea intereselor secu ricilor. Singurul partid care îndeamnă la miscări de solidaritate cu profesorii, este paradoxal partidul catalogat unanim ca fiind paria:AUR.

    • corect. dar am dubii ca AUR o face cu bune intentii, ci, mai degraba, pentru ca stiu sa se suie pe o miscare de protest.
      restul, gen USR, sunt prea domnisoare si prea lipsite de 00

    • Sa ne amintim ca AUR sunt cei care au spart primul protest al profesorilor. Ala de au vrut sa-l faca la parlament iar membrii AUR i-au asteptat in fata parlamentului si s-au luat la tranta cu jandarmii, vezi doamne in semn de solidaritate. Profesorii au trebuit sa renunte la protest in ziua aia. USR au protestat cu pancardele profesorilor in parlament. AUR au luat niste pancarde de la ei si s-au dus sa sparga usa de la biroul lu Ciolacu desi toata tara stia ca Ciolacu e la guvern. Poti sa-mi spui inca o data cum ajuta AUR pe profesori?

    • Fals, USR a susținut protestele chiar în Parlament. Se poate vedea și pe facebookul lor

  10. Poate cel mai incompetent guvern din ultimii ani , doar pe ciolan , nimic pentru cetateni , totul pentru ei.

  11. Continuă greva pana pe 16 iunie când se vor întoarce la catedra pentru a sărbători vacanta de vară. Meditațiile nu au întrat în grevă deși examenele se amână.

  12. Profesorii si nu numai , merita un salariu mai bun . Facturi mari, scumpiri si salarii de nimic . Profesorii sunt cei care ajuta si formeaza oameni pentru meserii . Merita mai mult !!!! Examenele se vor da , chiar si cu intarziere , dar profesorii merita mai mult .

    • meserii? profesorii sunt formatori. DA. Dar bu trebuie sa fii geniu sau sa cunosti multa materie ca sa poti fi profesor. trebuie sa stii cum ii arati copilului sa caute si sa lege/prelucreze infoematia. fara indoiala ca ar merita mai mult decat un sofer de CJ, dar oare isi justifica salariul in conditiile in care trebuie mult mai mult decat salarii? ROI (return our investement) acest procent scade cand marim salarii si copilul nu este capabil sa se angajeze undeva (12 clase sau facultate). Nu ar trebui si niste standarde bine definite si examene pentru profesorii din buget la fel ca si la cei din privat? vor fi probleme pana iese pcr din sistem. Dar se pare ca la noi numai intra in sistem si nu mai ies. Cum ii va plati ultimul privat pe cei din sistem? in functie sau pensionari?

  13. Facturi mari, scumpiri si salarii de nimic .