Noi reguli la vânzarea terenurilor agricole vor intra in vigoare pe 13 octombrie/ De ce protestează productătorii de energie regenerabilă
RWEA și PATRES au avertizat că normele care vor intra în vigoare pe 13 octombrie vor face aproape imposibilă dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă pe terenurile din apropierea orașelor. România a introdus o serie de categorii de indivizi și entități care vor avea prioritate la cumpărarea terenurilor agricole, care nu vor putea fi reconvertite, scrie Balkan Green Energy News, preluată de Rador.
Președintele român Klaus Iohannis a promulgat un pachet legislativ care restricționează condițiile tranzacțiilor cu terenuri agricole în apropierea zonelor propice construcțiilor. În urma unui vot al parlamentului din iunie, finalizând o procedură de trei ani, Asociația Română a Energiei Eoliene (RWEA) și Organizația Angajatorilor a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) au făcut un efort de ultim moment pentru a-l convinge să returneze amendamentele parlamentului pentru reevaluare.
Utilizarea fondurilor UE periclitată
Cum legea stipulează că destinația terenurilor nu poate fi schimbată, firmele de energie verde afirmă că va fi aproape imposibil să se mai investească în noi capacități de producție. Ele spun că le pune în imposibilitatea de a achiziționa ori obține legal terenuri în preajma orașelor, periclitându-se astfel absorbția unor fonduri UE totalizând peste 10 miliarde de euro. Legea va intra în vigoare pe 13 octombrie.
Coproprietarii, soții și rudele vor avea prioritate la cumpărare. Investitorii în proiecte agricole de pe terenul respectiv scos la vânzare sunt clasați pe locul doi, urmați de proprietarii și arendașii terenurilor agricole învecinate. Mai mult chiar, agricultorii cu vârste mai mici de 40 de ani, Academia de Științe Agricole și Forestiere și entitățile de cercetare care dețin terenuri în apropiere au cu toții drept de preempțiune.
Indivizii cu domiciliul în zonă și statul român sunt ultimii la rând printre cei care pot cumpăra o proprietate înainte de a fi scoasă la vânzare pe piața liberă. În acest ultim caz, prioritate au investitorii activi de cel puțin cinci ani, mai cu seamă cei din domeniul agricol.
Dacă terenul este revândut într-un interval mai mic de opt ani, cumpărătorul va trebui să achite o taxă de 80% din diferența de preț. Noile reguli afectează și privatizarea companiilor care controlează terenuri agricole, iar România va înființa o Agenție a Proprietății de Stat.
Pe consumatori îi așteaptă posibile creșteri ale prețului energiei
RWEA și PATRES au explicat că guvernul riscă să violeze obiectivele UE din sfera energiei regenerabile. Însă Curtea Constituțională a respins o plângere depusă de opoziție.
Producătorii de energie verde au avertizat în privința impactului asupra securității energetice, competitivității și încrederii investitorilor. Ei susțin că decizia poate duce la o creștere a prețurilor energiei pentru consumatori, într-un moment în care România e importator net de energie.
România și-a fixat o țintă de 30,7% până în 2030 în privința ponderii energiei regenerabile în consumul total, au subliniat asociațiile, precizând că acest lucru presupune instalarea de noi capacități totalizând peste 7 GW.
RWEA reprezintă operatori de ferme eoliene totalizând 3 GW, comparativ cu capacitatea instalată de 1,8 GW controlată de membrii PATRES.
Sursa: Balkangreenenergynews.ro/ Rador/ Traducere: Andrei Suba
Sursa Foto: Unsplash
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii