G4Media.ro

Noi reguli la vânzarea terenurilor agricole vor intra in vigoare pe 13…

Sursa: Unsplash

Noi reguli la vânzarea terenurilor agricole vor intra in vigoare pe 13 octombrie/ De ce protestează productătorii de energie regenerabilă

RWEA și PATRES au avertizat că normele care vor intra în vigoare pe 13 octombrie vor face aproape imposibilă dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă pe terenurile din apropierea orașelor. România a introdus o serie de categorii de indivizi și entități care vor avea prioritate la cumpărarea terenurilor agricole, care nu vor putea fi reconvertite, scrie Balkan Green Energy News, preluată de Rador.

Președintele român Klaus Iohannis a promulgat un pachet legislativ care restricționează condițiile tranzacțiilor cu terenuri agricole în apropierea zonelor propice construcțiilor. În urma unui vot al parlamentului din iunie, finalizând o procedură de trei ani, Asociația Română a Energiei Eoliene (RWEA) și Organizația Angajatorilor a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) au făcut un efort de ultim moment pentru a-l convinge să returneze amendamentele parlamentului pentru reevaluare.

Utilizarea fondurilor UE periclitată

Cum legea stipulează că destinația terenurilor nu poate fi schimbată, firmele de energie verde afirmă că va fi aproape imposibil să se mai investească în noi capacități de producție. Ele spun că le pune în imposibilitatea de a achiziționa ori obține legal terenuri în preajma orașelor, periclitându-se astfel absorbția unor fonduri UE totalizând peste 10 miliarde de euro. Legea va intra în vigoare pe 13 octombrie.

Coproprietarii, soții și rudele vor avea prioritate la cumpărare. Investitorii în proiecte agricole de pe terenul respectiv scos la vânzare sunt clasați pe locul doi, urmați de proprietarii și arendașii terenurilor agricole învecinate. Mai mult chiar, agricultorii cu vârste mai mici de 40 de ani, Academia de Științe Agricole și Forestiere și entitățile de cercetare care dețin terenuri în apropiere au cu toții drept de preempțiune.

Indivizii cu domiciliul în zonă și statul român sunt ultimii la rând printre cei care pot cumpăra o proprietate înainte de a fi scoasă la vânzare pe piața liberă. În acest ultim caz, prioritate au investitorii activi de cel puțin cinci ani, mai cu seamă cei din domeniul agricol.

Dacă terenul este revândut într-un interval mai mic de opt ani, cumpărătorul va trebui să achite o taxă de 80% din diferența de preț. Noile reguli afectează și privatizarea companiilor care controlează terenuri agricole, iar România va înființa o Agenție a Proprietății de Stat.

Pe consumatori îi așteaptă posibile creșteri ale prețului energiei

RWEA și PATRES au explicat că guvernul riscă să violeze obiectivele UE din sfera energiei regenerabile. Însă Curtea Constituțională a respins o plângere depusă de opoziție.

Producătorii de energie verde au avertizat în privința impactului asupra securității energetice, competitivității și încrederii investitorilor. Ei susțin că decizia poate duce la o creștere a prețurilor energiei pentru consumatori, într-un moment în care România e importator net de energie.

România și-a fixat o țintă de 30,7% până în 2030 în privința ponderii energiei regenerabile în consumul total, au subliniat asociațiile, precizând că acest lucru presupune instalarea de noi capacități totalizând peste 7 GW.
RWEA reprezintă operatori de ferme eoliene totalizând 3 GW, comparativ cu capacitatea instalată de 1,8 GW controlată de membrii PATRES.

Sursa: Balkangreenenergynews.ro/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Sursa Foto: Unsplash

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Schizofrenia capitalista metastazica nu iarta. Exportam energia in numele „Mainii Smithiene Invizibile”(Piata „LIBERA”) ca sa avem ce importa. O totala bataie de joc si totala lipsa de eficienta. + ca tinte ca 30% pana-n 2030 sunt pistol cu apa. In 10 ani ar fi trebuit o 75% minim. Sa puna mana sa faca bobine ca avem munti plini de cupru care pleaca peste mari si tari nestingherit, tot in numele schizofreniei capitaliste metastazice.

    • ** Carte ‘binecuvantata’ de-un Nobelist in Economie. 🙂

    • Nici ”scizofrenia” comunistă. Așa se întâmplă când ”măna smithiana” criminală a dat cu piciorul ”tutulor” realizărilor ”iepocii de aur”. Atunci exportam de toate, nu energie și nu importam nimic, ca să nu zică nimeni că importăm ”ca sa avem ce importa”. Aveam și o lipsă ”totala” a ”bataii de joc” dar și o ”totala” prezență a ”eficienței” în măgăoaiele de ”bobine” care nu ”plecau peste mări și țări ca acuma” ci rămâneau suverane, independente, indivizibile și neatârnate, pentru înflorirea patriei noastre socialiste.

    • …Asa, continua … „Raul autentic” sau TRoll-ul ciorditor de nickname, cu cine am de-a-face ?

  2. Are g4media ce are cu fermierii români. Mai întâi a preluat opinia unui notar vis a vis de problema asta, acum a unor companii energetice.

    În opinia redacției Ștefan ar fi fost Cel mai Mare dacă găsea de atunci să vândă terenurile la prețurile de acum.

  3. Sunteţi prea hoţi pentru ţara pe care o aveţi şi nu o meritaţi. Românii sunt un popor ticălos şi rău, maimuţe sociopate.

    • „Aveti ce votati”, te uiti vreodata in oglinda ? Baga niste flotari … Uite, eu, de ex, as face carburant din astia ca tine … Sunteti precum cainii care latra la gard cu spume dar daca te apuci de ei fug de rup pamantul … Si n-am mai alergat o haita de caini de mult … Ce mai fugeau, saracii … :))

  4. Noi vrem sa panouri solare in Baragan si sa mancam eoliene de olanda!

    • Cu suficienta vointa si creier, totul poate fi „Made in Romania”. 🙂 Trebuie sa ia toata clasa politica niste tribulus terrestris si eritropoietina pana li se dezvolta organele genitale necasare sa puna Suveranitatea in practica. 🙂

    • ”made in Dacia”, mai bine, de veci stăpâni. Trăiască suveranul Burebista!

    • Burebista care v-ar lasa sa mancati doar struguri. Am comentat deja problema viciilor. Ca tot ai deschis subiectul .. Alcoolul si tabacul ar trebui interzise. 1000% nocive dar nu va desenez, stiu ca la bajeti le plasii …

  5. Piața terenurilor sa fie liberă să poată cumpăra oricine indiferent de naționalitate. Terenurile vor rămâne aici pe vecie condițiile care se pun sa fie cu totul altele. Cine cumpără teren sa il lucreze , sa creeze locuri de munca, să investească capital , sa proceseze materia primă sa faca facă un lant de magazine cu procesare și valorificare.

  6. Noroc cu străinii de au venit in agricultură, ei au făcut sa crească prețurile terenurilor, nivelul arendei și salariilor angajaților , au venit cu utilaje si tehnologii performante.Până nu ce comasează terenurile la noi nu o sa fim eficienti , iar eolienile nu ocupă sute de ha, am văzut terenuri lucrate in bătaie de joc doar pentru a încasa subvenții.

    • Vrei sa te intorci la colhoz?Cu brisca il sap, dar nu-l dau la CAP!

    • uite-așa au apărut desenele rupestre, descoperite într-o peșteră din spațiul carpato-danubiano-pontic unde trăit primul ”datator cu brișca” carea a rămas până azi, falnic ca bradul, în borcanul cu formol, nu s-a închinat străinilor, ci zeilor po-puliști.

  7. @Seb era vb de asocierea fermierilor prin comasarea terenurilor sa lucreze mai eficient cu randament maxim cu investiții in sisteme de irigați in spațiu de stocare in fabrici de producții, in asocierea cu diferite ramuri ale agriculturii zootehnie, legumicolă ,pomicole, viticole. Suntem o țară exportatoare de materie prima si importam pâine congelată făină ungureasca carne spaniolă legume din Turcia etc si exportam mâna de lucru forță de munca ultra calificată ca la noi nu are unde să lucreze.

    • Aceasta e mentalitatea si am expus- o ca o concluzie a vizitarii unor zone rurale.Am ramas oripilat sa vad culturi parjolite cu Dunarea la 500 metri , iar oameni care implorau Divinitatea sa le trimita ploaie.Fara legi …nu poti forta pe nimeni.

  8. Cititi cartea mentionata si faceti socoteala. 🙂

  9. Este strigător la cer ca o țară ca a noastră străbătută de atatea râuri curgătoare , dunărea, lacuri, iazuri, baraje, bălți, helestee, sau pânză freatica la mică adâncime noi sa suferim de secetă. Se lasă la voia domnului a sfinților dar din banii din calamități, subvenții ajutoare de stat sa nu ajunga in agricultură sau in infrastructura de irigații.