G4Media.ro

Noi proiecte pentru autonomia Ținutului Secuiesc și autonomia culturală a comunității maghiare,…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Noi proiecte pentru autonomia Ținutului Secuiesc și autonomia culturală a comunității maghiare, depuse de UDMR în Parlament / Ciolacu le-a cerut deputaților să respingă de urgență „inițiativele toxice” / SURSE Parlamentarii mobilizați pentru a vota săptămâna viitoare

Deputații UDMR Zakarias Zoltan și Kulcsar Terza Joszef Gyorgy au depus, miercuri, la Parlament două proiecte legislative privind autonomia Ținutului Secuiesc, respectiv autonomia culturală a comunității maghiare din România. Premierul Marcel Ciolacu a transmis deja printr-un mesaj public că le cere deputaților să respingă de urgență „inițiativele toxice”. Potrivit surselor G4Media, parlamentarii au primit mesaj de la Secretariatul General al Guvernului să fie pe fază, în eventualitatea convocării unui plen al Camerei Deputaților, în format hibrid, între Crăciun și Revelion, în scopul adoptării unor noi modificări legislative.

Sursele G4Media informează că se încearcă însă și introducerea de noi modificări legislative controversate.

Potrivit proiectului privina autonomia Ținutului Secuiesc depus de cei doi deputați UDMR, „locuitorii Ținutului Secuiesc se constituie în comunitate autonomă”.

„Autonomia comunității reprezintă dreptul și capacitatea efectivă a colectivității majoritare autohtone a ținutului istorice de a dispune de prerogativele de autoadministrare și de unele prerogative de ordin statal, în scopul preluării sub propira ei responsabilitate și în interesul întregii colectivități o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarității”, se arată în proiect.

„Ținutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României”

„Teritoriul regiunii autonome cuprinde actualele județe Covasna și Harghita, precum și scaunul istoric Mureș (Marosszek) care aparține județului Mureș”

„Autonomia regională se exercită de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat”

„Autonomia Ținutul Secuiesc se referă la toți cetățenii români cu domiciliul stabil într-una din localitățile Ținutului Secuiesc”

„În Ținutul Secuiesc limba maghiară are același statut ca și limba oficială a statului”

„Statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc se poate desființa numai prin referendum organizat în Ținutul Secuiesc”.

„Președintele Ținutului Secuiesc este ales de către cetățenii Ținutului Secuiesc prin alegeri libere și generale, prin vot direct și secret pentru o perioadă de 4 ani”

În ceea ce privește proiectul privind autonomia culturală a comunității maghiare din România, acesta prevede că în localitățile cu etnici maghiari în proporție de cel puțin 10%, limba maternă are același statut cu limba oficială a statului. Acesta prevede că „autoritatea autoguvernării culturale naționale a comunității maghiare” are atribuții în domeniul învățământului, cultură, religie, simboluri naționale, reglementări ale administrației locale.

Reacția premierului Marcel Ciolacu:

„Am propus președintelui Camerei Deputaților să ia măsuri rapide astfel încât inițiativele toxice ale unor afiliați ai grupului UDMR să fie respinse de urgență la nivel legislativ.

Astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ținutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic.

Această discuție care apare odată la ceva timp nu își are rostul”, a scrie premierul pe pagina sa de Facebook.

Context. Cele două proiecte au fost depuse miercuri, la Biroul Permanent al Camerei Deputaților, care, conform procedurii, urmează să le distribuie comisiilor de specialitate care să le dezbată și să adopte un raport ce merge apoi în plen pentru dezbatere și vot.

Marcel Ciolacu vrea ca acest proces să fie parcurs rapid, astfel încât proiectele să primească vot de respingere în plenul Camerei Deputaților chiar săptămâna viitoare. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care deputații au fost avertizați să fie pe fază pentru eventualitatea convocării unui plen al Camerei Deputaților, în format hibrid, între Crăciun și Revelion, potrivit surselor G4Media.

Sursele G4Media informează că se încearcă însă și introducerea de noi modificări legislative controversate într-un moment când parlamentarii stau relaxați acasă cu familiile lor, exact cum s-a întâmplat marți seara – când s-a profitat de agitația și scandalul din Parlament pentru adoptarea unei legi care aparent ar lupta cu evaziunea fiscală. În realitate, pe ultima sută de metri la această lege au fost aduse mai multe amendamente care fac ca legea să aibă efect contrar, respectiv aruncă în aer tocmai dosarele de evaziune fiscală și îi scapă pe marii evazioniști.

Proiectul privind autonomia Ținutul Secuiesc

Proiectul privind autonomia culturală a comunității maghiare din România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mă scuzați pt acest comentariu: dar f.. de unguri.