G4Media.ro

Noi scurgeri de heliu detectate la capsula Starliner, dezvoltată de Boeing şi…

sursa foto: NASA/Joel Kowsky

Noi scurgeri de heliu detectate la capsula Starliner, dezvoltată de Boeing şi aflată în drum spre ISS

Două noi scurgeri de heliu, pe lângă una deja cunoscută, au fost detectate în timpul zborului capsulei spaţiale Starliner, dezvoltată de Boeing, care transportă doi astronauţi şi care urmează să se conecteze joi cu Staţia Spaţială Internaţională (ISS), informează AFP, transmite Agerpres.

Vehiculul „rămâne stabil”, a anunţat NASA în noaptea de miercuri spre joi.

„În prezent, aceste scurgeri nu reprezintă un pericol pentru siguranţa echipajului şi a vehiculului, nici pentru misiune”, a declarat Jim May, un director de la Boeing.

În total, capsula Starliner se confruntă în prezent cu trei scurgeri de heliu. Una dintre ele a fost identificată înainte de lansarea acestei misiuni, aşteptată de mulţi ani şi care a avut loc în cele din urmă miercuri din statul american Florida.

Inginerii misiunii au decis să nu repare acea primă scurgere de heliu detectată la unul dintre propulsoarele vehiculului, pentru că, după realizarea unor analize, specialiştii de la NASA au considerat că ea era „mică” şi că nu reprezenta un pericol.

Heliul nu este un gaz inflamabil, dar este utilizat pentru sistemul de propulsie al vehiculului spaţial.

Celelalte două scurgeri sunt „noi şi au apărut după ce vehiculul a ajuns pe orbită”, a anunţat NASA pe contul său de pe reţeaua de socializare X. „Două valve de heliu ce au fost afectate au fost închise”, a adăugat agenţia spaţială americană.

Joi dimineaţă, NASA a precizat că directorii misiunii s-au reunit şi au dat undă verde pentru conectarea capsulei Starliner cu ISS, o manevră programată în jurul orei 16:15 GMT.

„Au verificat starea vehiculului şi continuă să supravegheze” debitul scurgerilor, a transmis NASA.

O conferinţă de presă este programată să aibă loc după conectarea capsulei Starliner cu ISS.

Pilotaj manual

Boeing trebuie să demonstreze prin acest zbor de testare că Starliner este un vehicul sigur, pentru a putea să înceapă apoi operaţiuni regulate în spaţiu. Capsula Starliner, fără echipaj uman, a ajuns deja o dată la ISS în 2022, dar acum este pentru prima dată când ea transportă astronauţi.

Butch Wilmore, în vârstă de 61 de ani, şi Suni Williams, în vârstă de 58 de ani, au ajuns fiecare de două ori la bordul ISS şi s-au antrenat timp de mai mulţi ani pentru această misiune.

Cu câteva ore înaintea lansării de miercuri, ei au pilotat temporar în mod manual capsula Starliner pentru a verifica buna ei funcţionare.

„Precizia ei e cu adevărat incredibilă”, a declarat Butch Wilmore, într-o înregistrare difuzată de Boeing înainte de anunţul despre cele două scurgeri suplimentare de heliu. „Chiar mai bine decât în simulator”, a adăugat astronautul american.

„Primele şase ore au fost absolut fascinante şi ne-au depăşit aşteptările. E pur şi simplu un vehicul extraordinar”, a mai spus el.

Programul ce viza dezvoltarea capsulei Starliner a fost afectat de numeroase probleme, care au dus la întârzieri de mai mulţi ani.

Din acest motiv, grupul Boeing a fost învins de compania spaţială privată SpaceX, care transportă deja echipaje de astronauţi pe ISS încă din anul 2020.

Însă NASA doreşte să dispună de un al doilea mijloc de transport spaţial pentru a putea face faţă mai bine unor eventuale probleme legate de una dintre capsulele sale în situaţii de urgenţă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...